Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Makói gyilkosság - P. József előzetes letartóztatásban

Makó - A rendőrség szerint P. József ölt Makón, a hármas gyilkossággal gyanúsított férfi viszont azt állítja, nem egyedül tette. Azt vallotta: barátjával, a helyszínen holtan maradt S. Norberttal együtt hajtották végre B. Noémi meggyilkolását. VIDEÓVAL
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak, fotókon bemutatták a makói hármas gyilkosság külső és belső helyszínét, a véres falakat és padlót, a bűncselekmény elkövetésekor használt és lefoglalt véres kést és ollót.

Megismételték, hogy a 21 éves B. Noémi és a lány nagymamája, a 78 éves B. Sz. Erzsébet, valamint a 26 éves S. Norbert megölésével egy 26 éves makói, lopás miatt már büntetett előéletűnek számító férfit gyanúsítanak.

Szegeden a Zátony sörözőben fogták el a civil ruhás rendőrök a gyanúsítottat, P. Józsefet, aki már a döbbenettől sem tudott mozdulni. Fotó: DM/DV
Szegeden a Zátony sörözőben fogták el a civil ruhás rendőrök a gyanúsítottat, P. Józsefet,
aki már a döbbenettől sem tudott mozdulni. Fotó: DM/DV

– A bűncselekmény brutalitását jelzi, hogy a tettes elképesztő erővel sújtott le, egy vastag pengéjű kés el is tört. A támadó csak a felsőtestükbe szúrt. Mind a három áldozaton több olyan sebet is ejtett, amelyek külön-külön is a halálukat okozták volna. A két nő és a férfi elvérzett – jelentette ki Szekeres Tibor, a főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.


A rendőrség szerint rablógyilkosság történt

Az alezredes a gyanúsítottat nem nevezte meg, azt viszont határozottan állította, hogy a bűncselekmény időpontjában a holtan talált nőkön és férfin, valamint a feltételezett tettesen kívül más nem volt a helyszínen. Szekeres Tibor azt mondta, eddigi adataik szerint szombat délután rablógyilkosság történt, de arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy a házból mi tűnt el, ezt még vizsgálják.

A bűncselekménnyel gyanúsított férfi a helyszínt a halott barátjának személygépkocsijával hagyta el, amit Vásárhely belvárosában találtak meg. Az Opel kívül és belül is véres volt.

A rendőrség akciója néhány pillanat alatt lezajlott
A rendőrség akciója néhány pillanat alatt lezajlott.
Fotó: DM/DV

Bár a rendőrségi sajtótájékoztatón nem árulták el, hogy vasárnap délután kit vettek őrizetbe a szegedi Zátony sörözőben, információink szerint a makói kutyamenhelyen lakó P. József kezén kattant a bilincs.

A menhely egyik munkatársa, Nagy Jenőné elmondta, a férfit másfél éve fogadták be, de nemrégiben felmondtak neki, mivel a megállapodásuk ellenére nem segített a kutyák gondozásában.

Úgy tudjuk, a nyomozók vasárnap előbb becsalták a férfit a szórakozóhelyre, majd lecsaptak rá. A söröző biztonsági kameráján látható felvételek szerint P. Józsefnek esélye sem volt a menekülésre: két civil ruhás nyomozó leteperte, az egyik a fejéhez pisztolyt nyomott, társa megbilincselte, a helyiségbe benyomuló többi rendőr pedig egy fekete nejlonzsákba „öltöztette". Az akció érdemi része két-három másodpercig tartott.

P. József: „Nem egyedül öltem, nem egyedül követtem el!"

„Nem egyedül öltem, nem egyedül követtem el!" Információink szerint első vallomásában ezt ismételgette P. József. A férfit tizenöt éves barátság fűzte S. Norberthez, akivel hat év után két hónapja szakított a barátnője, a makói Muskátli gyógyszertárban november óta dolgozó B. Noémi.

– Még most sem akarom elhinni, hogy Noémi meghalt. Nagyon szerettük, csendes, szerény lány volt. Istvánnal, a mostani barátjával itt ismerkedett meg. Mindjárt 12 óra, várom, hogy belépjen – mondta hétfőn könnyeivel küszködve a patika vezetője. A gyógyszerész elárulta, hogy S. Norbert nem tudta megemészteni a szakítást, a lányt rendszeresen zaklatta, életveszélyesen fenyegette.

Az egyik áldozat, Noémi. Fotó: DM/DV-IWIW
Az egyik áldozat, Noémi.
Fotó: DM/DV-IWIW

– Egyetértek azokkal a feltételezésekkel, amelyek szerint Noémit és a nagymamát S. Norbert és P. József együtt ölte meg. Valószínűleg valamint összevesztek, talán azon, hogy megvárják-e Istvánt és vele is végezzenek, vagy inkább meneküljenek. István élete hajszálon múlott, illetve azon, hogy én műszakot cseréltem vele, így ő akkor dolgozott – mondta a Muskátli gyógyszertár vezetője.

S. Norbert a napokban hatdarabos késkészletet vásárolt

A rendőrség szakértői véleményekre vár

Ezek adhatnak választ azokra a felvetésekre is, hogy a késeken és az ollón P. Józsefén kívül megtalálták-e S. Norbert ujjlenyomatát.

Az említett István fedezte fel a bűncselekményt. A 24 éves férfi sokkot kapott, összeroppant, még hétfőn is sírva vette fel a telefonját.
Információink szerint P. József egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy nemcsak ő ölt, hanem S. Norbert is. A férfi azt vallotta, hogy S. készült a lány megölésére, azt mondogatta, „ha nem az enyém, másé se legyen". A napokban vett egy hatdarabos késkészletet. Egy hete figyelték Noémiék házát, tudták, hogy a lány szülei mikor mennek el otthonról. Szombaton mindketten váltóruhát vettek magukhoz, majd a ház közelében megvárták, amíg Noémi szülei elmennek dolgozni. P. azt mondta, előbb S. Norbert lépett be az épületbe, amikor ő utána ment, a férfi már többször megszúrta Noémit. A „megbeszéltek" szerint ő is beledöfte a kést a lányba. Arra nem számítottak, hogy a nagymama is otthon lesz, a sikoltozásra belépő idős asszonyba – P. József szerint – előbb S. Norbert szúrt, majd ő is.

Ebben a szobában lakott P. József. Fotó: Frank Yvette
Ebben a szobában lakott P. József.
Fotó: Frank Yvette

„S. Norbert meg akart halni, kérte, hogy szúrjam le, de nem akartam, dulakodtunk, végül megtörtént." Úgy tudjuk, a barátja haláláról ezt mondta P. József.

A gyanúsított apja kételkedik

– A fiam egyedül nem követhette el a hármas gyilkosságot. Szombat délután három órakor beszéltem vele, azt mondta, együtt autókáznak S. Norberttal. Józsinak nem volt pénzre szüksége, volt neki. Előző nap találkoztam vele. Azt hallottam, S. Norbert zsarolta, azt mondta, ha nem segít neki a volt barátnőn bosszút állni, elraboltatja egyhónapos kislányát és a kisgyerek anyját – fakadt ki Perecz Sándor, a szerinte is szörnyű bűncselekménnyel gyanúsított 26 éves makói férfi édesapja. Aki reméli, hogy nem a fiával vitetik el a három ember megölését.

Kedden előzetesbe helyezték a gyilkosságok gyanúsítottját

Több emberen elkövetett emberölés gyanúja miatt kedden harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Városi Bíróság a makói hármas gyilkoság gyanúsítottját.

A 26 éves férfi kedd délelőtt részben megváltoztatta korábbi vallomását. A két nő halálról beszélt, de a harmadik áldozat, S. Norbert halálának körülményeiről és a gyilkosság okairól nem volt hajlandó semmit mondani.

Olvasóink írták

200 hozzászólás
 • 200. s.petya 2012. december 18. 16:29
  „Azt írják: "Ebben a szobában lakott Perecz József" Hát most egy kisebb szobába költözik. Öszkomfortos szobába zuhanyzó nélkül, mert az külön lesz. Ihatja az instant kávét, amit kerálóval (merülőforraló) melegíthet meg. Meg eszi a diétás börtönkosztot. Írhatna egy naplót, mint Stohl András. Aztán kiadná aranyborítóba csomagolva. Kis haszon, de a spájzolásnál jól jöhet.”
 • 199. patron 2008. május 29. 12:24
  „Én a harmadik gyermeket sajnálom. Neki nagyon durva lehet.”
 • 198. Gigi 2008. május 28. 18:09
  „Ma voltam a temetésen. Szép volt, és nagyon megható. Nyugodjon békében Norbi. Az anyukáját nagyon sajnáltam. Szegény úgy zokogott. Részvétem.”
 • 197. Triumph 2008. május 26. 20:54
  „Egyetértek! Össze kell fogni! Sőt, úgy gondolom, holnap és szerdán szünetet is tarthatunk kegyeleti okokból! Mert bármi is történt és bárhogyan, gyászol mindkét család!”
 • 196. N.M. 2008. május 26. 20:22
  „Egyetértek Triumph! Pont ezért írtam, amit írtam, hogy végre már a "hogyan történt" véres részletei helyett a "hogyan kerüljük el" lehetőségeit kutassuk.
  Mert MINDENKI hangsúlyozom MINDENKI felelős az ilyen tragédiákért, aki bármilyen intő jelet észrevett, elszólásról tudott!
  Valahol olvastam, hogy naponta több ezren halnak meg szert e a világon csak azért, mert nyílvános helyen, pl. utcán lettek rosszul, és az emberek egyszerűen elmennek mellettük, segítség nélkül! Igenis törödnünk kell egymással! De ha csak az irígység, az ítélkezés, kritika, a gyűlölködés beszél az emberekből, akkor semmi nem fog változni!
  És igen, azt kell vizsgálnunk, hogy kerülhet valaki ilyen helyzetbe, és még inkább: hogy lehet elkerülni az ilyen szörnyűségeket!”
 • 195. Triumph 2008. május 26. 15:59
  „Igazad van, de az internetes fórumok épp azért vannak, hogy név és arc nélkül lehessen véleményt nyilvánítani. Nyilván be fog csúszni 1-2 olyan hozzászólás, ami nem ideillő, de a szabad véleménynyilvánítás bárkinek a joga, ami persze nem mehet át személyeskedésbe. Az ügyre visszatérve: elég súlyos ahhoz, hogy bárkit felháborítson. És szerintem az is természetes, hogy elfogultak vagyunk. Amúgfy a mai Délmagyarban megjelent egy riport egy lánnyal, akit majdnem ugyanígy ölt meg a barátja Szegeden a makói előtt egy nappal... szerintem az ilyenről kell beszélni, mert talán másoknak is nagy tanulság lesz.”
 • 194. N.M. 2008. május 26. 13:59
  „Igaz is, Triumph! Hiszen mit várjunk a "köz" forumaitól, amikor a vezetők sem kímélik egymást! Mikor mindenütt egymás pocskolása folyik! Amikor annak idején, amikor T.Kása Laci anyukáját, testvérét ölték meg, ugyanígy ment a szemétkedés. De láss csudát, mikor kiderült, hogy nem a letartóztatott volt a tettes, a nagy szájú fórumozok HALLGATTAK!!! Ja! Az már nem cikk! Csak addig, amíg átkozni lehet!
  Persze rájöttem: a legválogatottabb feltételezéseket kitalálók általában este ilyen kreatívak. Gondolom ki kell fújni a gőzt, hogy jobb legyen az éjszakai nyugadalom!

  Azért én mgis azt mondom nektek: gyáva dolog olyan dolgokat leírni név és arc nélkül, aimért névvel-arccal nem vállalnád a felelősséget!”
 • 193. Triumph 2008. május 26. 09:55
  „Patron, Lazsak, többiek, igazatok van. Amúgy meg... ez egy fórum...”
 • 192. N.M. 2008. május 26. 09:39
  „Az a baj, hogy ti ezt az egész esetet ugyanúgy, mint az újság szenzáiónak fogjátok fel, és nem kíméltek senkit! Ugyanúgy, mint az újság sem! Érzelmileg egyáltalán nem vagytok képesek azonosulni a szerencsétlen családokkal!
  Tapasztalatom: Pont az ilyen nagy szájú, másokat nem kímélő pökhendi alakok azok, akik nyuszikák, amikor arccal együtt kell vállalni valamiért a felelősséget!
  Dumálni könnyű arc és név nélkül! Pocskolni, filozofálni, szabadjára engedni a piszkos fantáziát!

  Ja! Még valami! Egyszer majd, ha szembe jön veled Életed Nagy Problémája, kedves lazsak.a, akkor kívánom Neked ugyanazt a kíméletlenséget, amit Te és néhány fórumozó megenged magának!”
 • 191. lazsak.a 2008. május 25. 22:13
  „Egyetértek patron-nal: mindenkinek lehet rejtett élete. Ha igaz, hogy együtt akart meghalni Norbi Noémivel, és kérte Józsit, hogy őt is küldje a lány után, akkor bátor lett volna, ha szembenéz a késsel és nem hátulról vágatja el a torkát!”
 • 190. patron 2008. május 25. 21:47
  „N.M.

  A másik cikknél megválaszoltak neked.

  Említettek példákat is és ki is osztottak.


  Én azt említettem, hogy az osztrák barom is kedves ember volt a szomszédok és a munkatársak szerint, de közben pedig a föld alatt tartotta a lányát...”
 • 189. mind1 2008. május 25. 15:11
  „mekkora hülyék ezek az újságírók! végig P. Józsefeznek, aztán kiírják, hogy az apja, Perecz Sándor ezt meg azt mondta... akkor miért nem írják ki a nevét? így is tudja mindenki, hogy Perecz József a neve, és akkor hol van itt a személyiségi jog?”
 • 188. N. M. 2008. május 25. 12:15
  „Egyre furcsább és elképesztőbb találgatások és feltételezések látnak napvilágot.
  Borzasztó ami történt. MINDKÉT CSALÁDNAK őszinte részvétem.
  Néhány szót a sokak szerint gyilkosnak kikiáltott fiatalemberről, Norbiról. A férjem munkatársa volt. Nagyon szerették. Többen fizikailag -a férjem is- rosszul lettek, mikor kiderült az eset hétfőn. A legközvetlenebb munkatársa/barátja 3 napig nem is volt képes dolgozni. Szabadságot vett ki.
  SEMMI NEM UTALT arra, hogy gyilkosságra, pláne öngyilkosságra készülne. Jó kedvű volt. Tervezgette a jövőt, a nyarat, a munkát... stb.
  A szakításról annyit mondott: ,,Hát, elváltunk. Másba szeretett bele."
  A munkatársai nem hiszik el, hogy ez a fiatalember egy előre megfontolt gyilkos. Nem volt hirtelen természetű sem. Nem volt önző, elkényeztetett sem. Egy normális, átlagos, értelmes 26 éves fiatalember volt. Akik ezt mondják nap-mint nap együtt dolgoztak Vele.
  A cikksorozatot egyébként etikátlannak és elképesztőnek tartom! Az újságíró a legegyszerűbb és legalantasabb módszert választotta arra, hogy népszerűsítse magát és az újságot.
  Aki egy kicsit is ismeri a pszichológiából a gyász jellemzőit, az nagyon jól tudja, hogy miről van szó. Ha valaki, aki fontos volt számomra meghal - főleg ilyen módon!- akkor a gyászreakció kísérte düh, harag egyszerűen muszáj, hogy valakire irányuljon. Persze, hogy a kislány anyja, udvarlója, munkatársai sem Noémira haragudtak, vagy Istvánra. (Pedig ők : István, a gyógyszerészek, maga Noémi tudták, hogy a Norbert állítólag zaklatta a Noémit. Mégsem tettek semmit. Miért is nem ?)
  Undorítónak tartom azt a módot, ahogy az újságírók a megszólaltak véleményét ügyesen összeszerkesztve egy halott ellen hergelik a közvéleményt! BIZONYÍTÉK nincs, feltételezés van!
  Milyen remek elgondolás! Hátha várható majd a temetéseken is valami botrány, amivel megint csak lehet szenzációt kelteni!
  Akár kiderül, hogy Siha Norbert gyilkos, akár nem én a Siha család helyében beperelném az újságot, és kártérítést követelnék”
 • 187. katt és hallgasd 2008. május 24. 23:48
  „Huh, de jó hozzászólás!

  És ugye itt megint bejön a liberéis szdsz és mszp által szétvert oktatás. Szerintem a ma tanára nem is említ meg ilyen könyveket érdemben a magyarórán.


  Valóban érdemes volna tanítani a lányokat ilyenre. Kiadni az ablakon cuccokat és huss...

  A törvény, melyért Morvai Krisztina évek óta harcol, sehol nincs még.


  A fenyegetés ilyen aspektusára még nem is gondoltam. Ezért jó fórumot olvasni...”
 • 186. borzimorzi 2008. május 24. 18:08
  „Azt hiszem, el kellene gondolkodni végre a zaklatás mint bűncselekmény szankcionálásáról. Ha ez a Norbert nevezetű "elhagyott szerelmes" folyamatosan zaklatta és fenyegette a későbbi áldozatot, akkor bizony szükség lett volna olyan jogi eszközökre, amelyek ettől és különösképpen a végül is elkövetett cselekménytől visszarettentik. Pl. már jóval a gyilkosság kitervelését megelőzően is, zaklatásért és életveszélyes fenyegetésért távoltartási határozatot kellett volna kibocsátani, annak megszegése esetén pedig előzetesbe kellett volna tenni. Mivel ez nem történt meg, be tudta vinni magával a házba még a haverját, a másik gyilkost is. Egyáltalán minek is nyitottak neki ajtót? Ha a lány már rég kitette a szűrét, akkor semmi keresnivalója nem volt ott.

  Kicsit is épeszű embernekfel kellett volna tűnjön, hogy a fenyegetések során az elkövető maga hergelte bele magát a gyilkoláshoz szükséges lelkiállapotba. A verbális agresszióval ő maga bontotta le azokat a morális gátakat, amelyek a gyilkosság elkövetésében megakadályozhatták volna. Nagyon fontos lenne mindenkinek megértenie végre, hogy a zaklatás és a fenyegetőzés nem játék a szavakkal, hanem előkészület a súlyosabb, az emberélet elleni bűncselekményre! Ha ezt így fognák fel végre a jogalkotók és a jogalkalmazók, akkor a hasonló helyzetbe került lányoknak nem kerülne az életükbe, hogy kikosarazták a tolakodó udvarlóikat.

  Mellesleg a lányoknak is kellene némi okítást tartani arról, hogy eleve nem kell szóba állni olyan fiúval, akinek olyan barátai vannak, mint pl. ez a Perecz. Madarat tolláról, ugye...

  Nagy barom lehetett, aki ezt a lányt irodalomból tanította. Normális magyartanárok megtanítják a tanítványaikat elgondolkodni az emberi lélek sötét jellemzőiről. Megtanítják rá őket, hogy felismerjék a szerelemnek hazudott birtoklási vágyat és a gyilkos indulatokat. Normális családban, rendesen működő iskolai könyvtárban Shakespeare és Balzac életműve nem dísznek van ott a polcon...

  Csót:
  b”
 • 185. Fecsa 2008. május 23. 15:01
  „Én a leginkább ebben a történetben most Istvánt sajnálom, ugyanis őt személyesen ismerem és abszolút nem tehet a dologról, sőt, még ezek a szemét gecik őt is megölték volna szerintem, ha nincs szerencséje és nem kell akkor dolgoznia. Ezek után pedig tudom, hogy iszonyatosan nehezen fogja ezt feldolgozni, és elfelejteni, ha egyáltalán valaha képes egy ember ilyet elfelejteni. Az meg nem tud érdekelni, hogy 2en vagy egyedül, kitervelt, nem kitervelt, az ilyen rohadék mocskoknak csak a halálbüntetés való. Miért kellett eltörölni? Petíciót kellene inkább megfoglalmazni a sok üres locsogás helyett, hogy az ilyen szemetek miatt állítsák vissza a halálbüntetést.
  Személy szerint támogatnám.
  Részvét a családnak és neked is, Pisti!”
 • 184. lazsak.a 2008. május 23. 08:45
  „Titok TE szereted a problémát elkenni mindenkire (minden pártra ) ! Ez szocira vall!!
  Nem lehet visszamutogatni mindig a jobboldalra, mikor a rendszerváltás óta 10 évet a szocik vezényeltek a gazdaságban és káosz csinálva. Horn alatt volt a legnagyobb az infláció és a süllyedés . Most meg a megyesi-gyurcsán éra süllyeszti az országot a legnagyobb mélységbe. Mindig ROSSZ PARTNERREL ALKOTTAK KOALÍCIÓT !

  Teljes mértékben egyetértek patron-nal !! Makóiak ! nézzetek szembe vezetőitekkel és magatokkal is, milyen emberek vagytok ?”
 • 183. lazsak.a 2008. május 23. 08:36
  „Javítok: a gyerekkorától vele barátkozó bűnözö Perecz.cel.”
 • 182. lazsak.a 2008. május 23. 08:33
  „Makóiak ! Rasszista városban éltek ! De ki ne lenne rasszista ilyen bűncselekmények és elkövetőik után!
  De az is elgondolkodtató, hogy mit megenged magának egy kétdiplomás informatikus mérnök! Szerintetek elfogadható, h szerelemféltésből ilyen gyáva , alamuszi gyilkosságot kövessen el valaki a bűnözö gyerekkorától vele barátkozó pereczcel ? Ez egy szellemileg deformált emberre vall!!!”
 • 181. patron 2008. május 22. 21:58
  „Visszaléptem a nevemmel.  A feliratból idézet:

  1971. február 18. Nixon: A mai napon új nemzeti egészségstratégiát jelentek be. Célja pedig egyszerű: Azt akarom, hogy Amerikáé legyen a világ legjobb ellátórendszere. És azt akarom, hogy minden amerikai hozzájusson az ellátáshoz, amire szüksége van. Nixon és Edgar Kaiser terve nagyszerűen működött. A következő években a betegek kevesebb és kevesebb ellátást kaptak. Egyre hosszabb várólisták, egyre rosszabb ellátás. -18 órája várok itt. - Reggel 7 óta. A kényelmetlenség itt veszélyforrássá válhat. Mialatt a magánbiztosítók vagyona gyarapodott, a rendszer összeomlott. - 37 millió amerikai semmilyen védelemben nem részesül súlyos betegségekkel szemben.

  - A vesztesek a szegények. Sürgős beavatkozásokat addig halogatnak, míg már késő. Évek teltek így...  Látjátok, hogy ugyanaz a forgatókönyv? Na ezért kell a következő népszavazás!
  Elnézést kérek, hogy eltértem a témától, de a politikát kivonni nem lehet, mert amiket az előbb leírtam pontokba szedve ennek a lánynak a halálához vezettek.  Amíg a szerelemféltés ilyen megbocsátható a liberális médiában és ez párosul a primitív Magyar a nő nem ember hozzáállással, addig ez minden napos lesz. Én nagyon nem szeretném ezt.
  Ám ha felszólal az ember ilyen értelemben, akkor rögtön fasiszta lesz vagy lelovazzák, mert nem természetes még Hazánkban, hogy a nő ember, és aki féltékenységből öl vagy fenyeget, az egy gyáva senki. Az nem férfi. Ez pedig csak úgy megy, ha a barátoktól kezdve mindenki ugyanezt érzi, és barátként, szülőként segítenek a viszonzatlanul szerelmesen.

  Mindig lesz, akit elhagynak és mindig volt is. A másik ember nem a tulajdonom és szolgám. Az az igazi, ha félelem nélkül van velem és szabad akaratából. Ha így van, akkor pedig nekem is tennem kell érte.  Egyébként az is szociális probléma, és ezt pedig a sok liberális női magazin okozza, hogy a nők egyre elégedetlenebbek és a sok sugalt idiotizmus, amit pl.: a szex és NY képvisel őket is elviszik egy idióta irányba. Ez is a politika számlájára írható, mert rögtön fasiszta mindenki, aki ellenük felszólal.
  Nem akarom előre eldönteni, hogy a srác fizikailag tett-e valamit, de a zaklatás és a fenyegetés immár sajnos tény. Erről pedig már lehet véleményt mondani.”
200 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó monográfiája a legnagyobb

Makó - Lezárult hazánk legnagyobb városmonográfiájának kiadása: több mint száz szerző 16 évnyi… Tovább olvasom