Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Makói gazdák hagymás álmai

Makó – Csütörtökön alakult meg a makói hagymaszövetkezet, amelyben részt vállalnak a Csanád és Térsége Gazdakör tagjai is – mondja a nemrég megválasztott elnök, Kádár József. Szerinte a szövetkezetnek és a makói hagymatermesztésnek is van jövője.
Nehéz földhöz jutni, családi háttér is kell a fiatal gazdák indulásához, de aki szorgalmas, boldogulhat – mondja a 42 esztendős Kádár József. A MAGOSZ tagszervezeteként működő Csanád és Térsége Gazdakör őt választotta nemrégiben elnökké. A makói gazdálkodók szervezete bő két esztendeje alakult. A legaktívabb és a legnépesebb gazdakör a megyében: taglétszáma évről évre gyarapszik, most közel százan vannak. Egyre több a fiatal – sokan felsőfokú tanulmányok után vágnak bele a földművelésbe.

A Mars téren is ott vannak

Aki kíváncsi a Csanád és Térsége Gazdakör tagjainak terményeire, Szegeden, a Mars téri piacon is talál belőlük. A gazdaszervezet az Agrárkamara jóvoltából az úgynevezett tanyai gazdák piacán kapott elárusítóhelyet, ahol 15 termelő kínálhatja portékáit. Ez alkalmanként nem nagy tétel egy-egy gazdának, de mint a mondás tartja, a sűrű fillér jobb, mint a ritka forint – mondja Kádár József, aki hozzáteszi: a Mars téri hely arra is jó, hogy a makói föld terményeinek hírét-nevét öregbítse.

A makói gazdakör 2 évvel ezelőtt tett szert országos hírnévre, amikor néhány tagjuk elhatározta: mivel a hasonló munkákhoz központi segítséget hiába várnak, a rákosi határban lévő földjeik belvízmentesítése érdekében maguk ásnak csatornát. A 3 és fél kilométeres belvízelvezető 250 hektárról vitte el a földfelszínen felgyülemlett csapadékot. Az összefogás példájaként emlegetett csatorna összesen nagyjából egymillió forintba került – 34 gazdálkodó fizetett érte hektáronként 4000 forintot. Meglepő, de az önerős csatornázás példáját később sehol sem követték. Kádár József azt mondja, bizonyára azért, mert a 2011-es belvizes évet aszályos követte, de talán azért is, mert egyre kevesebb a gazdák pénze. A csatorna mindenesetre megvan, és most bizonyára hasznát veszik majd: már látni, hogy gyűlik a víz a földeken.

A makói hagymaszövetkezet megalapításával kapcsolatos szervezőmunka Mágori Józsefné parlamenti képviselő közreműködésével jó egy éve indult, a szövetkezet célja pedig az, hogy visszahozza Makóra a kutatást és a fajtafenntartást, emellett központi támogatással hagymafeldolgozó üzemet indítson. A várva várt alakuló ülés csütörtökön volt. Kádár József szerint a szövetkezetnek és a makói hagymatermesztésnek van jövője, ehhez azonban mindenekelőtt az értékesítést kell megoldani. Ennek pedig az az alapfeltétele, hogy új hagymafajtákat kell a termelésbe vonni és stabil minőséget biztosítani a piacnak – például a Givaudan makói üzemének.

* * *

A delmagyar.hu mini hagymadossziéja
Van-e jövője a makói vöröshagymának?
Megalakult a makói hagymások szövetkezete
Minisztériumi program a makói hagymáért

Olvasóink írták

 • 5. Amme89 2013. március 24. 10:04
  „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elég nehéz lesz piacot találni a makói hagymának. De én drukkolok nekik, mert sok embernek adna ismét munkát.”
 • 4. Egyolvasó 2013. március 23. 20:50
  „Remélem Mezőkovácsháza nem adja vissza a kutatást és a fajtafenntartást Mágorinénak? De ha igen akkor jól kérje meg az árát.”
 • 3. Qllancs 2013. március 23. 16:59
  „Hol a beígért ..mágoriné ..záportározó ??? sehol!
  Mit tett mágoriné 3 év alatt ?? semmit !
  Makói hagyma :Hungarikum ! Termeljetek fiatal gazdák...legyen munkahely, napszámos ..és boldoguljatok !
  Nem kell külföldi hagyma, se vörös..se fokhagyma !
  majd mágiriné átcsomagolja a kínait..makóira !”
 • 2. Vörcsi 2013. március 23. 12:35
  „Valahova csak elment a makói hagyma, mert a nagybevásárló központokban hiába kerestem Szegeden! Csak olyat találtam amelyre az volt írva: Származási hely Németország, volt azonban választék, Ausztria!”
 • 1. KamuNeni 2013. március 23. 08:21
  „Ugyanaz az az 1 millios munka az allamnak 32 millioba kerult volna. Vagy 50 milliooba es 5 evig elhuzodott volna de akkor meg nem rendeztek volna el a sok sarat amit a csatornabol kihordtak, amire 5 tanacskozas kellett volha a hatarozatra es harom varmegye fonoksegenek az esze.

  A biblia is azt mondja "segitsd meg magad es az isten is megsegit".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előadás az önkéntességről, húsvétváró

Péntek délután 5 órakor a faluházban Kósa Lászlóné Tóth Krisztina képzési referens tart előadást az önkéntességről. Tovább olvasom