Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Makói ajánlat: tankolj máshol!

Makó - Arra biztatja a makóiakat az önkormányzat, hogy tankoljanak más településen, mert a helyi töltőállomások nagyon drágák.
„Az üzemanyagköltség egyre jelentősebb terhet ró a családokra, a vállalkozások költségeire. Sajnos a makói töltőállomások a legdrágábbak közé tartoznak az országban. Érdemes elhagyni a várost, mert már az utazás költségével együtt is spórolhatunk a tankoláson. Deszken lapzártánk idején 418,9 forintba került a gázolaj, ugyanez Szőregen 421,9 forint." Ez a közlemény jelent meg november 18-án a Makói hírek című hivatalos önkormányzati közlönyben, amelyet minden városi háztartásba eljuttatnak.

Az ügy a képviselő-testület szerdai ülésén is szóba került: Kovács Sándor (Fidesz) emlékeztetett, 3 évvel ezelőtt előfordult már, hogy a makói kutak árai egységesen magasabbak voltak a környező települések töltőállomásaiéhoz viszonyítva. Kérte, az önkormányzat tárgyaljon megint velük, mert akkor mintha sikerült volna ideig-óráig orvosolni a problémát.
Buzás Péter polgármester azt mondta, az önkormányzatnak ebben nem lehet elég súlya, sokkal többet tehet az országgyűlési képviselő, Mágori Józsefné, aki a fogyasztóvédelmi bizottság tagja, tessék őt keresni. A polgármester a tévé egyenes adásában arra szólította föl a kútnyitáson gondolkodó vállalkozókat, ne habozzanak tovább, tényleg lenne keresnivalójuk ezen a piacon. Toldi János (Fidesz) – aki korábban maga is benzinkutasként dolgozott – mondta ki, amit a többiek nem: szerinte fölmerül a kartellgyanú, vagyis, hogy az OMV és a Shell kútjai egyeztetnek, és együtt taktikáznak az árakkal.

– Amikor még működött a Tesco kútja, az a kis állomás határozta meg a nagyok árait is, ez a helyzet azonban megszűnt, most a multik diktálnak. Nem véletlen, hanem a taktika része, hogy a holtankoljak.hu-n a makói kutakról gyakran nincs elérhető árinformáció – mondta lapunknak Toldi.

A Kossuth utcai OMV-kút forgalma az áraktól függetlenül nagy. Sokan ezen az úton közelítik meg az M43-ast. Fotó: Bakos András
A Kossuth utcai OMV-kút forgalma az áraktól függetlenül nagy. Sokan ezen az úton közelítik meg az M43-ast.
Fotó: Bakos András

Ez most is így van. Azt mégis lehet tudni, mert a kutakon megmondják, hogy a Shellnél Makón tegnap 399,9 forintba került egy liter 95-ös benzin, és 446,9-be a gázolaj, az OMV-kúton pedig 394,9-be a 95-ös, és 446,9-be a gázolaj. Ugyanez a szőregi Mol-kútnál 394,9, illetve 432,9 forint volt.

A töltőállomások vezetőinek van véleménye a Makói hírekben megjelent felhívásról. Petrik József, a Kossuth utcai OMV-kút vezetője számított is arra, hogy keresni fogjuk. Az OMV központjához irányított minket. Nagy Zsolt marketingvezető jövő hét elejére, írásban ígért választ. Ugyanígy a Shellnél is írásban reagálnak. Nem tőlük, hanem Toldi Jánostól tudjuk: azt, hogy egy olajtársaság különböző kútjain mennyibe kerüljön az üzemanyag, a kutat bérlő vállalkozás és a regionális vezetőség együtt beszéli meg, de az utolsó szót az utóbbi mondja ki.

A makói történet azért is érdekes, mert bár kevesebben autóznak a drágaság miatt, azért a város szívében lévő OMV-kúton elég nagy a forgalom, és külföldiek is vannak. Ezen az úton közelítik meg a Temesvárról érkezők az M43-as autópályát. A Shellnél pedig kamionok tankolnak.

– A multik úgy működnek, hogy ahol nagy a forgalom, és jobban fogy az üzemanyag, ott drágábban adják, ahol kevésbé fogy, ott olcsóbban – mondja Márton Imre (Városépítők), aki a többieknél árnyaltabban látja ezt az ügyet. – Ezek a kutak franchise rendszerben működnek, vagyis helyi vállalkozók a bérlők. Ők nyilván ittenieket alkalmaznak, és ide fizetnek iparűzési adót. Szerintem nem kell őket bántani ezért a helyzetért, hiszen minél jobb a forgalmuk, annál több adót tudnak fizetni. A makóiak jövedelmi viszonyai persze tényleg nem indokolják, hogy többet fizessenek a benzinért, mint mondjuk a szegediek. Nem tudom, megoldható-e, hogy a Makó-kártya tulajdonosai kedvezményt kapjanak a kúton. Jó lenne, ha ez így működne, biztos hirtelen megugrana a kártyaigénylők száma.

Olvasóink írták

 • 19. mackósajt 2011. november 28. 16:58
  „Engem felháborít,hogy a makói kutak az ország legdrágább kútjai közt szerepelnek. Az M1-es autópálya melletti kutak árai is alacsonyabbak helyenként. Undorító amit itt művelnek. A makói vállalkozó kutasokat se sajnálom ,mert már agyon keresték így is magukat. Én csak akkor tankolok makóiként Makón, ha már nagyon muszáj.”
 • 18. Morpheus_RexXx 2011. november 28. 12:18
  „Hahaha. "Ahol nagyobb a forgalom, magasabbak lehetnek az árak".
  Persze, bizonyos határig. De az alacsonyabb ár nagyobb forgalmat, tehát bevételt is eredményez. Ezt még a mezei tesco is tudja makón, ahol az elektronika helyén a műtrágyát és vetőmagot találjuk... De hát az úr nem tanult marketinges, elnézzük...

  Nem meglepő a felhívás, hiszen botoka a nagyoktól tanulva hangoztatja, hogy akinek nem tetszenek a helyi szabályok és pl. közüzemi és adók mértéke vagy "csóró" és nem bírja, annak el lehet költözni tanyára makóról... Ezt saját füllel is hallottam és még sok "furcsaságot", amit még egy komposztkupac kiskirálya se igen engedne meg magának...”
 • 17. Kicsi3 2011. november 27. 16:58
  „A Maroslelei kútnál 9 forinttal olcsóbb az üzemanyag, mint a városban és aki igényelt törzsvásárlói kártyát annak még 4 forint kedvezmény jár. Nincs ollyan messze és megéri kimenni odáig. Iletve valóban van etanol és decembertől gáz is.”
 • 16. vadruca 2011. november 27. 07:27
  „A maroslelei kútnál lehet tankolni bioetanolt. Majd száz forinttal olcsóbb literenként. Felesbe használva, semmi gond. Így ezreket lehet spórolni. - Makón visszaélnek azzal, hogy a Justh Gyula utcai kút bezárt ahol bioetanolt lehetett kapni.”
 • 15. pecás1225 2011. november 27. 00:25
  „Itt is kell őket hagyni a fenébe máshol az üzemanyag is olcsóbb a kiszolgálás is sokkal kedvesebb és még a benzin kutas se akar a kasszához zavarni még mielőtt végignéztem volna, hogy valójában mennyit tankolt az autóba!!!”
 • 14. triatlonos 2011. november 26. 19:45
  „Piacgazdaság van, de az mégis érdekes, hogy a gazda egy 100-120 kg-os hizó áráért nem tudja teletankolni az MTZ-t.
  Persze ez azért van, mert van akinek éventi tizmilliárdokkal gyarapszik a vagyona.”
 • 13. Anyádlóháton2 2011. november 26. 19:05
  „6. triatlonos 2011.11.26. 09:27
  "Piacgazdaság van, az áru annyit ér, amit a piac elismer."
  Ez többé-kevésbé igaz, de a makói igen magas üa. árak esetében most nem igaz. Ezt a piacot most nem a makóiak diktálják. A Shell töltőállomás addig van "nyeregben", míg el nem készül az M43 autópálya utolsó, a határig tartó szakasza. Azután majd csak vegetál. Most a forgalom 80%-át a román és bolgár kamionok teszik ki, akik céges kártyákkal fizetnek, tehát nekik oly mind egy mennyibe kerül az üa.-ag. Majd a cég belekalkulálja a fuvarba és kifizeti a megrendelő. Egy-egy kamion több száz litert tankol egyszerre .... stílusosan Zimmer Feri szavaival élve: Lesz haszon őszire!!
  Ha megnézzük Nyugat-Európa országaiban az üa. árakat.... nos, ott sem olcsóbb, közel azonos szinten van a makói árakkal, csak hogy arrafelé a fizetések is sokkal magasabbak. Oda kell menni ahol olcsóbb. Ha ez Romániában van, akkor oda. Majd csak csatlakozik Romániai is a Schengeni övezethez és akkor határ sem lesz meg egyenruhás sem, aki zaklassa az ártatlan utazót.”
 • 12. Laci72 2011. november 26. 16:48
  „" Makói ajánlat: tankolj máshol!" - köszi az ajánlatot de már 19 éve ezt teszem :) nem gazdagítom ezt a szemét államot”
 • 11. gubanc 2011. november 26. 16:07
  „Semmi gond. Ne itthon tankoljunk!
  Irány Románia, ott van egy köpésre.
  Irány Szerbia, az sincs messze. Sőt ott érdemes megebédelni is.”
 • 10. Imiboy 2011. november 26. 15:38
  „5. tirpák 2011.11.26. 09:16
  BIG LIKE :D”
 • 9. sobrij1 2011. november 26. 13:08
  „A holtankoljak.hu -n egyébként már alig közli valaki az adatokat, amióta 400 felett van az üzemanyag. <moderálva>”
 • 8. bo 2011. november 26. 10:20
  „Hát Bakos Úr! Ebbe a képbe most nagyon beletrafált! Gratulálok hozzá! :-)
  Egyébként mindenképpen érdemes átmenni a szomszédba tankolni. Alaphangon 50 Ft-ot lehet spórolni mindkét üzemanyag tekintetében.”
 • 7. scott1 2011. november 26. 09:57
  „Az tetszik az egyik helyi kútba, ahogy a kutas már rutinból küld a Shop-ba miközben megtankolja a kocsikat, nekem sikerült is 51,3 litert beleraknia az 50 literes tankba... se előtte, se utána, se nekem, se más kutasnak 48,6 liternél - pedig akkor abban sem voltam biztos, hogy elérek a kútig - többet belerakni sosem sikerült, bárhogy is próbáltuk határokon innen és túl... de lehet, hogy csak vissza kellene mennem megint ahhoz az kúthoz, mert én azóta ott nem jártam...
  Ja, és gratula a fényképhez! Tetszett :)”
 • 6. triatlonos 2011. november 26. 09:27
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Piacgazdaság van, az áru annyit ér, amit a piac elismer. Ez igy van az üzemanyaggal, és az új makói fürdő szauna kedvezményével is. Testületi ülésen mondta a polgármester, hogy a Makó Kártyával minden fürdő szolgáltatás 50%-os, kivéve a rántott hús a büfében és a szaunahasználat. Az elsőt még értem, a másodikat pedig majd a piac eldönti. E bejelentés hatására a baráti társaságomból többen vásároltak szauna bérletet szomszédos településeken, igy legalább a tankolás a szomszédban jobban megéri.”
 • 5. tirpák 2011. november 26. 09:16
  „arrafelé nem hagymalével megy a verda?”
 • 4. KamuNeni 2011. november 26. 09:05
  „Hat igazuk is van. Ne Tankoljatok Makon. Ninc oka hogy 30 forinttal is tobblegyen az uzemanyag ara. Profit persze eleg opk de sok kicsi tobbre megy. Nem ertem miert nem lehetne a legolcsobb a kornyeken es mas falvak varosok lakoi jonnenek makora! Sokkal tobb beveteluk es profitjuk is lenne.”
 • 3. egy_valaki 2011. november 26. 08:58
  „Tisztelt szekesztő úr !
  Nagyon örültem cikkének.Teljesen korrekt amit ír!Csupán csak egy gondom van vele,hogy ez nem csak a benzin kutakra vonatkozik !Úgy gondolom megérne egy cikket a multik is!!!!! Mert jó lenne ha valaki elmagyarázná nekem ,hogy lehetséges ( KARTELEZÉS NÉLKÜL !!!!!!) ,hogy a multi áruházak relklám újságaiban megejelenő áruk NAGYON HASONLITANAK egymásra .Kis árdiferenciával szinte menden áruházban azonos termékek jelennek meg! Ez kartelezés nélkül szinte lehetetlen !Érdemes vissza nézni a lakásokhoz eljuttatott reklám újságokat.”
 • 2. koana81 2011. november 26. 08:18
  „tisztelt Makóiak!
  Ott van a Kiszombori határ egy köpésre.Én a minap tankoltam ott pedig csak átutazóban voltam arrafelé.A gázolaj 5.5 lej ami nekem úgy hogy kártyával fizettem 383ft-ra jött ki!!!!Kell ennél jobb??????
  Amúgy a megyében Szentesen is hasonló a helyzet csak ott eszük ágában sincs csökkenteni az árakat.”
 • 1. dilatacio 2011. november 26. 08:11
  „Helyes,hogy buzdít.Egyébként gusztustalan a három kút árképzési politikája.Értem én, hogy piacgazdaság van, meg minden, de akkor is az autópályákon kívül a megyében itt a legdrágább az üzemanyag.Nekem mindegy mennyibe kerül, igyekszem nem itt tankolni.De aki csak Makón használja a kocsiját, kismotorját,traktorját, az rá van kényszerülve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cséfalvay a leminősítésről

Makó – Magyarország negatív hitelminősítői besorolása azt üzeni, hogy fel kell gyorsítanunk a… Tovább olvasom