Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Makói gáz: a Molhoz szállít a TXM

Makó - Tartálykocsival viszik a Mol algyői főgyűjtőjébe a TXM kútjából kitermelt könnyűolajat. Azt, hogy milyen mennyiségről van szó, nem árulták el. A gázt kutató vállalkozás tovább keresi a folytatáshoz a partnert, és laborvizsgálatokat végez.
Ismét dolgozott a TXM Kft. az egyik, Magyarcsanád–1 jelű kútjánál. A makói gázmezőt kutató vállalkozás igazgatója, Szabó György érdeklődésünkre azt mondta, az innen származó „termelvényt", amely könnyűolaj, a Molhoz viszik, tartályautó szállítja az algyői főgyűjtőbe. Azt, hogy mekkora mennyiségről van szó, nem árulta el, mert, mint mondja, bármilyen mennyiséget is közölne, azt vagy soknak, vagy kevésnek találnák. Hozzátette: az Egyesült Államokban működő olajkutak 80 százaléka csak néhány hordó olajat termel naponta, mégis ezekből a kutakból származik a termelés zöme.

Az azonban vitathatatlan, hogy a cég nem azt és nem annyit termel, amit és amennyit tervezett. Korábban 2012-től már évi 10 milliárd köbméter gázra gondoltak.

A gázkutatás látványos része februárban szakadt félbe, miután a TXM-et, illetve kanadai anyavállalatát, a Falcon Oilt amerikai partnere, az ExxonMobil és a magyar Mol is magára hagyta a korábban ígéretesnek talált makói árok feltárásában. A TXM mindezt úgy kommentálta, hogy nem adja föl, az eddig elköltött 75 milliárd forint pedig nem kidobott pénz, mert így is sokat megtudtak a nem hagyományos szénhidrogénmező kiaknázásának lehetőségéről.

A TXM egyik lezárt kútja Óföldeák közelében. Itt nem termelnek ki semmit – viszont kutatnak. Fotó: Segesvári Csaba
A TXM egyik lezárt kútja Óföldeák közelében. Itt nem termelnek ki semmit – viszont kutatnak. Fotó: Segesvári Csaba

Szabó György most azt mondta, azon túl, hogy a termelvényt eladják, folynak a laboratóriumi és rétegvizsgálatok, amelynek célja a majdani kitermelés technológiájának tökéletesítése. Tovább keresik a befektető partnert.

A cégnek a megnyert koncesszió révén még húsz évig van joga a bányászatra, és ez a határidő meghosszabbítható. Tavaly novemberben Molnár József szolnoki bányakapitány a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy ha a cég 2012-ig nem kezd érdemi kitermelésbe, megvonhatják tőle az engedélyt. A TXM igazgatója ezután tartott tájékoztatót a Magyarcsanád–1 jelű kútnál, bemutatva, hogy igenis lesz kitermelés, a könnyűolaj után be is fizetik a 12 százalékos bányajáradékot.

Olvasóink írták

  • 2. Tony_Soprano 2010. október 07. 12:06
    „Továbbra is tőzsdei manipuláció áll a háttérben, ha felhívsz Bakos András elmondom hogy működik:) Ja a felgyülemlett gázt el kell szállítani nehogy valami baj legyen, a bányajáradékot meg törvényileg ki kell fizetni ha van gáz ha nincs!
    A manipulációrol egy film aki még nem látta érdemes!
    http://docler.hu/video/188239”
  • 1. xxx666 2010. október 07. 09:39
    „Érdekes a Molnál dolgozok Algyőn és nem tudok róla:):D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jáksó Imre elhagyott házakat mentene meg

Makó - Ments meg! – olvasható azokon a meghökkentő plakátokon, amelyeket üresen álló, de… Tovább olvasom