Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Makói csomagolóüzem is bajba került a válság miatt

Makó - Már a legkisebb vállalkozások között is van olyan Makón, amelyiket elért a gazdasági válság: az egyik mezőgazdasági csomagolóüzem megrendelései harminc-negyven százalékkal estek vissza a piac beszűkülése miatt.
Harminc-negyven százalékkal esett vissza a makói Karakas Sándor Rákosi úti, zöldségeket és gyümölcsöket feldolgozó, csomagoló üzemének forgalma azóta, hogy válságban van a gazdaság. A fiatal tulajdonos azt mondja, a negatív változás nem tulajdonítható más, szezonális hatásnak. Van már tapasztalata a megrendelések alakulásában, hiszen a kis üzem 2005 óta működik.

Az üzem egyébként helyi termelők zöldségféléit csomagolja különböző eljárásokkal, gépesítve, főként hagymát, répát és gyökeret, napi akár ezer-háromezer darabot is feldolgoznak például leveszöldségnek. Időszakonként tíz-húsz ember dolgozott itt alkalmi munkavállalói engedéllyel. Most éppen egy sem, mert nincs megrendelésük.

Több ezer darab zöldséget csomagolnak naponta az üzemben – már ha van megrendelés Fotó: DV
Több ezer darab zöldséget csomagolnak naponta az üzemben – már ha van megrendelés Fotó: DV

A vállalkozó úgy gondolja, azért, mert miután a piac egyébként is visszaesett, még akinek van kereslet a terményeire, az is inkább lédig, azaz ládában szállított termékként juttatja áruját a nagykereskedőkhöz, áruházakhoz. Karakas Sándor azt mondja, számításai szerint a válság még legalább két évig tartani fog. Mivel próbálkozik? Egyrészt maga vásárol termékeket, és azt csomagolja, másrészt próbál nyitni Románia felé – bár nyilván ott is csökken a kereslet, de talán nem annyira, mint Magyarországon.

Olvasóink írták

  • 2. lacipapa68 2008. november 17. 23:43
    „Sory:multik”
  • 1. lacipapa68 2008. november 17. 21:57
    „Ez a "válság "egy mondvacsinált dolog.Ha jobban meg vannak kenve a nultik árubeszerzői,akkor nincs itt semmi gond.Az ő zsebükről szól az egész történet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év babája-fotózás: holnap Makón fényképezünk

Makó - A Hagymaházba várjuk holnap 12 és délután 5 óra közt azokat a makói, Makó környéki szülőket… Tovább olvasom