Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Makói gáz: zöldekkel tárgyal a TXM

Makó - Fórumra hívja a legnagyobb zöldszervezeteket a makói gázkitermelés lehetőségét kutató TXM Kft. Szakértőket fogad, de díjukat letétbe helyezi. A pénzt akkor fizetik ki, ha a zöldek elismerik: minden kérdésükre megnyugtató választ kaptak.
Májusban lesz öt éve, hogy a TXM Kft. bányatelket alapított a makói árokban lévő földgáz kitermelésére. Most egy 4000 és egy 6000 méteres kútban dolgozik, utóbbi berendezés Szikáncs közelében található. Az itt bányászott gázt és olajat a Mol algyői gyűjtőjébe viszik. A munka elsődleges célja azonban az, hogy megtalálják a speciális rétegben meglapuló márgagáz nagyobb arányú kitermelésének ideális technológiáját – válaszolta érdeklődésünkre a cég igazgatója, Szabó György. A TXM tehát nem mondott le a céljáról. Ezt bizonyítja az is, hogy szokatlan módon próbálja elejét venni annak, hogy összetűzésbe keveredjen a zöldekkel.

A TXM Magyarcsanád–1 jelű kútja. Tovább keresik a nagyobb volumenű kitermelés lehetőségét. Archív fotó: Segesvári Csaba.
A TXM Magyarcsanád–1 jelű kútja. Tovább keresik a nagyobb volumenű kitermelés lehetőségét. Archív fotó: Segesvári Csaba.

Eddig csak politikai természetű vitákat generált a makói gázkutatás, ám Szabó emlékeztetett, nem titok, mit gondolnak a zöldek világszerte a márgagáz vagy palagáz kitermelésére használt mostani technológiákról. Oka van az ellenérzésnek, mert a felszín alatt 300 méterrel kezdődő és lefelé folytatódó rétegben egy hibás lépés elgázosíthatja az ivóvizet. A TXM azt szeretné elérni, hogy a környezetvédő szervezetek ne az alapján ítéljenek a TXM makói munkájáról, hogy mi történt eddig a nem konvencionális gázkitermelésben. Ismerkedjenek meg azokkal a kutatási eredményekkel, amelyekre a TXM eddig jutott, és minden kérdésre szülessen megnyugtató válasz. – A mi cégünk tevékenységének tényleg van ökológiai lábnyoma, de szeretnénk bebizonyítani, lehet ezt a munkát a környezetvédelem szempontjait tiszteletben tartva végezni – mondta Szabó.

A cég megbízta az egyeztetés lebonyolításával a Méltányosság Politikaelemző Központot és a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért nonprofit szervezetet. Az egyeztetésre meghívták többek között a Greenpeace-t, a Védegyletet és az Energia Klubot. A zöldeket helyszíni bejárásra is viszik, és föltett kérdéseikre szakértők fognak válaszolni.

A politikaelemző központ kutatási igazgatója, Zsolt Péter szociológus azt mondta, az ő javaslatuk volt, hogy a felkért szakértők díját helyezze letétbe a cég. Erre azért van szükség, mert ha a pénzt rögtön kifizetik egy megrendelt tanulmányért, bárki joggal mondhatja, hogy a cég érdekeinek megfelelő anyag készült. Ha azonban csak akkor kapják meg a díjazást, miután ezt minden zöldszervezet jónak látja, biztosan nem vádolhatók részrehajlással.

Zsolt Péter abban bízik, a TXM kezdeményezését, hogy elébe megy a bírálatoknak, később más cégek is alkalmazni fogják. Azért is izgalmas ez a folyamat, mert a fosszilis energiahordozókról a megújulókra való áttérés most zajlik, és a nem konvencionális gáz kitermelése biztosíthatja – egyes szakértők szerint – a zökkenőmentes átmenetet.

Gázos krónika

2005. október: a Falcon Oil magyar leányvállalata, a TXM Kft. rezonáló berendezésekkel térképezi föl a szénhidrogénmezőt.
2006: Rádöbben a magyar közvélemény, hogy 600 milliárd köbméternyi gázt rejt a föld mélye. Csurka István fórumot tart Makón, egy táltos az óföldeáki fúrásnál „visszaveszi" a magyar kincset.
2008: Megállapodást köt a kitermelésre a TXM, az ExxonMobil és a Mol.
2009. július: Eddig 400 millió dollárt – több mint 75 milliárd forintot – fektettek be a makói gázmező kutatásába, 2012-től több ezer embernek adnának munkát, ha kezdődhetne a kitermelés.
2009. szeptember: Az óföldeáki fúrás helyszínén repesztik a kőzetet.
2009. október: az ExxonMobil kiszáll, mert Óföldeáknál túl sok víz tör föl a gáz mellett.
2009. november: a TXM bejelenti Magyarcsanád–1 jelű kútjánál, továbbra is ki akarja termelni a gázt, de a módszert ki kell kísérletezni. Új partnert keres.
2011. június 10.: Megállapodik a Naftna Industrija Srbijével. A szerb cég orosz hátterű. A Jobbik államközi összeesküvést sejt, a TXM állítja: az üzlet előtt nem egyeztetett az állammal.

Olvasóink írták

 • 11. saccac 2012. április 13. 12:52
  „oregvegyesz!Jó lenne,ha a tudásod egy aktív szervezetben a köz javára fordítanád:))”
 • 10. Francois 2012. április 13. 11:18
  „T: 8. öregvegyész
  Dehogy haragszom, csak tudom miről szól a történet! Tömören 9. Utazo 2012.04.13. 00:17 leírta itt előttem! :P :D”
 • 9. Utazo 2012. április 13. 00:17
  „Legkozelebb pedig majd a kekekkel, es azt kovetoen a sargakkal is fognak egyeztetni a gazrol.

  Mert GAAAAAAZ van!

  :)”
 • 8. öregvegyész 2012. április 12. 21:07
  „Bocsáss meg ha megbántottalak esovaro. Én nem titkoltam ki vagyok ,meg olyan sokan olajfúrással nam foglalkoztak Szegeden az egyetemen.és jórészük meghalt. Ha megharagszol akkor is azt kell mondanom Te sem. Pénzügyileg meg semmihez sem értek,csupán azt mondja a DM,hogy <moderálva>va komoly berendezések vannak már itt, Több kútat lemélyített,még keresnek.Meg ugye az anomália tény.. A nagymélységű furások tényleg olajbázisuak,de olaj viz emulzió van a vizes bázisú fúrások esetén is. Én nem ezt látom a nagyobb problémának,hanem azt ami a lyukak befejezése után következik. A palagáz fúrások általában sehol sem fejőstehenek,de mégis csinálják. Ja és végül a PR-től félek,mert ez a hazudozásnak egy szinonimájává kezd elfajulni,nem a közemberrel történő becsületes kapcsolat-tartás értendő alatta. Megjegyezném még az első hozzászólásomat azért írtam , mert ebben a bozótban arról soha sem esett szó arról, hogy már negyven éves a problémakör és a keleti tömbben egyedül mi szegediek oldottuk meg a nagymélységű furás technoéógiáját, amivel tényleg furcsa dolgok történtek, Utána jöttél Te és aktualizáltál.Az ugye más Nem a palagáz kitermelés,még az előszobája sem. Én megelégedtem volna azzal,ha legalább megemlékezünk azokról akik ezt akkor megcsinálták. De olvastam én olyat is egy nekrológban, hogy meghalt az utolsó kolloidos. Furcsáltam,mert a főnöke írta,”
 • 7. Francois 2012. április 12. 13:25
  „5. öregvegyész 2012.04.12. 13:03
  Én tudom mire írtam a gázolajat, 2 órával ezelőtt se voltam hülyébb mint most! :P :D Majd matatgatunk piszmogunk, felmennek a tőzsdén a részvényárak és megint nincs gáz! Engem nagyon nem izgat lesz e gáz vagy sem, mert sejtem a választ! A többiek meg tudják mire írtam a gázolajat! Nocommmmmmmmmment!!!!!”
 • 6. Esovaro 2012. április 12. 13:21
  „Joska, a zoldekkel valo buli sima PR ,ugy is kell venni, nincs kozottuk egy se aki petroleumlampan kivul szagolt volna olajat.

  Aki valoban szakmai szinten ert a kornyezetvedelemhez ,ami nem politikai PR,hanem komoly tudomany es muszaki problema az nem foglalkozik az ilyen gittegyletekkel es tavolt tartja magat toluk mint az ordog a szenteltviztol. A zoldek meg egyetlen kornyezetvedelmim problemat nem oldottak meg ,hanem biologusok, vegyeszek es mas szakemberek ,pont azok akik a kornyezetszennyezo iparagakat is letrehoztak,mert csak ok ertenek hozza szakmai szenten. Egy olaj viz emulzio megtoreset ugye ami eleg komoly feladat csak egy kolloidkemikus vegyesz tudja megoldani nem valami zold bolcsesz.
  A Falcon mo-i leanyvallalata kis ceg ,csak kulsosokkel tudja megoldani a furasokat,ezert kotottek a bulit a szerbekkel. Igy volt ez az elso furasaiknal is. Sajnos az Exonmobile az elso makoi kudarcok utan kivonult .

  "Hozzászólásod alapján feltételezem aktiv dezinformátor vagy.,két órán belül...szinte lested a reagálás lehetőségét."

  Ezt nem kellett volna:-((”
 • 5. öregvegyész 2012. április 12. 13:03
  „ilFrancois. Ezek gázkutak,tehát gázolaj nem lesz csak metán
  Esovarö: Ha Eötvös Loránd a titeli fennsíkról több mint száz évvel ezelött kimutatta az anomáliát,tehát az elég nagy mértékű Valamint ilyen értékű technológiát hoztak ide akkor itt komoly mennyiségű gáz van. Más kérdés, hogy a technológiát hogyan sikerült megvalósítani eddig.Ez a" nem sikerölt bevonni" is egy jó mondás. Mibe? Ha nem lenne értelme,mit keres Szerbia,miért mélyítenek ujabb kutakat? Mi az ügyes lépés a zöldekkel?A technológiát a műszakiaknak kell megoldani:magas hőmérséklet,feltöörő víz stb. Persze mint fogadott prókátorok a zöld "szakértők" támaszthatnak olyan feltételeket ami egyeseknek nagyon kedvező, de az hogy egy cég ennyi beruházás és eredmény után kivonuljon nehezen hihető.Hozzászólásod alapján feltételezem aktiv dezinformátor vagy.,két órán belül...szinte lested a reagálás lehetőségét.”
 • 4. Esovaro 2012. április 12. 13:03
  „Olcso gazolaj akkor lesz ha a kormany lecsokkenti az adotartalmat az uzemanyagnak,arra meg varhatsz.”
 • 3. Francois 2012. április 12. 12:14
  „Nekem mindegy van gáz vagy nincs! Szerintem tőzsdei manipuláció megint! :D A lényeg mikor lesz a melósoktól olcsó gázolaj?! Itt a tavasz, a traktorok meg nyelik! Kezdjenek hozzá mihamarabb! :P :D”
 • 2. Esovaro 2012. április 12. 12:04
  „"Ne maszatoljanak itt zöldekkel stb."

  Szerintem meg ugyes lepes.

  "Mondják meg kereken,akarnak-e már termelni "

  Nem talaltak meg olyan hozamu kutat amitt erdemes bevonni , de kezdenek ujabb furasokat hamarosan”
 • 1. öregvegyész 2012. április 12. 10:47
  „A nagymélységű feltárásra szabadalmunk volt 1970 elött. A feltárás akkor a Mol akkori vezetősége elszabotálta, mert nem tettük kellő módon érdekeltté. Azóta regényes dolgok sorozata történt. New-York alól már termelnek. Kétségtelen,hogy minden Kút egyedi eset,de ez csak bonyolultabb,mint a korábbi rétegekből történő kitermelés.,mert ott is ez volt a helyzet.Most is folyik a ködösítés. Mondják meg kereken,akarnak-e már termelni és ,ha nem akkor miért. Ne maszatoljanak itt zöldekkel stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deres Kornélia költő kapta idén a Makói Medáliák díjat

Deres Kornélia kapta idén Szőrapa című könyvéért az elsőkötetes költők számára alapított Makói Medáliák díjat; az elismerést szerdán adták át a Hagymaházban. Tovább olvasom