Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Makó térségében tizenhat faluból hat változtatott

Ekkora változás nem volt 1994 óta Makó térségében, a tizenhatból hat község új polgármestert választott. A pitvarosi győztes a Mol művezetője, 1994 óta képviselő, Kövegyen az Otthon büfé működtetője nyert, Csanádpalotán baloldali érzelmű gazdálkodó lett a polgármester, aki korábban helyettesítette is elődjét.
Nem tudta megtartani posztját a maroslelei Szőnyi Erzsébet, aki még tanácselnökként került a falu élére. Mint megírtuk, őt Martonosi György korábbi fideszes parlamenti képviselő győzte le. Mivel Szőnyi Erzsébetet az MSZP támogatta, felmerülhet, hogy a falvakban az országos politika bizalmi válsága a kormány ellen fordított sokakat.

Apátfalván viszont épp MSZP-s lett a polgármester: Varga Péter, és az eddigi vezető, Szentesi József – aki inkább jobboldali – az öt jelöltből az ötödik lett. Új a polgármestere Nagylaknak: a 2002-ben győzött Kocsis István nem indult újból, az akkor ezüstérmet szerzett Gyarmati András – akit jól ismernek Nagylakon, ám az utóbbi időben Makón, a polgármesteri hivatalban dolgozott, többek között sajtóreferensként – most győzött.

Öcsi a legnépszerűbb képviselő

Királyhegyesen megőrizte székét az eddigi polgármester, Horváth Lajos – ám egyik ellenfele, aki úgy szerepelt a szavazólapon is, hogy Kiss Ferenc Öcsi, bekerült a képviselő-testületbe. Mégpedig nem is akárhogy, ő kapta a képviselőjelöltek közül a legtöbb, 202 szavazatot. Polgármesternek csak 119-en akarták megválasztani, míg Horváth 193 vokssal győzött. „Három Kiss Ferenc lakik Királyhegyesen, azért szerepeltem Öcsiként, mert sokan így tudnak megkülönböztetni a másik kettőtől; van, aki nem is tudja az igazi keresztnevemet, a fiatalok csak Öcsi bácsinak szólítanak, és ez nagyon jólesik" – érzékenyült el a legnépszerűbb képviselő. Korábban a határőrségnél szolgált, és amikor mai foglalkozásáról érdeklődtünk, bevallotta: nyugdíjas.

Csanádpalotának is új a polgármestere. Itt Perneki László 1998 óta volt a falu első embere. Utódja Kovács Sándor.
– Azt nem tudom, mit gondoltak az emberek, miért kellett változtatni, csak azt tudom, én mit szeretnék – mondja az új polgármester, aki gazdálkodó, korábban helyettesítette a polgármestert, és most függetlenként indult, de az MSZP–SZDSZ listáján bejutott a megyei közgyűlésbe is. – A legfontosabb föladat: fejleszteni az infrastruktúrát, utakat építeni, munkahelyet adó cégeknek megfelelő körülményeket biztosítani, ne érezzék azt az emberek, hogy itt megállt az idő.

A szomszédos Kövegyen, a megye legkisebb falujában is változást akartak a helybeliek. Úgy tudjuk, a négy ciklus óta irányító Takács Zoltán eredetileg nem akart indulni. Rábeszélte menyét, Takácsné Hám Hajnalkát, induljon ő. Aztán indultak mindketten, de Galgóczkiné Krobák Mária Anna győzött, akit az Otthon büfé révén ismernek a faluban.

– Változást akartak a falubeliek: bezárt az óvoda, az idősek otthona, a posta, és nem úgy fejlődött a falu, ahogy a környező községek. Meg kell nézni, hogyan áll az önkormányzat anyagi helyzete, míg ezt nem látom, nem tudom, hogyan kezdem a munkát – mondta Galgóczkiné.
Pitvaroson Dégi György mostantól képviselőként dolgozik.

– Talán az a kívánság motiválhatta az embereket, hogy tizenhat év után most már valaki más is próbálkozzon – felelte kérdésünkre Dénes László, a Mol műszerész-művezetője, aki 1994 óta tagja a képviselő-testületnek, s most legyőzte Dégit. – Az alakuló ülés után kicsit föl szeretnénk rázni a falut, befelé fordultak sokan, ez nem használ egy ekkora közösségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A reklámspotokért is pénzt kér Makó

Egyre több reklámfilmet forgatnak Makón, ezért szeptembertől a főtéren készülő produkciók után… Tovább olvasom