Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Makó perre ment – az ellenfél eltűnt

Makó - 15,5 millió forintra perli Makó önkormányzata a magyar államot, mert egy és negyed évig nem járult hozzá a városi sportcsarnok fenntartásához. Az első tárgyalást el kellett napolni, mert előbb meg kell keresni az alperest. A csarnok használati díjával tartozó állami intézmény ugyanis közben megszűnt.
A makói József Attila Gimnáziumhoz épített sportcsarnokot az önkormányzat működteti, de itt tartják az iskola tornaóráit is. Reggeltől délután 3-ig a gimnazistáké, délután fél 4-től este 9-ig a sportolóké a létesítmény. Amikor a Csongrád Megyei Önkormányzat volt a gimnázium gazdája, a megye fizette a tornaórák idejére eső rezsi költségének nagy részét – nem a teljes összeget – a városi nkft.-nek, szerződés alapján. Miután a megyéktől átvette az állam az iskolákat, az államot képviselő Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ már nem fizetett. Tavaly novemberben megírtuk, 12 millió forint bevételtől esett el emiatt a Közművelődési Nkft. A CSOMIK igazgatója, Tápai Péter akkor azt mondta, azért nem fizettek, mert szerintük a megyétől megörökölt szerződést és a használati díj kiszámítását is át kell gondolni. Hozzátette, szívesen tárgyalnának tovább, de akkor se sértődnek meg, ha a város jogi útra tereli a vitát.

Közös sportcsarnok a gimnázium mellett. Egy és negyed évig „törvényen kívül
Közös sportcsarnok a gimnázium mellett. Egy és negyed évig „törvényen kívül" használták. A szerző felvétele

A rend azóta helyreállt. Farkas Éva makói tankerület-vezetőtől tudjuk, hogy az iskolát most működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megállapodást kötött Makó önkormányzatával arról, hogy áprilistól hogyan járul hozzá a KLIK a csarnok fenntartásához. Ezt a szerződést korrektnek minősítette a tankerület-vezető, számokat nem mondott. Buzás Péter makói polgármester sem akarta részletezni, most ki mennyit fizet, de ő is korrektnek nevezte a megállapodást.

A városi önkormányzat az áprilist megelőző egy és egynegyed év használatának ügyében viszont pert indított az állammal szemben, mert azt nem tartja korrektnek, hogy arra az időre egy fillért sem utaltak át a használatért. Buzás azt mondta, 15 millió 550 ezer forintra tart igényt a város. A város jogi érvelése szerint a megyétől a CSOMIK nemcsak az iskolákat és a fenntartói feladatokat örökölte, hanem az azzal kapcsolatos szerződéseket is. Az első tárgyalást a napokban tartották – és rögtön el is napolták. Ennek az az oka, hogy először meg kell keresni, az államnak melyik az az intézménye, amely a március végén megszüntetett CSOMIK helyett illetékes ebben a perben.

Olvasóink írták

 • 6. Francois 2013. május 20. 18:17
  „5. Cillit_bang 2013.05.20. 09:53 Ha már fölhoztad! :) Láttátok már a tanuszoda külső faszerkezetét?! Kezd szétrohadni! :) Lassan bontani kell, ezeket a renoválásokat miből fogják?! Újabb adóemelésekből?! :D :P”
 • 5. Cillit_bang 2013. május 20. 09:53
  „15 milcsiért verik magukat.....Csak a fürdőcskébe 120 millát tol bele...30 embernek....Na ez az amiről már sokan sokat beszéltünk.....”
 • 4. drjuris 2013. május 17. 01:14
  „Segíthetek egy picit a bíróságnak: a Csomik általános és egyetem jogutódja a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (1132 Budapest, Visegrádi utca 49), www.szgyf.gov.hu....”
 • 3. _csutak_ 2013. május 16. 19:25
  „Így jár majd Debrecen és Felcsút a stadionjával!”
 • 2. Egyolvasó 2013. május 16. 15:18
  „Nem kell azért olyan messzire utazni.:)”
 • 1. vip007 2013. május 16. 08:38
  „Biztos elszökött Thaiföldre vagy Brazíliába:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyenruhások az oviban

Rendőrök, tűzoltók, mentősök, a büntetés végrehajtás és a katasztrófavédelem munkatársai látogatták meg a kiszombori óvodásokat. Tovább olvasom