Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Makói óvodák, iskolák kerülhetnek egyházi kézbe

Makó - Egyházi kézbe kerülhet a Makói Általános Iskola két tagintézménye, valamint három óvodaépület. Buzás Péter polgármester szerint így biztosítható leginkább az oktatás-nevelés színvonalának megőrzése – az ötlettel egyetért Almási Pál iskolaigazgató is.
A képviselő-testület minapi, rendkívüli ülésen meghozott döntése nyomán átveheti az önkormányzattól az összevonásokkal létrejött Makói Általános Iskola Kálvin téri tagintézményét, illetve a Belvárosi óvoda Kálvin, valamint Hold utcai épületeit a belvárosi református egyházközség, a szeged-csanádi római katolikus egyházmegye pedig a Zrínyi utcai óvoda és az iskola Kertvárosi tagintézményének fenntartói jogát vállalhatná a jövőben. Buzás Péter polgármestert egyelőre arra hatalmazta fel többségi döntéssel a testület, hogy tárgyaljon az érintettekkel. Az iskola Almási utcai és Bartók-tagintézménye maradna önkormányzati kezelésben.

A Maros-parti városban a reformátusok és a katolikusok is rendelkeznek már intézményekkel, és többször jelezték az önkormányzatnak: szívesen vállalnának még nagyobb szerepet az oktatásban. A belvárosi református egyházközség két intézmény, a Juhász Gyula nevét viselő középiskola és a Bárka óvoda fenntartója, mi több, bölcsődét is épít. Katolikus oktatási intézmény egy van a városban: a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium.

A Makói Általános Iskola Kálvin téri tagintézménye a reformátusokhoz kerülhet. A szerző felvétele
A Makói Általános Iskola Kálvin téri tagintézménye a reformátusokhoz kerülhet.
A szerző felvétele

A testületi döntés hátterében az áll, hogy egyébként állami kézbe kerülnének az intézmények a tavaly decemberben elfogadott új köznevelési törvény értelmében – várhatóan 2013-tól. Buzás Péter szerint így lehet a legtöbbet tenni azért, hogy az oktatás-nevelés színvonala a városban megmaradjon. Megírtuk: a mintegy 1300 diákot oktató és 200 embernek munkát adó Makói Általános Iskolát tanulmányi és művészeti versenyeredményei alapján az ország legjobbjai között tartják számon.

Az intézmény igazgatója, Almási Pál egyetért a polgármesterrel és támogatja az elképzelést. Mi több, a tantestület is mellé állt – biztos abban, hogy „ebből nem lesz balhé". Hozzátette: a fenntartóváltás az oktatás szellemiségében komoly változást nem jelent, az új Nemzeti alaptanterv amúgy is előírja a keresztény alapokon nyugvó erkölcsi-etikai oktatást – a különbség minden bizonnyal annyi, hogy ez katolikus, illetve református jellegű lesz. Almási Pál azt is elmondta, hogy a szülőket összevont szülői értekezleten tájékoztatják a fejleményekről – a Kertvárosi tagintézményben kedden, a Kálvin tériben szerdán, délután fél öttől.

Olvasóink írták

 • 13. Murgab 2012. március 09. 09:33
  „Még áll a vár,de kellenek a katonák...

  Sokmindent lehet itt olvasni - én csak egy véleményt szeretnék megosztani a kedves olvasókkal.Sajnos,nem biztos,hogy ez a teljes igazság - azt nem tudhatjuk.
  A napokban mondta azt valaki: "az igazságot és a jövőt nem tudja senki , aki mégis tudja,az nem áll szóba velünk , aki pedig szóba áll - az hazudik".Hmmm...,ha ez így van,nyilván arra is igaz,aki ezt mondta.
  Ami most folyik a makói oktatási intézmények körül,nyilván sokféle jelzővel illethető,csak talán azzal nem,hogy tisztességes.Részben azért,mert a lényeg a színfalak mögött zajlik , másrészt aki beszél róla és villantja a "függönyt",az sem mond igazat.Nem biztos,hogy hazudik,de nem feltétlenül oszt meg minden információt : sem a nagyközönséggel,sem a közvetlen érintettekkel - csak azt,ami számára és jövőjére kedvező hatással lehet.
  Megérthető - manapság mindenki a létért küzd és ha ezt időnként mások számára tisztességtelennek tűnő eszközökkel is,de megteszi... hát "Uram bocsá...".
  A Makói Iskola valóban kiváló eredményeket ért el rövid fennállása idején.Számtalan országos verseny döntőjének sikere tanúskodik erről.
  A MAKÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA eredményei ezek!
  A hírnév,a dicsőség,az országos elismerések.Nem a Belvárosié,nem a Bartóké,nem a Kertvárosié,nem az Almásié.
  Hanem együtt az egészé,az itt dolgozó nevelőké,és diákoké.
  Senki sem mondhatja kizárólag magáénak - hiszen egymás kiegészítése nélkül nem születhettek volna meg ezek az eredmények.Ha esetleg az egyik iskola vagy osztály,vagy néhány tanulója valamilyen téren kiemelkedőt nyújtott,azt egy másik intézmény más tanulói,osztályai,diákjai egy másik területen kompenzálták.Ez így volt együtt a nagy egész.Hiszen ez volt az iskola vezetősége által oly sokszor hangoztatott hitvallás is!
  Volt.
  Nem tudjuk,mi lesz,csak azt,hogy ezeknek az éveknek vége.
  A kezek eleresztve - mindenki boldoguljon (vagy megboldoguljon) ahogy tud.Van aki úgy érzi,felkarolták és valamiféle biztató jövőképet lát ,s már nem is néz hátra. Van , aki úgy érzi,magára hagyták , és ezt az érzést még erősíti is benne a "jövőjében nagyon bízó" önbizalma és elszánt küzdelme az elfogadtatásért.
  A polgármester és az igazgató az oktatás színvonalának megőrizhetőségéről beszél - nyilván nem alaptalanul.A leendő egyházi iskolákban a tárgyi feltételek színvonala továbbra is országosan kimagasló szintű lesz (értem ezalatt főleg a Belvárosi iskolát).A maradó pedagógusgárda pedig szintén szavatolja a további magas szintű oktató-nevelő munkát.Nincs is ezzel semmi gond - ez az érdeke a jelenlegi és a jövőben ide beiratkozó diákoknak és szüleiknek egyaránt.És ez az érdeke városunknak is.
  Csak az érdekháborúban elfelejtettnek tűnik valami : a színvonal eddig sem csak ebben az intézményben volt magas szintű , önállóan ennek az(és bármely más!)intézménynek a tanulói sem tudták volna elérni a közelmúlt óriási sikereit!Ezt lehet tagadni,lehet benne kételkedni,...de okos ember nem teszi,és... figyeljük meg a jövőt...
  Jelenleg az egyházi jövő - kormányunk(bocsánat,a 2/3-ad kormánya)DISZKRIMINATÍV támogató politikája miatt lényegesen nagyobb pénzekkel kecsegteti az ebben a formában működő oktatást,ami esetleg sokak fejében egyet jelent a magasabb színvonallal.(Szándékosan formát írtam és nem fenntartást , mert ugyan ki tartaná fenn az egyházi iskolákat...,valószínűleg a perselypénzből és az 1%-ból nem menne)
  De a színvonal nem mindig pénz függvénye - főleg nem az oktatásban,de,hogy a nevelésben nem,az teljességgel bizonyos!
  Ezt akkor is bizonyították a város kisebb iskolái,mikor még a "nagy összevonósdi" előtt olyan hírnévre tettek szert,mint az "Almási".Mert volt ennek az iskolának - nem is akármilyen hírneve!
  És ebben az iskolában továbbra is ott vannak azok a tanárok akik a korábbi évek sikereinek kovácsai voltak,akár önálló iskolaként,akár a nagy MAKÓI ÁLTALÁNOS ISKOLA részeként!
  Sajnos a felemelkedés ,azon túl,hogy önmagunkat magasztalnánk , manapság nagyban segíthető azzal,ha esetleg másokat - a konkurrenseket - igyekszünk kedvezőtlen színben feltüntetni.Persze iskolák esetében még erre sincs mindig szükség - elég ha egy kicsit háttérbe szorítjuk az intézményt,lemondóan nyilatkozunk róla és egy olyan képet próbálunk kialakítani,amiben egy borús jövőt tüntetünk fel előttük.S a mai "gyermekéhes" iskolaidőkben ezzel már el is kezdjük ásni egy intézmény sírját.
  Az Almásival az utóbbi időben ez történt,történik.
  Nem tudom,milyen lesz a makói iskolarendszer,nem tudom,milyen lesz,ha egyszer csak azt vesszük észre,hogy gyermekeink kizárólag egyházi nevelésben részesülhetnek - mert Makón eltűnik minden más iskolatípus!
  Ha nem figyelünk,ha nem óvjuk ezeket az intézményeket,ez előbb -utóbb be is következhet.A politikusoknak csak akkor számítanak ezek az intézmények,ha támogatásra van szükségük.Választások előtt természetesen megjelennek - de a vészterhes időkben...,poros nyomukat sem látni.
  Az idén még önkormányzati,jövőre állami kézbe kerülő iskolák persze folytatják küzdelmüket az életben maradásért folytatott versenyben - még ha ez oly tisztességtelen is időnként a vetélytársak magatartása miatt.
  Tisztelt pedagógusok!
  Ne adják fel a harcot,küzdjenek továbbra is azért,hogy iskoláikból büszke,felkészült makói fiatalok léphessenek ki,hogy oktató-nevelő munkájuk révén diákjaik további sikereket érhessenek el!És küzdjenek azért,hogy a "szabad iskolaválasztás" oly magasztos eszméje Makón ne abban merülhessen ki,hogy mely egyházi felekezet iskolájában folytathassák tanulmányaikat városunk általános iskolás diákjai!
  Tisztelt olvasók!
  Jelenleg még van Makón olyan iskola,ahol a világi nevelés-oktatásé a főszerep.S ez a nevelés-oktatás nem alacsony színvonalon történik!
  A "sikerek kovácsai" nem biztos,hogy mindig a reflektorok fényében állnak - de dolgoznak , rendíthetetlenül.És ezt a munkát támogatni kellene,nem pedig hagyni elsorvadni.
  A támogatást pedig semmi sem fejezi ki jobban,mintha megmutatjuk : van igény az itt dolgozó nevelők,pedagógusok további áldozatos munkájára!Hiszen gyermekeinkért teszik!”
 • 12. zoltanszabo 2012. március 05. 10:31
  „Vajon a tegnapi kommenteket MIÉRT TÖRÖLTÉK ???????????”
 • 11. zoltanszabo 2012. március 05. 10:12
  „T. 10 dédi8 honnan tudod ??
  remélem az egyházi suliban más lesz a vezetőség !Mszp-tag átkeresztelkedik ?? gyónni fog ??? mert bőven van mit !!!
  Kinek jó ez az egész ?? Az egyház is az államtól kapja a pénzt ! v. nem ??Mért jobb gazda az egyház ?? mint az önkormányzat ??A milliárdokért felújjított Kálvin épület --kié-lesz ???Tanárok maradnak ?? REMÉLEM !
  A Bartók, meg az Almási u. sulik maradnak államinak . Kinek jóó ?? kinek nem ??
  Egy okostojás magyarázza már meg ?? az egyházi több pénzt kap ?, több tudást nyújt a gyerekeknek ??
  V. az a cél : van egy jóóól működő létesítmény--verjük szét ????”
 • 10. dédi8 2012. március 05. 08:26
  „Sok hűhó semmiért!
  Buzás Péter csapkod, mint a megvadult villám nyáron. Mentené a kádereit, de nem tudja.
  Aki elolvasta az új törvényeket nem ír akkora butaságokat, mint ti!
  Az egyházi fenntartású iskolák igazgatójának kinevezéséhez egyetértési joga van az államnak. Az egyházi fenntartású iskolák tanárait és működési költségét is az állam fizeti, így a tanárok kinevezéséhez is egyetértési joga van. Az egyház csak a hitélet költségeit finanszírozza, úgymint hittanár, lelki napok stb. Ezzel az intézkedéssel megszünt a kiegészítő normatíva intézménye is, amire olyan előszeretettel hivatkoztok. Kíváncsi vagyok, hogy Almási elvtárs, antiklerikális képviselő úr, mennyi fizetésre számít új helyén, a jelenlegi több, mint 500.000 forint helyett,”
 • 9. tótovics 2012. március 04. 20:41
  „"Ha a iskola helyben van akkor törődnek is vele. ..."
  Miért, az állam felviszi Pestre a sulit? Vicces.
  "...ha állami akkor meg nem nagyon."
  Látnok vagy? Ez feltételezés. Semmit nem lehet tudni.”
 • 8. makovaros 2012. március 04. 20:10
  „5. épp ezt akarják elkerülni hogy ne az állam kapja meg mert abból jó nem sül ki.
  Ha a iskola helyben van akkor törődnek is vele. ha állami akkor meg nem nagyon.”
 • 7. bakosandras 2012. március 04. 10:42
  „Valaki fordítsa már le magyarra a 6. hozzászólást! Olyan érdekes, de egy szavát se értem.”
 • 6. valo 2012. március 03. 19:02
  „jo hogy a makoiak támogatva vanak meg Nagylaki ovoda az egy zugyok makora nagylaki bölcsibe járando kislány nem mehetet makora mert leve közönyuk zepen polgi”
 • 5. tótovics 2012. március 03. 13:35
  „Igen. Ez az elosztás valóban nemnormális, de miért kell szétosztogatni az iskolát, amikor 2013. jan 1-től az önkormányzatnak egy fillérjébe sem fog kerülni. Nincs 10 hónapi pénze az iskolafenntartásra a városnak?”
 • 4. Narumon 2012. március 03. 11:37
  „Racoon: A gond ott van, hogy az egyház az iskola működtetésért több pénzt kap az ADÓFIZETŐK pénzéből mint az önkormányzat. Így nem nehéz normálisan működtetni. Az meg remélem nem csak nekem marad kérdés, hogy mi vagy inkább KI miatt van ez így? Ugye azért abban megegyezünk, hogy ez az elosztás így nem normális?”
 • 3. Racoon 2012. március 03. 09:01
  „Szerintem át kellene adni a kórházat, a könyvtárat, meg még talán a polgármesteri hivatalt is. Hátha jól működne minden. Érdekes, hogy ha valahol nem rakják zsebre a pénzeket, mindent tudnak normálisan működtetni. Szerintem a Parlamentet is át kellene adni, legalább nem a legnagyobb gazemberek pofáját látnánk a híradóban.”
 • 2. tótovics 2012. március 03. 08:47
  „A tegnapi cikk és a kommentek itt olvashatók:

  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/az_egyhazhoz_mentenek_az_iskolat_makon/2267372/

  Ebből jobban kiderül az igazság, ha ki nem cenzúrázzák.”
 • 1. tótovics 2012. március 03. 08:30
  „Ez az újabb makói barba trükk! Eltüntették a korábbi cikket. Bizonyára felsőbb köröknek nem tetszett a túlzó őszinteség. A tegnapi cím szerint ugyanis : "Az egyházhoz mentenék az iskolát Makón" és a hozzá kapcsolódó cikk elárulta az igazat. A polgármester nem akarja, hogy az államhoz kerüljenek az iskolák.
  És a "legvallásosabb" makói, Almási Pál, aki a keddi testületi ülésig úton útfélen tanúságot tett egyházellenes mivoltjáról, most szaporán látogatja a templomokat, hogy kinyilvánítsa és megvallja őszinte hitét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó az Utazás kiállításon

Makó is önálló kiállítóként jelenik meg az ország legnagyobb turisztikai seregszemléje, az Utazás 35. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon. Tovább olvasom