Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Makói panelprogram – kérdőjelekkel

November tizedikéig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalban azok a lakóközösségek, amelyek szeretnének részt venni a makói paneltömbök korszerűsítési programjában. Az érintettek többsége egyelőre mérlegel – derült ki a városházán rendezett lakossági fórumon.
Paneltömb a Fűrész utcában. Az épületek rekonstrukciójára a város hatmillió forintot szán. Fotó: Gyenes Kálmán
Makón ezerszáz iparosított technológiával épült lakást tartanak nyilván, többségük – közel nyolcszáz – panel. Ezekből eddig kétszázban sikerült korszerűsíteni a hőszigetelést. A többi lakóközösség most új, az eddigieknél is kedvezőbb konstrukcióban pályázhat a felújítás érdekében központi támogatásért – hangzott el a minap a makói fórumon, amelyre Fritz Pétert, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal szakemberét is meghívták.

Elhangzott, az új panelprogram lényege az, hogy az iparosított technológiával épített lakások felújításához a lakók önkormányzati és állami támogatást is kaphatnak, önrészüket pedig hitelként törleszthetik. A kölcsönt ráadásul nem az egyes tulajdonosoknak kell személyenként felvenni, hanem az egész lakóközösségnek és így nincs zálogjog, nem akadály a lakók egy részének idős kora. Nemcsak egész tömbök, hanem lépcsőházak is jelentkezhetnek a pályázatra – a feltétel annyi, hogy a lakástulajdonosok legalább nyolcvan százaléka vállalja a belépést; a többiektől egyébként, ha nem csatlakoznak, behajtják a rájuk eső részt.

Lehet pályázni csak hőszigetelésre vagy ezzel együtt fűtéskorszerűsítésre, sőt a nyílászárók cseréjére is attól függően, mennyi pénzt tud a beruházásra fordítani a közösség. Ami a hiteltörlesztést illeti, lakásonként négyszázezres kölcsönből már megoldható az önrész, amit aztán havonta nagyjából ötezer forintonként lehet visszafizetni tizenöt év alatt – ugyanakkor a fűtésköltség a harmadával is csökkenhet.

Hogy mekkora lesz az érdeklődés a kedvezőnek tűnő lehetőség iránt, egyelőre kérdéses. A megjelent negyven-ötven érdeklődő, főként közös képviselő kérdéseiből érezni lehetett: a lakók között nem kevesen lesznek, akiket nehéz meggyőzni. Fritz Péter meg is jegyezte: másutt mintha nagyobb bátorsággal, önbizalommal fogadták volna az emberek a programot. Egy biztos, az önkormányzaton a dolog nem fog múlni: a polgármester, Buzás Péter bejelentette, hogy a város minden szakmailag megfelelő pályázathoz hozzáteszi a helyi önerőt és erre a célra a képviselő-testület már el is különített hatmillió forintot. Most a lakóközösségeken a sor – a polgármesteri hivatal vagyoncsoportjánál november 10-éig kell jelentkezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói Zatykó Attilának sikerült, Zombori Krisztinának nem

Találkozhatott Olaszországba vitt kislányával a makói Zatykó Attila, aki továbbra is úgy véli:… Tovább olvasom