Délmagyar logó

2015. 10. 04. vasárnap - Ferenc 11°C | 24°C

Makói fürdőügy: tovább pattog a labda

Makó - Szó sincs arról, hogy leállítanák a makói fürdőépítést – mondta az Uniót képviselő regionális fejlesztési ügynökség igazgatója. A pénz is megvan, de az ügynökség szerint a beruházás finanszírozására olyan formát kell találnia Makónak, amit az Unió elfogad.
Arról szól az önkormányzati választási kampány Makón, hogy mi lesz az új fürdő építésével. Szeptember 12-én a Hír Televízió tudósítása közölte: meghiúsulhat az építkezés. A műsorban nyilatkozók az uniós támogatás ügyét intéző Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) levelére hivatkoztak, az önkormányzat cáfolt. A DARFÜ ügyvezető igazgatója, amikor erről kérdeztük, előrebocsátotta: a politikai nyilatkozatokra nem reagál. Meggyőződése, hogy az a levél tőlük nem kerülhetett ki.

– Az előzményekről én papírból értesültem, miután két hónapja dolgozom itt, a beruházás pedig jóval régebben kezdődött – mondta Kiss Imre ügyvezető igazgató. – A makói önkormányzat – kerekítve – 2 milliárd forinttal járul hozzá a beruházáshoz, 1,4 milliárdot ad az ügynökség az Unió pénzéből. A problémát az okozza, hogy a város, annak érdekében, hogy az áfát a teljes beruházás után vissza tudja igényelni, létrehozott egy fürdőfejlesztő kft.-t, amelynek a 2 milliárdot kamatmentes tagi kölcsönként biztosítja, legalábbis az eddig kapott dokumentációkból ez derül ki. A 2 milliárdos kölcsön kamata évente 300 millió forint lenne. Meg kell vizsgálnunk, hogy a támogatás összege és a támogatott kamat mértéke együtt elfogadható-e az Unió támogatási rendszerében. Ha az derül ki, hogy a kamattámogatás is növeli a támogatási intenzitást, az uniós szabályok szerint az önkormányzat nem adhat ilyen jellegű pluszsegítséget, vagy ha mégis, akkor azt az összeget le kell vonnunk a megítélt támogatásból.

A Keviép dolgozik a makói fürdőn. Nincs szó arról, hogy leállítják az építkezést. Fotó: Segesvári Csaba
A Keviép dolgozik a makói fürdőn. Nincs szó arról, hogy leállítják az építkezést.
Fotó: Segesvári Csaba

Az is meggondolandó, hogy a kamatteher és a fürdő üzemeltetésének költsége együtt már lényegesen magasabb, mint a várható bevétel. Lehet más megoldás, több is, amivel ki lehet kerülni ezt a helyzetet, és lehet úgy finanszírozni a beruházást, hogy ne legyen büntetés belőle. Az én kollégáim azt mondják, ők e-mailben, egyeztetéseken korábban több alkalommal is jelezték a makóiaknak, hogy ezt az ügyet tisztázni kell. Mi e problémára hívtuk fel az önkormányzat figyelmét abban a levélben – és szó sem volt benne arról, hogy le kell állítani a beruházást. Ennyi történt, nem több.

Kiss Imre az ügyben tárgyalt Buzás Péter polgármesterrel. A város, a projekt menedzsmentje másképp látja ezt a helyzetet. Odáig jutottak, hogy megállapították: ez egy jogvita, amelyet tényleg meg kell oldani valahogy. Kiss szerint az, hogy a város létrehozta a fürdőfejlesztő kft.-t, elfogadható döntés volt, és az az igény is jogos, hogy Makó szeretné a teljes beruházás áfáját visszaigényelni. De ilyen pénzügyi konstrukcióval még nem találkozott a DARFÜ. – Együttműködünk az önkormányzattal a megoldás keresésében, hiszen az nem érdeke az Uniónak, és egyik politikai erőnek sem, hogy a beruházás tényleg emiatt akadjon meg. De most a városnak kell letennie a megoldási javaslatait, amelyekről tárgyalhatunk – szögezte le az igazgató. – Nekem az az érdekem, hogy ne jöjjenek el ide holnapután Brüsszelből megkérdezni, hogyan is gondoltuk mi ezt a szabálytalan kifizetést az uniós adófizetők pénzéből.
123456789... következő >> végére >>> 111 hozzászólás
Moderálásra küldöm 111. Ungarn 2010.10.02. 19:35

Szerencsétlen czinczi lalika. Nem is írok ide két éve.. :DD

Moderálásra küldöm 110. demios 2010.10.02. 15:42

Pisci: ezzel a riogatásoddal ellentételes hatást érsz el, és csak még több fideszes megy majd el szavazni, bebiztosítva Mágoriné győzelmét :) Hajrá, írd be kérlek minél több helyre :D

Moderálásra küldöm 109. pisces 2010.10.02. 13:27

A közvéleménykutatások szerint, Márton Imrének akár győzelemre is van esélye a holnapi választáson!!! Persze jóval nagyobb lenne M.I. esélye, ha az esélytelen Mágoriné időben visszalépett volna!

Moderálásra küldöm 108. czinegelala 2010.10.02. 09:32

magyar36: Annyira félelmetes arra gondolni, hogy te fogod megnyomni a liftgombot, ami leviszi Mágoriékat a süllyesztőbe.
Ungarn: ugyanezt írod 2 éve. A realitás olyan messze kerül el, mint a TGV vonat Magyarországot. Még holnap estig lehet ábrándozni, aztán hétfőn irány a meló.

Állati felszabadító lesz, hogy Makóról végleg eltakarodik az Mszp-s Gyurcsány/Búzás banda és a kiskutyájuk Márton Imre.

Moderálásra küldöm 107. magyar36 2010.10.01. 21:16

mekgajver
Hagyd már abba ezt az ízetlen rágalmazást! Talán te írtad a szórólapokat is, mert a stílus hasonló! Bizok benne, hogy az ilyen aljasságok miatt eltűnik a Mágori család a politikai süllyesztőben: A pénz segít, de a dilettánsokat nem sokáig tűrik!

Moderálásra küldöm 106. Ungarn 2010.10.01. 18:13

Andriska (rightwing) ne izgulj,te bekerülsz! Anya meg nem. Rém buták vagytok a politikához! Állati nagy égés lesz,hogy Makón bebukik a Fityisz!

Moderálásra küldöm 105. pisces 2010.09.30. 18:09

Kedves 104! Rettenetesen sokat árt Mágorinénak, és a fidesznek is, oktalan buta, teljesen logikátlan másolgatása! Tudja az ön beírása teljesen hiteltelenné teszi a jelölt asszonyt, hiszen egy magánbeszélgetés nem publikus, tartalmát ráadásul hazugsággal fűszerezi! Gondolom senkivel sem egyeztetett mielőtt ekkora politikai bakit követett el, feltételezem Mágorinéval sem? Tudja ezzel az ő inkorrektségi, látszatát kelti! Ne tegye! Persze, ha ön, csak egy körmönfont szocialista intrikus, akkor remek taktikát vállasztott a hölgy lejáratására!

Moderálásra küldöm 104. mekgajver 2010.09.30. 14:49

Most jött a hír:
Márton Imre pozícióért cserébe felajánlotta a Fidesznek hogy visszalép a polgármester-jelöltségről, de el lett hajtva a vérbe.

Búzás szekértolói csinálják végig, amibe belekezdtek, azután nézzenek a tükörbe.
Nincsenek elvtelen kompromisszumok.

Moderálásra küldöm 103. őrgróf 2010.09.29. 20:36

Mágorinét "megvezették" a szavazáskor. ( "Engem is becsaptak", mondta.) Nem nehéz becsapni, esszerint. Mi lesz később?

Moderálásra küldöm 102. Dinoso 2010.09.29. 13:27

99. Igazad van ! Sajnos nem vizsgálta még eddig senki komolyan az autópálya és egyéb útépítéseket , botrányhoz elég jó a BKV, - meg a makói fürdő - pedig ezek az útépítéshez képest a bölcsödei csíntalanságok kategóriájába tartoznak.


111 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

446 millió forint a makói ipari parkra

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!