Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Makói épületfotók a részletekről

Makó - Ki kell találni, melyik amúgy jellegzetes makói épület vagy szobor részlete látható a fényképen – ez a lényege annak az interaktív kiállításnak, amely a napokban nyílt meg a városháza aulájában. A fotós, Forgó Géza muzeológus a különleges tárlattal arra is fel akarja hívni a figyelmet, hogy a szép épületek némelyikét jó lenne felújítani.
A Hol is van ez? című fotókiállítás ötlete akkor pattant ki Forgó Géza fejéből, amikor – még tavaly – készített néhány épületfotót teleobjektívvel, és a részleteket bemutató egyik fotót nézegetve egy ismerőse megkérdezte: ez meg hol van? Kiderült, hogy éppen azzal a kávézóval szemben, ahol beszélgettek. Később többen is megnézték a képeket, lelkesen találgatva, melyik épülethez tartoznak a tornyok, kerítésrészletek, oszlopfők, és innen már egyenes út vezetett a Városház Galériában március 1-jéig látható tárlathoz. Egyébként gyerekkora óta fotózik, de nem tartja magát művésznek – képei szerinte inkább dokumentációnak tekinthetők.

A tablókon összesen 18 jellegzetes épület és szobor részletei tekinthetők meg. Többségük szemmagasságon kívül esik, ám aki nyitott szemmel jár, mindegyiket felismerheti – érdekes városismereti kaland végignézni a sorozatot. Forgó Géza annak örülne a legjobban, ha elsősorban diákok néznék meg, a múzeumban szervezett vetélkedők tapasztalatai alapján ők ugyanis érdeklődőbbek, mint a felnőttek. A képeken megörökített részletek némelyike arról is árulkodik, hogy ideje volna az adott épületet felújítani. A muzeológus erre is szeretné felhívni a figyelmet – mint fogalmaz, Makó nagyon gazdag építészeti emlékekben, és ez akár turisztikai vonzerőt is jelenthet.

Forgó Géza munkahelye, a József Attila Múzeum előtt – ez az épület is sok apró részletben gazdag. A szerző felvétele
Forgó Géza munkahelye, a József Attila Múzeum előtt – ez az épület is sok apró részletben gazdag. A szerző felvétele


A kiállítást azért is érdemes megnézni, mert aki kitölti és az ott elhelyezett gyűjtődobozba dobja az adatlapot, amelyen tippelni lehet, könyvjutalmat nyerhet – sőt elfogadják a megfejtést a holisvanez@gmail.com címen is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a gazdainformációs központ Maroslelén

Jó ütemben halad a gazdainformációs központ építése Maroslelén. Tovább olvasom