Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Makói gazdák slamasztikában

Kényszerhelyzetben vannak azok a makói földművelők, akik környezetbarát gazdálkodásra vállalkoztak: az elnyert támogatásokhoz nemigen jutnak hozzá, ugyanakkor nem hagyhatnak fel a vállalt, költségesebb technológiával, adminisztrációval, mert akkor biztosan nem kapnak egy fillért sem. A megyei agrárhivatal szerint van pénz – akinél késik a kifizetés, azoknál adminisztratív problémák vannak.
Tehetetlennek érzi magát, és az illetékes hivatal merevségére panaszkodik sok makói földművelő azok közül, akik arra vállalkoztak, hogy természetbarát módon termelnek. Van, aki már két éve vár arra a pályázati támogatásra, ami a környezetkímélő gazdálkodás pluszköltségeit hivatott ellensúlyozni – mondta el lapunknak Nagy-György József, a Magyar Agrár-környezetgazdálkodók Egyesülete egy évvel ezelőtt alakult, jelenleg negyven tagot számláló Makó térségi csoportjának elnöke.

Saját példáját alapul véve elmondta, teljes területének mintegy harmadán gazdálkodik így, és itt szigorú feltételeket kell betartania. Nem mindegy, milyen vegyszert, műtrágyát használ és mennyit, milyen talajművelési módszert alkalmaz, milyen növényeket termeszt a vetésforgóban. Egyébként gabonaféléket, petrezselymet, napraforgót és repcét termel. A környezetkímélő technológia egyrészt pluszkiadásokkal jár, másrészt szigorú és bonyolult adminisztrációt igényel, ami megint csak rengeteg időt és pénzt emészt fel. Nagy-György József becslései szerint ez hektáronként akár harmincezer forintos teher.

Ezt volna hivatott ellensúlyozni a pályázati támogatás, amit az erre alkalmas területen gazdálkodó földművelők kaphatnak – a kifizetés azonban tapasztalatai szerint igen vontatottan halad. Emiatt idén jelentős bevételcsökkenésre számít.

Az egyesület országos vezetőségében is szerepet vállaló Nagy-György József ennek ellenére azt mondja, a makói csoportból eddig senki sem hagyott fel a környezetkímélő gazdálkodással. Ennek oka egyszerű: a programban részt vevőknek ötéves szerződést kellett aláírniuk, és aki ennek időtartamán belül technológiát vált, végképp keresztet vethet a neki járó pénzre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tyúkot kért a rabló a földeáki tanyán

Bemászott egy földeáki tanya udvarába, majd a nyitott ajtón bement a házba egy hajléktalan férfi, és… Tovább olvasom