Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Makó rehabilitációs centrumot álmodik

Makó - Kétszázötvenmilliós beruházással régiós központtá szeretné fejleszteni a makói kórház azt az ötvenágyas mozgásszervi rehabilitációs részleget, amelyet a napokban adtak át.
Ha minden a tervek szerint alakul, jövőre kétszázötvenmilliót fordít a nemrég átadott rehabilitációs részleg fejlesztésére a makói kórház. Az intézmény főigazgatója, Baráth Lajos elképzelése az, hogy az egész dél-alföldi régió egyik rehabilitációs központját alakítják itt ki – ehhez a körülmények nagyrészt adottak, a szakembergárda együtt van, sőt az egészségbiztosító is megadta a legmagasabb szintű finanszírozásra jogosító A minősítést. Mint emlékezetes, a Diósszilágyi Sámuel nevét viselő kórházban az egészségügyi reform során az aktív gyógyító ágyak egy jelentős része megszűnt, de lehetőséget kapott az intézmény a korábbinál jóval több rehabilitációs ágy fenntartására.

Az ötvenágyas részleget részben a korábbi ciklusban befejezett új épület első emeletén, részben a vele összeköttetésben lévő, megürült egykori gyermekosztályi tömb első emeletén alakították ki 224 négyzetméteren, tizenkilencmilliós beruházással; felszerelésére ugyancsak pályázati támogatásból több mint tizenegymillió forintot költöttek. A korszerű fizioterápiás kezelővel is felszerelt részleg betegeiről négy orvos, három gyógytornász és tizenhárom szakdolgozó gondoskodik.

Az ötvenágyas részleg egy regionális centrum alapja lesz. Fotó: Karnok Csaba
Az ötvenágyas részleg egy regionális centrum alapja lesz. Fotó: Karnok Csaba

Erre épül a majdani, járó betegeket is fogadó centrum, amelyhez a volt gyermekrészleg földszintjén szakambulanciát és tornatermet alakítanak ki, fent foglalkoztatószobákat, a tetőtérben pedig orvosi szobákat. Ehhez pénzt a Regionális Operatív Program pályázati kiírásai révén igyekeznek szerezni, a működést pedig megkönnyíti, hogy az egészségbiztosító további tizennyolc ágy finanszírozására tett ígéretet.

Az első külföldi fecske román

A makói részlegbe a szegedi egyetemi klinikáról már most is áthozzák az ott műtött makói betegeket rehabilitációs kezelésre, de reményeik szerint később, mivel úgy vélik, többek között a helyi gyógyvíz és a gyógyiszap egyedülálló lehetőségeket kínál a mozgásszervi betegek kezelésében, távolabbról is jönnek majd a páciensek. Az első külföldi vendég mindenesetre már hétfőn megérkezik: Romániából jön, és autóbaleset utáni mozgásszervi rehabilitációra lesz szüksége.

Olvasóink írták

 • 5. egyszeru polgar 2008. október 08. 08:48
  „Ugyanez a velemenyem. A szegedi nemet diak eseteben is a korzetiorvos /en meg igy ismerem a fogalmat/ismerethianya okozta a problemat. Ezert kestek a fiu kezelesevel. Sajnos napjainkban a betegseg halalos mindenkeppen, de az eset tanulsagos.
  Nem csupan a techniaki eszkozoket es azok ismeretet kell az orvosok szamara biztositani, hanem kotelezove tenni szakmai tudasuknak frissiteset. A vilag es az ismeretek valtoznak, amit nagyon sokan nem kovetnek, hanem "ulnek" bemelegitett szekeikben, mig a nyugdijas kort elerik.”
 • 4. ÉN" 2008. október 05. 04:14
  „Adhatsz pénzt..jobb nem lessz!”
 • 3. mind1 2008. október 04. 22:36
  „gőzmotor , igazat adok abban, hogy az orvosok multszázadi módszereket alkalmaznak, ők még a kézrátételes gyógyítást alkalmazzák, ha laposabbnak érzik a borítékot akkor igen nehezen gyógyul csak a beteg!”
 • 2. gőzmotor 2008. október 04. 19:08
  „A szakembergárda messze nincs együtt. Az orvosok multszázadi módszereket alkalmaznak, ismereteik messze vannak a mai kor elvárásaihoz. A gyógykezeléshez fejlett technika és tudás kell, az utóbbi sajnos itt hiányzik. Ez tény, kár szépíteni. Itt az ideje a cserének, mert különben befuccsol az újj részleg. Hasonló a helyzet a fürdővel is.A személyi feltételekről ott is elfeledkeztek.”
 • 1. lacipapa68 2008. október 04. 19:04
  „Mindez nagyon szép és jó,csak az a bökkenő,hogy 8 esztendős iskolás gyermekem mellé a tanév ideje alatt Makón és térségében nem találok egy gyógytornászt,aki ambuláns módon foglalkozna vele.Délután egykor mindnek letelik a munkaideje.Először talán az egyszerű dolgokat kellene rendbe tenni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőkamerás gépkocsi látta meg a határsértőket

Kiszombor - Csendesnek indult a zöldhatáron a szolgálat a kiszombori határrendészeknek. A járőrök… Tovább olvasom