Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Makói a megye legjobb helyszínelő és forgalomirányító rendőre

Makó - Két makói rendőr is első helyet szerzett a napokban megtartott megyei közlekedésrendészeti szakmai versenyen: Jani Béla zászlós másodízben, Szalai Károly törzszászlós pedig először. Előbbi karos forgalomirányításban, utóbbi pedig helyszínelésben lett a legjobb.
Gyerekkorában nem akart rendőr lenni, de már az általános iskolában is szépen rajzolt, versenyeket nyert, s ennek most hasznát veszi a makói Szalai Károly törzszászlós: a napokban megtartott közlekedésrendészeti szakmai versenyen ő lett a megye legjobb baleseti helyszínelője. A verseny főként elméleti feladatokból, szakmai és KRESZ-tesztből állt, de a zsűri előtt egy szimulált baleseti helyszínt is elemeznie kellett – a három versenyszám összpontszáma alapján dőlt el, ki a legjobb. Először szerepelt ilyen versenyen.

A megyei verseny két makói győztese: Jani Béla és Szalai Károly. A szerző felvétele
A megyei verseny két makói győztese: Jani Béla és Szalai Károly. A szerző felvétele


1998 óta rendőr, tíz esztendeje helyszínelő. A sors hozta, nem ő választotta, de ma már kifejezetten örül, hogy így alakult. Helyszíneléskor nemcsak jegyzetel: fotóz, méretarányos rajzokat is készít. Egy-egy helyszínelés a bejelentés pillanatától akár 4–5 órán át is eltarthat, az elkészült jegyzőkönyv fotókkal, rajzokkal 40–50 oldalas is lehet. A kihívás számára az, hogy ebből annak is nyilvánvaló legyen minden, aki nem járt a helyszínen – úgy fogalmaz, a jegyzőkönyvnek mesélnie kell.

Négyből kettő

A megyei versenyen idén a négy kategóriából kettőben nyert makói rendőr: Szalai Károly baleseti helyszínelő mellett Jani Béla zászlós is első helynek örülhetett. Tavaly is győzött karos forgalomirányításban – akkor be is mutattuk lapunkban. A legjobb járőrmotoros a szegedi Holik Tamás zászlós lett, a járőr-gépkocsivezetők mezőnyéből pedig Kajtár Norbert csongrádi törzszászlós teljesítménye kapta a legmagasabb értékelést.

A legemlékezetesebb baleset, amelynél helyszínelt, a Maros-hídon történt: 5 évvel ezelőtt kamion és busz karambolozott, a helyszínen 7-en haltak meg. A halálos baleseteket nem lehet megszokni. Ám amikor dolgozik, félre kell tennie az érzelmeit, hiszen mindenki azt várja tőle, hogy segítsen tisztázni, mi hogyan és miért történt. A legszörnyűbb talán az, amikor a rossz hírt közölnie kell a hozzátartozókkal. Eddig csak néhány alkalommal kellett ilyen szomorú feladatot teljesítenie.
Örömmel tapasztalja, hogy a balesetek száma évről évre csökken.

Amikor munkába állt, évi 250– 300 történt – mostanában a 100-at sem éri el a számuk. Úgy gondolja, ebben a szigorodó szabályok éppúgy szerepet játszanak, mint a kocsik jobb műszaki állapota és a fejlődő közlekedési kultúra.

Olvasóink írták

 • 10. babeli 2012. március 28. 16:54
  „Nem rokonom, nem ismerősöm a két fiú, de GRATULÁLOK nekik. Jól képzett rendőrökre mindig szükség van, és lesz, de fizessék is meg őket, ha lehet, a szabálytalankodók pénzéből. Csak trafizzanak nyugodt lelkiismerettel, mert sajnos sok vadbarom, gyorshajtó van az utakon, meg kellene őket fékezni, sőt kiszűrni a forgalomból, ha visszaeső.”
 • 9. Z.77 2012. március 28. 13:39
  „"kedves" előttem szólók, nem felejtettek el vmit?!

  GRATULÁLOK Karcsi és Béla !

  Sosem baj, ha vki jól végzi a munkáját, tanúbizonyságot tesz róla és el is ismerik! Még 1X GRATULA !”
 • 8. cucusz 2012. március 28. 12:27
  „7.Valakiné
  Nagyon sokan
  Az a röhej, hogy visszafelé nincs tábla csak Szeged irányába.”
 • 7. valakiné 2012. március 28. 05:37
  „Kiváncsi lennék 10 emberből mennyi megy gyorsabban most a 60as táblánál Kiszombor után.”
 • 6. 80sFan 2012. március 27. 18:52
  „Ha nincs szabálysértő, akkor nincs "pénzbehajtás". Nem kell száguldozni.”
 • 5. cucusz 2012. március 27. 12:44
  „Ma is ment /megy/ a trafi ezerrel Makó- Szeged között, meg gondolom majd a városunkban is. Nem csak a pénz behajtással kéne foglalkozni a rendőrségnek.”
 • 4. Francois 2012. március 27. 11:03
  „SZÍNT nem értek egyet, a legjobb Sonka! Aktum, paktum! Ez bunda szagú!:P :D”
 • 3. papika56 2012. március 27. 10:25
  „T. 1. OTT a PONT !!!!”
 • 2. Racoon 2012. március 27. 08:56
  „Trafipaxos verseny nem volt? Azt is makói nyerné.”
 • 1. gorgó 2012. március 27. 08:33
  „azonnal átvezényelni őket Vásárhelyre! Mi az hogy makóiak? Európa legfejlettebb városában a helyük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Johnny, a 80 kilós kutya

8 hetesen mindössze 8 kiló volt, és leginkább plüssmacira emlékeztetett – ma több mint 80 kilós Johnny, a makói újfundlandi kutya. Tovább olvasom