Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Makói kaptárban rejtegették Plohn gépét

Makó - Egy méhkaptárban rejtegette egészen mostanáig a makói Börcsök Sándor azt a muzeális értékű fényképezőgépet, amelyet a legendás vásárhelyi fotóstól, Plohn Józseftől vásárolt 1943-ban. Most eladta a Tornyai János Múzeumnak – ott restaurálni fogják, majd hamarosan kiállítják.
Kalandos sorsa volt annak a nagyméretű, 20 kilós, de összecsukható és hordozható, a laikust leginkább egy faládára emlékeztető fényképezőgépnek, amelyet tegnap vett át Makón a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, Nagy Imre Börcsök Sándortól, a masina tulajdonosától. A fotótörténeti értékkel bíró fényképezőgép a vásárhelyieknek azért különösen becses, mert Plohn Józsefé volt, aki a múlt században 3000 művészi felvételt rögzített Hódmezővásárhelyen és környékén.

A ma 96 éves Börcsök Sándor, aki Makón jól ismert fényképészdinasztia tagja, 1943-ban vásárolta meg a masinát az akkor már idős, országszerte tisztelt mestertől. A súlyos beteg művész deportálása után nem sokkal elhunyt. A fényképezőgépet új gazdája csak három évig használhatta. Akkor jött a szövetkezetesítés, s úgy érezte, el kellett rejtenie. Mivel méhészkedett, egy kaptárba tette. Abban bízott, hogy a méhcsípéstől még a rettegett rákosista hatóságok emberei is félnek.

Nagy Imre, a vásárhelyi múzeum igazgatója és Börcsök Sándor. Az üzlet megköttetett. A szerző felvétele
Nagy Imre, a vásárhelyi múzeum igazgatója és Börcsök Sándor. Az üzlet megköttetett.
A szerző felvétele

A különleges masinát idén nyáron vette elő rejtekhelyéről. Úgy gondolta, hogy az bizonyára érdekli a vásárhelyi múzeumot, s Dömötör Mihálynak, az intézmény fotósának ajánlotta figyelmébe a masinát. Börcsök Sándor 1943-ban 600 pengőért vásárolta meg a fényképezőgépet. Azt nem árulta el a család, hogy most mennyit kaptak a masináért.

Nagy Imre igazgatótól is hiába kérdeztük, nem volt hajlandó megmondani az árat. Annyit árult csak el, hogy miután a múzeum vásárlásra fordítható idei kerete már kimerült, a vételár harmadát tudták csak előteremteni – a fennmaradó kétharmadot fele-fele részben a náluk dolgozók, illetve a hódmezővásárhelyi képviselő-testület adományaiból fedezték. A szerkezet a Tornyai János Múzeum helytörténeti gyűjteményébe kerül; megtisztítják, restaurálják, majd tavasszal egy kamarakiállításon mutatják be a közönségnek.

Mit fotózott Plohn József?

A tehetséges fotós a tanyákról, a lakóépületek berendezéséről, a fazekastermékek előállításának teljes munkafolyamatáról, különféle mesterségekről, mint például a méhészekről, halászokról készített felvételeket. Megörökítette az állattartók, földművelők munkáját, esküvői szertartásokat, gyermekjátékokat, s a korszak temetői fejfáit is. Portrégyűjteményének legértékesebb része az 1848-as honvédekről készült felvételsorozat. Hagyatéka – élettársa jóvoltából – 1952-ben került a vásárhelyi múzeum gyűjteményébe. Felvételeinek fele elkallódott, de a megmaradt 1650 darab is értékes néprajzi dokumentumgyűjtemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Donorra és májátültetésre vár a 18 éves Szabina

Makó - Almási Szabina, a 18 éves, májtranszplantációra váró makói lány most otthon van, magántanulóként gimnáziumba jár, és a „riadót" várja. Tovább olvasom