Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Makói álláshelymatek: nincs egyedül a Givaudan

Makó - 1000 új makói munkahelyről szólt az egy évvel ezelőtti választási kampány, ennek fele a jelek szerint hamarosan összejön – hangzott el a legutóbbi képviselő-testületi ülésen. A legutóbbi adatok szerint a városban 1464 ember vár állásra.
Makón tompítja a gazdasági válság negatív hatását, hogy elkészült az M43-as a városig, hamarosan megnyílik a fürdő, és a Givaudan után újabb betelepülők érdeklődnek az ipari park iránt. Ez a prognózis a legutóbbi képviselő-testületi ülésen hangzott el. Buzás Péter polgármester emlékeztetett, az önkormányzati választási kampány idején azt ígérte, 500 új állás létesül az ipari parkban, és újabb 500 a fürdő hatásaként, a szolgáltatóiparban. Az ipari park területe 87,3 hektár, ebből 39,4 hektár már foglalt. 8 cégnek van itt portája, ez összesen mintegy 1555 munkahelyet jelent. A Duna Döner 44-et vett föl, a svájci Givaudan, amely még építkezik, már most 90-et alkalmaz – ebből 30 makói –, de 320 lesz a kezdő létszám. Betelepült a Marostech Kft., amely 15–20 főt vállalt, az M43 Cleaning Tartálytisztító és Szolgáltató Kft. 15–30-at. Az utóbb említett négy cég együtt 430 főt fog alkalmazni.

A polgármester leszögezte, hogy a befektetőkkel folyó tárgyalások eredménye mögött ott van Marosvári Attila alpolgármester és az ő irányításával dolgozó csapat munkája. Most 7 új céggel tárgyal az önkormányzat, 2-nek valósulhat meg a terve a közeljövőben. Ha már az egyik bejön, átlépik az 500-as határt.

Az országgyűlési választási kampányban Buzás vetélytársa és a későbbi győztes, Mágori Józsefné is a munkahelyteremtést hangsúlyozta. Ő azt mondta, hamarabb el kellett volna kezdeni ezt a munkát, a kisvállalkozások támogatásával. A Fidesz tíz év alatt 1 millió új munkahelyet ígért az országban, ezen a vidéken pedig Mágoriné szerint a legkönnyebb a mezőgazdaságban álláshelyet teremteni. Ehhez kiszámíthatóbbá kell tenni a gazdálkodás feltételeit, tisztességes piacszabályozásra és a családi gazdaságok életét könnyebbé tevő adminisztrációra van szükség, ez a munka elkezdődött. Mágoriné és Buzás igazát is alátámasztja a Givaudan megjelenése, mert a svájci cég a helyi termelők terményeire is számít. A gazdák Mágoriné támogatásával szárítóüzemet terveznek az ipari parkba.

Attól, hogy érdemes gazdálkodni, vagy új cég települ be a parkba, még nem várható, hogy azonnal javul a statisztika. Nem biztos, hogy rögtön azok találnak állást, akik két-három éve keresik. A számokból mégis az derül ki, hogy már 500 új álláshely is nagyon sokat lendítene Makón, ahol a legutóbbi, augusztusi adatok szerint 15 ezer 930 munkavállaló korú ember él, és közülük 1464 a nyilvántartott álláskereső. Ez 9,19 százalék. Összehasonlításul: Szegeden ugyanez az arány 5,73, Hódmezővásárhelyen 7,85, Szentesen 7,46, Csongrádon 8,12 – a Makó térségi Magyarcsanádon pedig 19,41 százalék, továbbra is ez a legnagyobb szám a megyében.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint tíz éve, 2001-ben 862 álláskeresőt tartottak nyilván Makón, ez akkor 5,32 százalék volt. 2002-ben 1006, 2005-ben 1442, 2008-ban 1165, 2009-ben 1659 ember várta – vagy kereste – a munkahelyet.

Olvasóink írták

 • 10. xmanó 2011. október 26. 16:58
  „A Fürdő soha nem fog 500 új munkahelyet hozni,ez mese habbal!A gumigyárban nagy gáz van,már most is voltak elküldések(kb 30-40 ember)de még legalább 50 ember menni fog.....Erről is kéne írni,nem csak hablatyolni itt össze-vissza.”
 • 9. Mamini 2011. október 22. 17:43
  „Miért nem lehet pontosan tudni, hogy hány munkahely szűnt meg, és hány új munkahely teremtődött ??? Csak,hogy világosan lássunk...”
 • 8. jha 2011. október 22. 15:03
  „7. sztuncike

  úgy látom, szövegértési nehézségek vannak...”
 • 7. sztuncike 2011. október 22. 10:03
  „5. jha
  Én azért kíváncsi leszek a fizetésekre, meg arra is egy embert meddig alkalmaznak, bejelentenek e ezek a fejvadászcégek?!”
 • 6. scott1 2011. október 21. 13:03
  „Nem tudom ki tálalta a Bakos Úr számára így ezeket az adatokat, de ez egy egyoldalúan beállított adatsor.
  Abnormálissá váló lakosságfogyás (évi 1-1,5%) figyelmen kívül hagyásával, munkanélküliségi számadatokat lehozni (amelyek a tényleges munkanélküliséget nem is tükrözik) meglehetősen érdekes...
  Ahogy az 500 új munkahelyet említeni úgy, hogy arról nem teszünk említést, hogy Makón az elmúlt években egy évben átlagban hány száz munkahely is szűnik meg. Mint, ahogy azt sem hozta senki az újságíró tudtára, hogy jelen pillanatban is leépítés van Makón, egy nagy cégnél a megrendelések visszaesése miatt... több helyről is hallani, hogy ez több száz fős is lehet (lesz). Mint ahogy az sem került bele a cikkbe, hogy a makói ipari park "zászlóshajójának" számító GIVAUDAN eddig felvett 90 munkatársából mindössze 30 makói... vagy hogy az 500 új munkahelyre nem csak az 1500 makói munkanélküliből töltik be hanem a teljes kistérségből...”
 • 5. jha 2011. október 20. 21:41
  „Kedves Francois!
  A fejvadászat az a tevékenység, amikor felsővezetőket konkrétan egy cég megbízásából megkeres egy arra szakosodott cég, és "megszerzi" őket, elcsábítja a kívánt, jóhírű szakembereket azok eredeti munkahelyéről.
  Amire itt utal, az a munkaerőkölcsönzés, ami arról szól, hogy a megbízó cégek megrendelnek bizonyos mennyiségű munkaerőt a kölcsönző cégtől. A kölcsönző végzi a munkaerő toborzását, adja fel a hirdetést, végzi a kiválasztást, interjúztat, stb., köt munkaszerződést, biztosítja a munkáltatók számára kötelezően előírt feltételeket, végzi az adminisztrációt és fizeti a járulékokat... (szabadságot, betegszabadságot, stb.), azaz ő viseli a kockázatot.
  Ezért természetesen szerződésben rögzített szolgáltatási díjat kap a kölcsönző cég a megbízótól! De soha nem a a munkavállaló béréből történik a levonás! Ha a munkavállaló nem végez megfelelő munkát a munkahelyen, akkor a kölcsönző (a megrendelő) jelzi, hogy nem tart igényt a munkavállalóra. Nem kell neki végkielégítést fizetni, nem kötik a munkaszerődésből fakadó kötelezettségek.
  Ez a foglalkoztatási forma Nyugat-Európában és az USA-ban is elterjedt dolog, és nem tiltakoznak ellene. Magyarországon azért van akkora ellenkezés ezzel kapcsolatban, mert:
  1. sajnos vannak kölcsönző cégek, akik tisztességtelenek, nem fizetik a járulékokat, nem kötnek szerződést, előre aláíratják a felmondást, stb...
  2. a munkavállalók sokszor azt gondolják, felveszik őket valahová és azonnal (pár hét múlva) beteget jelentenek, elmennek betegszabadságra, táppénzre... és igen, ilyenkor, mert általában rövid idejű, határozott idejű munkaszerződést kötnek velük, a szerődésüket nem hosszabbítják meg...

  Sok cég (AUDI, Nokia, Suzuki) foglalkoztat így munkavállalókat, és akikkel meg van elégedve, azokat felveszik saját állományba. Igen, ez a cégeknek jó elsősorban, ők csökkentik a kockázataikat, amik a magyar munkavállalói mentalitásból fakad....

  A fentieken kívül vannak más okai is, közgazdasági, pénzügyi, ami miatt így foglalkoztatnak, de ez a legfontosabb...”
 • 4. makovaros 2011. október 20. 16:19
  „Na ugye Buzás e téren is igazat mondott, és még csak egy év telt el.”
 • 3. Francois 2011. október 20. 15:25
  „Tisztelt:2. macs 2011.10.20. 14:59
  Nem a felső vezetőkre gondoltam:D
  Kétkezi melós, tudod aki 80 ezer nettó meg semmiféle kafetéria, meg 3-hónapos szerződések stb....... kapissi......”
 • 2. macs 2011. október 20. 14:59
  „Nem értem mi a bajod a fejvadászcégekkel? A fejvadászok kifejezetten a közép- és felsővezetőkre specializálódtak. Rengeteg multinacionális cég már csak a fejvadász cégeknek adja ki álláshirdetését, illetve pontos igényeit arról, milyen munkaerőt keres. A szempontok ismeretében a fejvadászok elkezdik felkutatni a tökéletes jelöltet, akinek kiválasztását komoly tesztek és összehasonlítások előzik meg. A fejvadász cégek előnye, hogy az álláskeresőtől nem szokásuk pénzt kérni, viszont előfordulhat, hogy fél évig is eltart, míg egy adott munkakörre kiválasztanak valakit.”
 • 1. Francois 2011. október 20. 13:39
  „Egyes infók szerint, nem egy nagy pénzt akarnak fizetni, természetesen fejvadászcégen keresztül ezek a cégek, ezt nem én állítom hanem azok akik jelentkeztek a munkavállalónak! Buzás és Mágoriné felléphetne ezek a fejvadászcégek ellen, más városokban adót emelnek a cégnek, vagy ha adókedvezményben részesül akkor szankcionálják őket, ha fejvadászcéggel szerződtet embereket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uzsorakamatra kölcsönzött - százszázalékos kamattal

A sértettek – akik többnyire szintén falubeliek voltak – anyagilag szorult helyzetük miatt kényszerültek arra, hogy kölcsönt kérjenek. Tovább olvasom