Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Makói kaktuszliget

Makó - Kaktuszliget a Liget utcában – így hirdethetné pompás, szemet gyönyörködtető növényeit a makói Trényi Gyula, ha arborétumot szeretne nyitni, és nem lenne történetesen autószerelő.
A tüskés növényekkel így csupán a szabadidejében foglalkozik. Úgy tűnik, példásan, az oszlop- és gömbkaktuszok ugyanis épp ezekben a napokban hálálják meg pompás, hófehér és rózsaszín virágokkal az egész éves gondoskodást. Ami egyébként gazdájuk szerint nem ördöngösség. A kaktuszok minden évben friss, homokos-kavicsos földet kapnak a cserépben, vizet viszont csak hetente egyszer, keveset, tápoldatot még ritkábban. A telet a fűtött műhelyben vagy a lakásban vészelik át, tavasztól őszig pedig az udvar legnapsütöttebb szegletében tartózkodnak. A sivatagos éghajlatot kedvelő tüskés csodák egyébként most – nyilván a korai melegnek köszönhetően – jóval hamarabb borultak virágba, mint máskor szoktak.

Trényi Gyula büszke pompás kaktuszaira – a szomszédok és barátok is a csodájára járnak. A szerző felvétele
Trényi Gyula büszke pompás kaktuszaira – a szomszédok és barátok is a csodájára járnak. A szerző felvétele

Trényi Gyulának összesen jó félszáz kaktusza van. Több mint egy évtizede kapta az elsőt ajándékba, és ő maga is ajándékozott már jó néhányat a szaporulatból. A gyűjteménynek évről évre csodájára jár a szomszédság, az ismerősök, barátok hada. Van, aki fél délelőtt képes nézegetni őket, amikor virágoznak. Ez amúgy nem tart sokáig, legfeljebb egy-két napig évente.

Olvasóink írták

  • 2. makovaros 2012. június 04. 19:54
    „Gratulálok tényleg szépek”
  • 1. eva45 2012. június 04. 09:35
    „Nagyon szépek gratulálok a kaktuszokhoz!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihívás Napja: Nagylak is díjazott

Kategóriájában – a legkisebb falvak mezőnyében – az országos 3. helyet szerezte meg Nagylak a napokban rendezett Kihívás Napja vetélkedősorozaton. Tovább olvasom