Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Makó járdaalapja bánja a rezsicsökkentést

Makó - 50,8 millió forintot fizet ki a házadóból befolyt, járdaépítésre szánt pénzkeret terhére Makó önkormányzata azért, hogy az új törvények miatt átalakuló szolgáltatások ne terheljék pluszköltségekkel a városlakókat – derült ki a képviselő-testület szerdai ülésén.
Támogatandó a kormány törekvése, hogy a lehető legtöbb hulladékot újra kell hasznosítani, a fönnmaradó hányadot pedig égetőkben ártalmatlanítani, úgy, hogy 2020-tól ez a tevékenység is nyereséget hozzon – szögezte le Buzás Péter polgármester a makói képviselő-testület szerdai ülésén. Hozzátette, az új hulladéktörvény azonban Makó önkormányzatának most évi 34,5 millió forint pluszkiadást jelent. Ennyi pénzt kell hozzátennie saját bevételeiből a szolgáltatáshoz, hogy az eddig érvényes lakossági díjkedvezmények megmaradhassanak.

Hasonlóképpen pénzt visz el az önkormányzattól, hogy a kéményseprés díját csökkentette az állam. Idén a rászoruló gyerekek étkeztetésének költségére is felerészben kapták csak meg a támogatást, a többit a város pótolja. Erre, és a rezsicsökkentést szolgáló központi intézkedésekre összesen 50,8 millió forintot fizet ki egy év alatt az önkormányzat, a házadóból befolyt bevételből, amely 57 millió forint, és amelyet eredetileg járdaépítésre szánt volna a testület.

Sánta Sándor fideszes képviselő ehhez hozzáfűzte, a rezsicsökkentést kétségtelenül csak együttműködő önkormányzatokkal lehet végrehajtani, és Makó a jelek szerint ebben partner. Sánta lát esélyt arra, hogy ezt az 50 millió forintot az önkormányzat megkapja a kormánytól, és akkor járdára is jut még.

Elhangzott, hogy a kormány támogatja Makovecz Imre építész terveinek megvalósulását, így Makón is bővülni fog a fürdő, elkészül az új könyvtárépület, valamint Lázár János államtitkár bejelentése nyomán hamarosan az északnyugati elkerülő út is. Ennek tíz éve készen álló engedélyes tervét a testület most átadta az állami beruházásokat kezelő NIF Zrt.-nek.

Az ülésen tájékoztatót tartott szolgáltatási tevékenységéről az EDF-DÉMÁSZ és a GDF SUEZ, és elhangzott, hogy a gázszolgáltató hamarosan az áramszolgáltató Liget utcai épületébe telepíti át ügyfélszolgálatát. Kovács Sándor és Siket István is fölvetette, jó lenne a főtér közelébe telepíteni a közös félfogadást, de ez az ügy már eldöntetett.

Nem tudott eljönni a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kucsora József a munkájukról szóló tájékoztató megtárgyalására, és nem tudott helyette ott lenni egyik képviselőtársa sem, mert – mint a polgármesternek írott cetlin állt – dolgoznak. A Makói Román Nemzetiségi Önkormányzatot képviselő Szűcs János Virgil elnök azonban jelen volt. A testület megköszönte a románoknak azt, hogy pályázataik, programjaik révén igyekeznek megismertetni a többséggel ennek a kisebbségnek a kultúráját, hagyományait.

A képviselők döntöttek arról, hogy három hónapra megbízzák a szemétszállítás feladatával a Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft.-t, megnövelik a makói ipari park területét, két érdeklődő cég miatt pályázatot írnak ki az ott lévő telkekre.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. jagoda194 2013. július 08. 11:28
  „Buzás jól beeteti és egymás ellen fordítja a makóikat.Nem látjátok provokál,hogy kiszáll be a kelepcébe?”
 • 21. hajosinas 2013. július 06. 18:18
  „Hát mint általában, most is jól ki lett találva, hogy mire kenjék a gigamániás létesítmény üzemeltetéséhez szükséges hiányos bevétel pótlását.Nem kell itt járda, hát a makói ember az " biciglivel" jár. "Bicigli utat" meg épít a város ez évben is ne morgolódjon a lakosság.Ezeknek mindíg más kellene mint amit eldöntünk.Vegyék már tudomásul, hogy dönteni itt vagyok én ezért választottak engem.Akkor most maradjanak csendben.”
 • 20. scott1 2013. június 30. 21:33
  „Miért is nem lepődöm meg azon, hogy a "ferenceseken" van a lényeg?

  Amennyiben úgy érzik, hogy sokan vannak - ne egyfajta skizofrén állapotra gondolj... illetve ott nem a nicknevek száma fog dönteni, hanem a személyeké - akkor hajrá, vágjon bele! Arra azért nem árt felkészülni, hogy az eddigi antiszemita, homofób és rasszista kijelentések után kilehet zárni azt, hogy pártok, vagy helyi civil szervezetek felsorakoznának a "ferences rend" mögé...
  Nem üldözi őt senki a hivatalból, még örülni is fognak, hogy "szeleteli az ellenszavazataikat"... még, ha szerintem neked nem is jut majd valami vastag szelet. Ha megakarod magad mérettetni csináld, de azért nem árt, ha felkészülsz egy kijózanító eredményre is... !”
 • 19. 3evesferfi 2013. június 30. 20:35
  „17. scott1 2013.06.30. 16:56 Már elnézést, nekem az összes rokonom a hivatalban dolgozik. A "Ferenceseket" hivatalból üldözni kell, főleg hogy gyarapszik a Ferencesek táborának hívei. Jó itt nekünk Buzás.”
 • 18. dara 2013. június 30. 20:29
  „Nézzétek mög a viztornyot! Ennyi olcsó pénzből milyen szépe mutat!”
 • 17. scott1 2013. június 30. 16:56
  „16!
  Ha nem csak beszélsz Makóról, hanem weszel is itt egyszer valamit, akkor majd nem tamáskodsz ilyeneken.
  De, ha valami igazán makóiban gondolkoztok csak éppen más irányból közelítenétek meg a kérdést a Marosch Burgert is ajánlom a figyelmedbe... mondjuk, ha Makóra látogatnátok Együtt a családdal 2014-ben egy őszi hétvégén, akkor sokak szerint ez lehet a legjobb választás!
  Jobbik megoldásként esetleg szóba jöhetne még más is, de erre komolyan senki sem gondol most... ugyanakkor Ferencesek azok abszolút nincsenek ebbe a városba! :)”
 • 16. makóvaros 2013. június 30. 12:53
  „15. Racoon 2013.06.30. 07:54 A mi polgájmesterünk mindég jó döntéseket hoz, mondj már valakit aki jobb nállaa , remélem legközelebb is ő nyer”
 • 15. Racoon 2013. június 30. 07:54
  „Kíváncsi lennék, mennyit spórol a város azon, hogy az iskolák üzemeltetését átadta az egyházaknak? Lehet, hogy futná járdára?”
 • 14. buffallo 2013. június 30. 06:11
  „Majdnem könnyes lött a szömünk Pétör! Milyen rossz ez a kormány milyen röndös ez a Pétör embörök!”
 • 13. dareky 2013. június 29. 09:23
  „Az a baj, hogy gondolkodás nélkül mindig mindenki mindent elhisz annak a városháza nagytermében a hosszú asztal közepén ülő egyre nagyobb darab embernek, aki mellesleg a napokban ünnepli a neve napját. Tudnotok kell, hogy a számokkal nagyon ügyesen lehet dobálózni, ügyesen lehet kimutatni a "nincs"-et. És azt is tudnotok kell, hogy ez a nagy darab ember nem akar üzemeltetésre, működtetésre költeni, minden erőforrást fejlesztésre-fejlesztésre-fejlesztésre akar összpontosítani. Úgy tűnik, itt jön egy ellentmondás, hogy a járdaépítés, mint fejlesztés költségéből csoportosítanak át milliókat a szemétdíj kompenzációjára. Trükkös! Hiszen ezzel mutogathat az ellenzékre, ők voltak azok, akik a járdaépítést megakadályozták. És ezt a trükköt a makói ellenzék megint benyelte. Hiszen egy le nem kötött beruházási elképzelés módosítása, időbeni elcsúsztatása is szóba jöhetett volna. Sok mindent sorolhatnék ...”
 • 12. makovaros 2013. június 28. 17:01
  „11. Csak a mozit nem kapjuk meg, Bár az úgy néz ki hogy a városvezetésnek az nem fontos, pedig az lenne sokan örülnének.”
 • 11. scott1 2013. június 28. 15:45
  „A 70 év felettiek szemétszállítási ingyenessége egyre nagyobb terhet fog jelenteni a városnak, folyamatosan nő a szolgáltatást ingyen használóak száma, miközben a szolgáltatásért fizetőké folyamatosan csökken!
  Pályáztatni lehet így is és értetlenkedni, de ha hosszabb távú megoldásban gondolkodnak akkor ezek egyre erősebben jelentkezni fognak, na persze most egy évvel a választások előtt erről még senki sem vesz tudomást.

  Ahogy látom, a város továbbra is megkap mindent, amit kigondolt... megépítheti a nyugati elkerülőt, a drasztikusan csökkenő forgalom ellenére is úgy, hogy mire elkészül az elkerülő addigra az elkészülő autópálya (M43) a tranzit levezetésével még tovább csökkenti a mostani forgalmat is, mert a városvezetés szerint ez kell Makónak.
  Tovább épülhet a kihasználtsága miatt zsúfolt jelzővel sosem illetett fürdőnk is, így biztos kevesebb lesz az üzemeltetési költség... megkapja a város mert szerintük ez a fontos. Még a járdakeret visszafizetésére is van esély!
  Tehát megkapnak mindent, amit nagyjából kérhettek! Ezek után nem igazán lesz kire mutogatni 2014-ben, vagy 2018-ban, ha valaki számon kérné Őket mi is van ebben a városban.”
 • 10. dara 2013. június 27. 15:22
  „Találkoztam városunk volt patriótájával, aki hütelen lett a helyi hangulatkarbantartókhoz és messzi vidéken hallgatja a tánczenét és a helyi öregedő hölgyek szépasszonykórusát. Az Ő szavait idézve, nem pontosan, csak tájékoztató jelleggel, éljenek a nyugdíjasklubok minél több szavazóval, jövőre nagy szükség lesz a szakcsoportokra és voksaikra.
  Járda pediglen kell igenis kell az ilyen kifogástalan utak mellé. További féltengelytörésmentes szép napot kedves makóiak!”
 • 9. makovaros 2013. június 27. 13:15
  „Mellesleg sokkal kevesebb kedvezményre menne el a pénz ha a törvény engedné hogy ürítésenként kelljen fizetni, tehát ha egy hónapban egyszer rakod ki akkor 1 alkalmat ha 2x akkor 2-őt stb.”
 • 8. makovaros 2013. június 27. 13:13
  „Én a egészet jövedelem alapján csinálnám jó aki 20-30 ezer ft nyugdíjat kap pl (ugyanez a egyedül állóknál,) az igenis kapjon kedvezmény vagy ingyenes szállítást, de azok akik havonta 150 ezer ft fölött kapnak az igen is fizessen 100%-os összeget itt is meg neki kommunális adót is kelljen. Nem az idősek ellen vagyok csak kis igazságot kéne tenni.

  Másik kérdés a járda alap, elkezdődött a jobboldal résziről a felháborodás hogy miért nem épül járda, na miért is pont ők javasolták hogy a járda alap helyett tegyék bele a kedvezménybe. Szerintem napokon belül sajtó tájékoztató is lesz a fidesz résziről hogy a "gonosz polgármester nem épít járdát." . Valaki mondta tegnap az ülésen a 19. századot (néztem a tv-ben), Hát némely utcák járdája tényleg idézi a 19. század hangulatát”
 • 7. jagoda194 2013. június 27. 11:54
  „Felteszem a kérdést:Egy 70 év feletti egyedül álló ,ebédet úgy hordják neki mi szemetet termel?”
 • 6. birkasouce 2013. június 27. 08:55
  „Makó járdaalapja nem a rezsicsökkentést bánja, hanem Buzás és tsai. ostoba döntését, miszerint az idősek ne fizessenek szemétdíjat! Milyen alapon? Van olyan nyugdíjas, akinek több a nyugdíja, mint nekem a fizetésem! Végtelenül ostoba megközelítés kor alapján kedvezményt adni bárkinek is, mikor szociális alapon kellene, bár én azt sem támogatom, mert akkor meg egész Honvéd szemetét mi fizetnénk.”
 • 5. KamuNeni 2013. június 27. 07:09
  „Az az ado meg mar regota megvan allapitva meg beszedve rendszeresen ugyhogy a jarda alapbol nem kellene elvenni miatta. Ha meg nincs meg a penz akkor hol van?”
 • 4. makóvaros 2013. június 27. 07:02
  „Nekem a közműűröl az jut eszembe honvédrészben kifogja a csatona díjat fizetni hosszú távúan. Remélem a következő vállasztáskor is nyer a mostani polgármester és még több szép járdánk és parkunk lesz, mi örülünk nekie.”
 • 3. abai 2013. június 26. 22:36
  „A szemétszállításról már rég döntöttek, már a közbeszerzési eljáráson is rég túl vannak, sőt az 1,2 milliós lerakási hozzájárulásról is.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliusban folytatódik a csatornázás Újvároson

Csatornázási fórumot tartottak kedd délután Újvároson. Az egy órás eseményen a legfontosabb tudnivalók hangzottak el. Tovább olvasom