Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 03. csütörtök - Hilda

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Makói gazdák hagymás álmai

Makói gazdák hagymás álmai

Makó – Csütörtökön alakult meg a makói hagymaszövetkezet, amelyben részt vállalnak a Csanád és Térsége Gazdakör tagjai is – mondja a nemrég megválasztott elnök, Kádár József. Szerinte a szövetkezetnek és a makói hagymatermesztésnek is van jövője.

Szabó Imre - Délvilág napilap - 2013.03.23. 06:41
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Nehéz földhöz jutni, családi háttér is kell a fiatal gazdák indulásához, de aki szorgalmas, boldogulhat – mondja a 42 esztendős Kádár József. A MAGOSZ tagszervezeteként működő Csanád és Térsége Gazdakör őt választotta nemrégiben elnökké. A makói gazdálkodók szervezete bő két esztendeje alakult. A legaktívabb és a legnépesebb gazdakör a megyében: taglétszáma évről évre gyarapszik, most közel százan vannak. Egyre több a fiatal – sokan felsőfokú tanulmányok után vágnak bele a földművelésbe.

A Mars téren is ott vannak

Aki kíváncsi a Csanád és Térsége Gazdakör tagjainak terményeire, Szegeden, a Mars téri piacon is talál belőlük. A gazdaszervezet az Agrárkamara jóvoltából az úgynevezett tanyai gazdák piacán kapott elárusítóhelyet, ahol 15 termelő kínálhatja portékáit. Ez alkalmanként nem nagy tétel egy-egy gazdának, de mint a mondás tartja, a sűrű fillér jobb, mint a ritka forint – mondja Kádár József, aki hozzáteszi: a Mars téri hely arra is jó, hogy a makói föld terményeinek hírét-nevét öregbítse.

A makói gazdakör 2 évvel ezelőtt tett szert országos hírnévre, amikor néhány tagjuk elhatározta: mivel a hasonló munkákhoz központi segítséget hiába várnak, a rákosi határban lévő földjeik belvízmentesítése érdekében maguk ásnak csatornát. A 3 és fél kilométeres belvízelvezető 250 hektárról vitte el a földfelszínen felgyülemlett csapadékot. Az összefogás példájaként emlegetett csatorna összesen nagyjából egymillió forintba került – 34 gazdálkodó fizetett érte hektáronként 4000 forintot. Meglepő, de az önerős csatornázás példáját később sehol sem követték. Kádár József azt mondja, bizonyára azért, mert a 2011-es belvizes évet aszályos követte, de talán azért is, mert egyre kevesebb a gazdák pénze. A csatorna mindenesetre megvan, és most bizonyára hasznát veszik majd: már látni, hogy gyűlik a víz a földeken.

A makói hagymaszövetkezet megalapításával kapcsolatos szervezőmunka Mágori Józsefné parlamenti képviselő közreműködésével jó egy éve indult, a szövetkezet célja pedig az, hogy visszahozza Makóra a kutatást és a fajtafenntartást, emellett központi támogatással hagymafeldolgozó üzemet indítson. A várva várt alakuló ülés csütörtökön volt. Kádár József szerint a szövetkezetnek és a makói hagymatermesztésnek van jövője, ehhez azonban mindenekelőtt az értékesítést kell megoldani. Ennek pedig az az alapfeltétele, hogy új hagymafajtákat kell a termelésbe vonni és stabil minőséget biztosítani a piacnak – például a Givaudan makói üzemének.

* * *

A delmagyar.hu mini hagymadossziéja
Van-e jövője a makói vöröshagymának?
Megalakult a makói hagymások szövetkezete
Minisztériumi program a makói hagymáért
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 5. Amme89 2013.03.24. 10:04

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elég nehéz lesz piacot találni a makói hagymának. De én drukkolok nekik, mert sok embernek adna ismét munkát.

Moderálásra küldöm 4. Egyolvasó 2013.03.23. 20:50

Remélem Mezőkovácsháza nem adja vissza a kutatást és a fajtafenntartást Mágorinénak? De ha igen akkor jól kérje meg az árát.

Moderálásra küldöm 3. Qllancs 2013.03.23. 16:59

Hol a beígért ..mágoriné ..záportározó ??? sehol!
Mit tett mágoriné 3 év alatt ?? semmit !
Makói hagyma :Hungarikum ! Termeljetek fiatal gazdák...legyen munkahely, napszámos ..és boldoguljatok !
Nem kell külföldi hagyma, se vörös..se fokhagyma !
majd mágiriné átcsomagolja a kínait..makóira !

Moderálásra küldöm 2. Vörcsi 2013.03.23. 12:35

Valahova csak elment a makói hagyma, mert a nagybevásárló központokban hiába kerestem Szegeden! Csak olyat találtam amelyre az volt írva: Származási hely Németország, volt azonban választék, Ausztria!

Moderálásra küldöm 1. KamuNeni 2013.03.23. 08:21

Ugyanaz az az 1 millios munka az allamnak 32 millioba kerult volna. Vagy 50 milliooba es 5 evig elhuzodott volna de akkor meg nem rendeztek volna el a sok sarat amit a csatornabol kihordtak, amire 5 tanacskozas kellett volha a hatarozatra es harom varmegye fonoksegenek az esze.

A biblia is azt mondja "segitsd meg magad es az isten is megsegit".Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...