Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Makói gáz: búcsú a szerbektől

Makó - Eredménytelenül zárult a Makói-árokban lévő palagáz kitermelésében érdekelt TXM Kft. és a szerb NIS 2013-ban kötött szerződése. A két cég nem dolgozik együtt tovább – jelentette be a TXM.
Korábban abban állapodtak meg, hogy a szerb vállalat – amelynek az orosz Gazprom a többségi tulajdonosa – 1,5 millió dolláros befektetéssel járul hozzá a projekthez, és három kutat mélyít 2014 júliusáig. Ezt a határidőt az év végéig meghosszabbították, de a szerb vállalat csak két kút fúrásával és tesztelésével végzett – adta hírül a napi.hu. A TXM Kft. azt nyilatkozta a portálnak, ez szerződésszegés, aminek következménye lesz. Ezek után, mivel a TXM anyavállalata, a Falcon már eldöntötte, több pénzt nem akar befektetni a Makói-ároknál folyó kutatásba, csak egy újabb befektető partner élesztheti fel a projektet.

A szerződés meghiúsulásának fő oka az volt, hogy a NIS – a TXM javaslata ellenére – nem alkalmazott hidraulikus rétegrepesztést. Ez az az eljárás, amelyet – mint lapunk is többször megírta – a környezetvédők elleneznek, veszélyesnek tartanak, a szénhidrogén-bányászok szerint viszont lehet biztonságosan végezni. Európában helyenként engedélyezik, másutt tiltják. Magyarországon ennél is cifrább a helyzet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatja a rétegrepesztés alkalmazását, és egy hivatalos nyilatkozat szerint fel akarja karolni a nem szokványos gázkitermelés ügyét Európában. Bár rétegrepesztést az elmúlt évtizedekben sokszor végeztek Magyarországon, a TXM Kft. legutóbb nem kapott rá engedélyt az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a báli szezon Makón

A Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola szalagavatójával tegnap este megkezdődött a báli szezon. Tovább olvasom