Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Makó jól gazdálkodott, gyarapította vagyonát, de...

Makó - Öt év alatt, 2007 és 2011 között 30 százalékkal nőtt Makó vagyona, az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően gazdálkodott – állapította meg az Állami Számvevőszék. A Hagymatikum építésekor azonban a város „nem kellő körültekintéssel mérte fel a kockázatokat" – írja a jelentés. Makó reagál.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Az Állami Számvevőszék a 2007. január 1. és 2011. december 31. közötti időszakot ellenőrizve azt vizsgálta, ezalatt törvényesen gazdálkodott-e vagyonával Makó önkormányzata. A jelentés kedd délelőtt 10 órától vált elérhetővé az ÁSZ honlapján. Az összefoglaló megállapítja, hogy a vizsgált időszakban a makói önkormányzat vagyona a könyvviteli mérleg szerint 25 milliárd 585 millió forintról 33 milliárd 441 millió forintra, 30,7 százalékkal nőtt. Ez a beruházásoknak, felújításoknak köszönhető, erre 8 milliárd 610 milliót fordított a város saját bevételeiből, hazai, uniós forrásokból és devizaalapú kötvénykibocsátással. Emiatt a hosszú lejáratú kötelezettségállomány a 2007. évi 49,2 millió forintról 2011-re 5 milliárd 196 millió forintra növekedett.

Hazai és uniós szakértők támogatták

A makói önkormányzat a jelentésre reagálva közölte: megnyugvással veszi tudomásul, hogy gazdálkodását az ÁSZ alapvetően rendben találta. Az említett kötvénytartozás felét a vizsgált időszak óta az állam átvállalta. A polgármesternek és a jegyzőnek tett intézkedési javaslatokat megfogadták az érintettek. Ami a fürdőre vonatkozó ÁSZ-észrevételt illeti, az önkormányzat emlékeztet: a fürdő megvalósíthatósági tanulmányát a pályázat beadásakor hazai és uniós szakértők többször vizsgálták, és jónak találták. „A fürdő gazdaságosságáról tett megállapítás a vizsgált időszakban természetesen igaz (hiszen a Hagymatikum Fürdő 2012 januárjától várja látogatóit), ugyanakkor a fejlesztés megtérülését ettől az időponttól és csakis hosszabb távon, a turizmus helyi meghonosításának összetettségében és a gazdasági válság hatásaival együtt lehetséges kalkulálni" – írja az önkormányzat.

Az ÁSZ szerint az önkormányzat „a vagyongazdálkodási tevékenységét a jogszabályi előírások szerint szabályozta", a vagyon hasznosításakor, értékesítésekor rendre beépültek a szerződésekbe a város érdekeit védő „garanciális elemek". Korrigálandó hibát talált viszont a számvevőszék a helyi leltározási szabályzatban, és szóvá tette, hogy a képviselő-testület pénzügyeket intéző bizottsága nem számolt be a testületnek a vagyon változását érintő vizsgálatáról.
A jegyző nem tett közzé minden adatot az interneten, amit kellett volna. Az ÁSZ később megint ellenőrzött, addigra a jegyző és a polgármester intézkedett, a revizorok már mindent rendben találtak.

A jelentés kritikusan fogalmaz a Hagymatikum építéséről. A számvevőszék szerint „a fürdőberuházásról szóló döntésnél, a gazdaságossági számítás során nem kellő körültekintéssel mérték fel a kockázatokat: a helyi infrastrukturális (szálloda) lehetőségeket, a vendégkör megoszlását, a fizetőképes kereslet nagyságát, a környező fürdők távolságát, a beruházás várható megtérülését, annak ütemezését. A fürdő üzemeltetésére alapított – közvetlenül 48 százalékos, közvetetten 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló – Gyógyfürdő Kft. az ellenőrzött időszakban veszteségesen gazdálkodott".

Olvasóink írták

 • 4. Cillit_bang 2013. október 06. 19:34
  „3. Kinek épült???? MINDENKINEK!

  De csak mosolygunk az ön által ismétel szavakon a "hozzászólásaiban": mienk, nekünk, népé, stb.:)
  Csak annyit kell tennie, hogy ha van Makó kártyája elmegy , bemegy , odamegy a pénztárhoz , kér egy megfelelő belépőt, levetkőzik(lehetőleg és az öltözőbe) és már fürcsizhet is zárásig. Makó kártya nélkül picit drágább. Mehet levetközve, fürdőköpenyben is, már egy nagyon ismert o.gy.-i képviselő ( aki néha álmos) már ezt megtette!!!

  Az ÁSZ pedig csak finoman fogalmaz, mert ezeket a mondatokat minden önkormányzatnak leírhatná, ahol gyógyfürdőket élményfürdőket építettek és fejlesztenek, fideszes önkormányzatok is, Csak....

  A fővárosi vidámparkot bezárták, mert a látogatottság annyira LECSÖKKENT,, hogy éente 150 millió veszteséget már nem bírja a FŐVÁROS! Makó még bírja, Mórahalom még bírja ,Debrecen, Nyíregyháza még bírja stb.....
  MEDDIG???? MENNYIÉRT???”
 • 3. pog 2013. október 04. 08:53
  „itt látszik,hogy a város vezetését nem érdekelte a lehetséges következmények, minden nagy beruházásnak vannak nyertesei élvezői...csak nem az egyszerű lakok...de nem nökünk épült a fürdő...”
 • 2. mátka 2013. október 02. 12:29
  „A testület és minden makói ismételt figyelmébe,idézet az ÁSZtól: "A jelentés kritikusan fogalmaz a Hagymatikum építéséről. A számvevőszék szerint ,,a fürdőberuházásról szóló döntésnél, a gazdaságossági számítás során nem kellő körültekintéssel mérték fel a kockázatokat"”
 • 1. dara 2013. október 02. 10:54
  „Németh és Francois Uraknak minden leirt szava igaznak bizonyult!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón varrják Mező Misi cipőit

A Magna Cum Laude énekesének, Mező Misinek is készít egyedi tervezésű, különleges bőrcipőket a makói Kaposvári József. Tovább olvasom