Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Makói fürdőépítés: lehet olcsóbb, ha nem kell sietni

Makói fürdőépítés: lehet olcsóbb, ha nem kell sietni

Makó - A makói fürdő megépítését legolcsóbban vállaló zalai cég várja, hogy tárgyaljon vele a makói önkormányzat. A vállalkozási igazgató szerint a makóiak által magasnak tartott ár valamennyit változhat, ha a város több időt ad az építkezésre.

Bakos András - 2009.03.14. 16:00
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A Fidesz választókerületi elnöke szerint jó lett volna, ha a képviselők nem a sajtóból tudják meg, mi a helyzet a fürdővel.

Makó polgármesterének össze kellett volna hívnia egy rendkívüli testületi ülést; megengedhetetlen, hogy a képviselőknek a szatyorhíradóból, majd pedig az újságból kell először megtudniuk, hogy gond van a fürdőberuházással – reagált lapunk tegnapi cikkére Mágori Józsefné önkormányzati képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke. A politikus leszögezte: továbbra is a fürdőépítés mellett áll, bár emiatt kapott bírálatokat párton belül. Úgy látja, Makovecz Imre elképzelésének megvalósítása tényleg lendíthet a városon, ez egy gazdaságilag is megalapozott ötlet. Annak mégsem örül, hogy már eleve kevesebb támogatást adtak rá, és emiatt rögtön szűkíteni kellett a terven, ráadásul egy olyan elem került ki belőle, ami a gyerekes családokat biztosan vonzotta volna. – Azzal pedig nem tudott megnyugtatni a polgármester, hogy most a szakértőkkel együtt azt is megnézik, hogyan lehetne olcsóbbá tenni a tervet – mondja a képviselő. – Amikor a tanuszoda épült, éppen ilyen okok miatt kerültek ki fontos élményelemek a tervből, és ami elkészült, az köszönő viszonyban sem volt az eredetivel.

ÉVOSZ: Ezt nem lehet a válságra fogni

A forint-euró árfolyam változására, az építőanyagok drágulására nem fogható egy ilyen nagy különbség – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke.

– A konkrét esetet nem ismerem közelről, de az építőipart igen. A számok alapján az valószínűsíthető, hogy az első beárazás volt rossz. Nem egyedi eset ez, a megrendelők azt gondolják, az építőiparban zajló éles versenyhelyzetben lesznek cégek, amelyek túlélésük érdekében bevállalnak olyan beruházásokat is, amelyeket már nem éri meg vállalni. Csakhogy ezen a piacon már egyre kevesebb ilyen túlélő vállalkozás működik.

A makói fürdőberuházásra a város 3,3 milliárdot szánt, ám a megépítésre a Szeviép 5 milliárd 750 milliós, a KÉSZ 5 millió 498 milliós, a ZÁÉV 4 milliárd 987 milliós ajánlatot adott. Utóbbi, a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. több mint ötven éve működik, honlapja szerint eddig tizenhat fürdőn dolgozott, többek közt Harkányban, Hévízen, Sárváron. Tavaly nettó 13 milliárd forint volt az árbevétele. Peresztegi Imre vállalkozási igazgató lapunk kérdésére azt mondta, nem kívánja kommentálni a csütörtökön Makón elhangzottakat, miszerint az ajánlatot tevő cégek, miután látták, ezt a fürdőt nem lehet megépíteni 3-3,3 milliárdból, hátradőltek, amikor az árajánlatot készítették.

– A polgármester biztosan megalapozottan mondta, amit mondott – vélte Peresztegi. Számít arra, hogy a makói önkormányzat őket is megkeresi, és tárgyalnak. Kérdésünkre, miért lehet ilyen nagy különbség a legolcsóbb árajánlat és az önkormányzat számításai között, arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiírt feltételek alapján ők pontosan számoltak, mindent bekalkuláltak, így jött ki ez az ajánlat. De biztosan fog változni az ár, ha a megépítésre több időt ad az önkormányzat, és sok minden múlhat azon is, hogy a tárgyalásra miben, hogyan változik a megvalósítandó terv.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 17 hozzászólás
Moderálásra küldöm 17. Mc_Mi 2009.03.24. 07:09

Kedves Rappen!
A "siker"-ről szóló elméletek egyike az a tétel: "soha ne vitatkozz!" Ezt igyekszem betartani, mert valóban igazolható az elmélet által prognosztizált végeredmény: - Úgysem győzöd meg a partneredet a vitában és még egy ellenséget is szereztél.
Ön most ezt az elméletet megcáfolta. Hagyta magát meggyőzni és talán mutatott némi érdeklődést a másként gondolkodó mondandójára. Köszönöm ezt.
Szivesen írnék többet és alaposabban a fürdőről, de attól tartok, hogy a cikk hamarosan kicsúszik a látható első oldalról. Meg dolgoznom is kell.
Makónak sikerült a 80-as évek óta úgy lecsúszni, hogy a városban már alig található gondolkodó értelmiségi. Ez az oka annak, hogy a város sikeres fejlesztési programját nem sikerült társadalmi támogatottság mellett megalkotni. Sajnos a polgármesterünk egy diktátor hajlamokkal felruházott ember. Kiírtotta a környezetéből az értelmes önálló gondolatokat is megfogalmazni tudókat. A "BÓLOGATÓJÁNOSOK" -tól igazolást kap… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 16. Rappen 2009.03.23. 22:21

Kedves Mc_Mi!

Nem gondoltam, hogy ez a 3-4 sornyi hozzászólásom, majd ennyi magyarázkodást fog igényelni! Ez is bizonyítja, hogy nem gondolkodó vagyok! Sztereotípiát pufogtatok a levegőbe büntetlenül és ez Önt idegesíti.
Sajnálom, hogy továbbra sem értjük egymást.
Ön harciasan kiáll a vállalkozók védelmében, amit szerintem feleslegesen tesz, mert nem állt szándékomban semmi rosszat, sem állítani, sem feltételezni róluk. Én azt gondoltam, hogy egy vállalkozó, vagy vállalkozás, /főleg aki 50 éve van már a pályán/ el tudja dönteni, hogy neki mi a jó és mi a nem. Ha van egy ajánlat, amit kevésnek talál, akkor nyugodtan megmondhatja, hogy ennyiért nem vállalom. Nincs kényszer, nincs erőszak. Sőt még ,,odaszólás" sincs, -hogy ezt bizony el kell vállalni- mint valamikor az átkosban.
Most elárulnék magamról valami személyeset: én is vállalkozó vagyok. Igaz még csak egy éve, de korábban, 1983-tól voltam már12 évet. Csak ennyi tapasztalattal rendelkezem ezen a téren.
A… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 15. Mc_Mi 2009.03.20. 09:35

Kedves Rappen!
Távol áll tőlem, hogy keressem a konfliktus bárkivel. Egyszerűen idegesítenek azok a sztereotípiák, amiket a felszínes következtetésekből építenek folyamatosan az emberekben. Ez a hozzászólás most azt a véleményt erősíti, miszerint a vállalkozó, vállalkozás tele van pénzzel, folyamatosan átveri a megrendelőket, hatalmas haszonnal dolgozik, rakjuk át rájuk a terheket. A számításommal erre próbáltam meg rávilágítani. Nem az jutott az eszedbe, hogy az ajánlatok megalapozottak, nem az, hogy nekünk kellene reális, a pénzünkhöz illő tervet csinálni, hanem az, hogy majd a vállalkozások elbírják. Szószerint: Ha várunk egy kicsit, akkor majd engednek. Szerződés csak akkor jöhet létre, ha a teljes összeget biztosítani tudjuk. Ebből az is következik, hogy az ajánlatadók le tudják engedni az árakat a mi pénzünk összegéig. Ennyit nem lehet engedni. Az önköltséget ki kell fizetni anyagra, fuvarra, munkabérre, adókra stb. Ami marad, az a vállalkozás eredménye. Ebből kell fenntartani a… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 14. Rappen 2009.03.19. 17:42

Mc_Mi!

Tisztelt Tanár nő /úr!

Töredelmesen bevallom, már két napja olvastam reagálását, a hozzászólásomra és azóta, csak nézek a semmibe bambán, sajnos nem tudom mi a baja velem. /Mert a gondolkodás, -mint említette- az nekem nem megy/ Pedig valahogyan ki kellene deríteni, mi is verte ki a biztosítékot Önnél, hogy ezen leckéztetését megírta számomra. Reakcióm lassúságának másik oka, hogy két napja nem tudtam a gépem közelébe kerülni.
Kezdjem talán ott a történetet, hogy elolvastam a cikket és azt észleltem, hogy az írója a KÉSZ árajánlatát elírta. KÉSZ 5 millió 498 millió... Ez van írva még most is, azóta sincs kijavítva! Erre én humorosnak szánva megjegyeztem: Akkor ezt kell elfogadni! Azt nem gondolhatja senki, hogy én ezt komolyan gondoltam! Egy értelmetlen elírt számhalmaz! Ja, hogy ez nem volt elég humoros? Nagyon sajnálom!
A továbbiakhoz el kellene olvasni az említett cikk utolsó bekezdését. Nem másolom be, hisz itt van felettünk. Ebből kitűnik a ZÁÉV egyik illetékese… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 13. xmanó 2009.03.19. 10:41

A GUMIGYÁRBÓL több mint 100 embert küldenek el áprilisban,arról kéne cikkezni!!!Kenyérre nem lesz pénz Makón az emberekben,nem hogy FÜRDŐRE!

Moderálásra küldöm 12. Mc_Mi 2009.03.16. 21:14

Rappen, te egy tipikus nem gondolkodó vagy. Nézzük a leckét:
Van 3,2 milliárdunk. Ajánlottak 4,9 milliárdot. A 4,9 milliárd jó esetben tartalmaz 10% hasznot. Ez 490 millió. Az önköltség 4,4 milliárd. Ebben az esetben a fővállakozók 0 Ft-ot keresnek a bolton. Te szoktál azért dolgozni, hogy elfáradj és ne kapj semmit érte?
Komolyan gondoltad, hogy bevállalják a munkát annyiért, amink van? Szerinted a vállalkozások arról szólnak, hogy kapnak tőlünk 3,2 milliárdot, hozzáraknak a saját pénzükből 1,2 milliárdot azért, hogy kifizessék az önköltséget? Kevés munka esetén legfeljebb a haszonból tudnak engedni. De ha mind elengedik, akkor sem jutunk el a finanszírozhatósághoz.
Erre mondják, hogy okosabb lettél volna, ha hallgatsz.

Moderálásra küldöm 11. Rappen 2009.03.16. 18:29

"a KÉSZ 5 millió 498 milliós," ...csak ennyi, akkor ezt válasszák! Sajnos elírás, a milliárd helyett milliót írtak.

Komolyra fordítva a szót, ki kell várni egy kicsit, mert ebben a nagy válságban az építőipari cégeknek majd nem nagyon lesz munkájuk, örülnek, ha kapnak valamilyen megbízás. Biztos engednek akkor az árból. De ezt nálam a hozzáértők és az illetékesek sokkal jobban tudják.

Moderálásra küldöm 10. Fót 2009.03.15. 20:04

Kisztitkar ez nagyon jó!

Moderálásra küldöm 9. kisztitkar 2009.03.15. 19:07

Három Makói fürdő törzsvendég megbeszéli, hogy kipróbálnak egy nudista strandot. Vígan napozgatnak, újságot olvasnak, mikor ijedten felkiált az egyik:
- Ajaj! Itt jön a X-é a hivatalboll!
Mindhárman felugranak, ketten az ágyékuk elé teszik az újságot, a harmadik viszont a fejére. Üdvözlik X-nét, majd miután távozott, megkérdik a harmadiktól:
- Te, hogyhogy a fejedre tetted az újságot?
- Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem általában az arcomról ismernek meg!

Moderálásra küldöm 8. Fót 2009.03.14. 21:32

Majd besegit Kiss Pali mint vállalkozó! Ő úgy is sokat kapott már, most adjon egy kcsit vissza is!!!!
Ő sokat köszönhet Búzásnak. A sok stikli amiből sok pénzt tett zsebre!!


17 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...