Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Makói ötletek: garzont húznának a Csipkesorra

Makó - Nincs okuk aggódni a makói Csipkesor lakóinak a főtér jellegzetes épületére megálmodott garzonlakások miatt – állítja az önkormányzat. Hasonló ötlet bő 20 éve is volt, akkor a statikai vizsgálaton bukott meg.
– Nem akartam elhinni, amikor megtudtam, hogy a város azt tervezi, tetőt húz a Csipkesorra, és lakásokat alakít ki alatta. Emlékszem, volt már hasonló ötlet jó két évtizede, és akkor elvetették, mert a statikai vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy az épület nem terhelhető – osztotta meg velünk aggodalmait egy nyugdíjas olvasónk, aki maga is a makói főtér jellegzetes, 1964-ben épült lakótömbjében él, amely a függőfolyosót díszítő csipkézett homlokzatról kapta a nevét.

A bő húsz évvel ezelőtti ötlet idején a ma fideszes képviselőként politizáló Sánta Sándor volt Makó polgármestere. Azt mondta, bár a részletekre már nem emlékszik, akkor komoly tervek, még látványtervek is készültek, és ha megvalósul a beruházás, sokkal mutatósabbá vált volna a tömb. Liftet is terveztek a tetőtéri lakásokhoz. A város egykori első embere emlékszik arra a lakossági fórumra is, ahol be kellett jelentenie: a statikai szakértő véleménye miatt az önkormányzatnak el kell állnia az ötlettől.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Az ugyancsak lakossági fórumon hangzott el nemrégiben, hogy a jelenlegi önkormányzat is tervezi a Csipkesor tetejének beépítését. Bár a talaj, amire épült, azóta nem lett stabilabb, az építőipari technológia talán fejlődött annyit, hogy az ötlet megvalósítható legyen. A városházán úgy tájékoztatták lapunkat, hogy vizsgálják, megvalósítható-e a kivitelezés, és amennyiben igen, akkor hogyan. Természetesen statikus is megvizsgálja a Csipkesor tetejét a beépíthetőség szempontjából.

Arról, hogy hány és milyen jellegű lakás épülne fel, illetve milyen költséggel, nem kaptunk információt, azt azonban megtudtuk, hogy a fecskeházprogramban szeretnék megvalósítani, és ehhez keresik a pályázati, kormányzati támogatás lehetőségét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csak sorscsapás az ételallergia

Az első kétségbeesés után a szükségből megpróbáltak erényt kovácsolni a makói Görbe Kristóf József szülei - a kisfiú ételallergiával küzd, ami megnehezíti egy család életét. Tovább olvasom