Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Makói remény: hagymát is vesz a svájci Givaudan

Makó - Vörös- és fokhagymaszárítmányt is használnak készítményeikhez a Givaudan gyárai – az egyelőre kérdés, hogy a makói üzemnek mire lesz szüksége. Az országgyűlési képviselő találkozót szervez a svájci cég és a gazdák számára. A leendő nyersanyag-beszállítóknak másfél évük van a fölkészülésre.
A svájci Givaudan makói üzeme 2013-tól kezd teljes kapacitással működni. Allergénmentes étkezési ízesítőket, fűszerkeverékeket és porlasztva szárított ízesítőket fog gyártani, elsősorban sós, csomagolt élelmiszerekhez. Az alapkő avatásán, március 3-án a vállalat vezetői megállapodást írtak alá a kormánnyal, azt vállalták, hogy együttműködnek a helyi vállalkozásokkal. Tehát megjelenik a Dél-Alföld legjobb minőségű termőföldjeinek közelében egy élelmiszeripari óriás, 130 millió euróból épít gyárat, és helyben venne nyersanyagot. A hír természetesen beszédtémát ad a gazdálkodóknak, a Givaudan azonban egyelőre nem árul el konkrétumokat. Lapunk kérdésére – pontosan milyen terményekre lesz szükségük – azt a választ adta a cég, hogy erről hamarosan közleményt adnak ki; a választ meg kell gondolni, mert nem szeretnének olyasmit ígérni, amit később nem tudnak betartani.

– Nekem azt mondták, hogy használnak vörös- és fokhagymaszárítmányt, fűszernövényeket, köztük olyanokat, amelyek például Brazíliában termelhetők leginkább, és olyanokat, amelyek a mi szélességi körünkön, a mi klímánkon, természeti adottságaink között is – mondta kérdésünkre Mágori Józsefné, a térség országgyűlési képviselője.

Mezőgazdasági terményeket is földolgozó óriáscég épít gyárat a Dél-Alföld legjobb termőföldjeinek közelében. A helybeliek fantáziáját megmozgatta a lehetőség. Illusztráció: Karnok Csaba
Mezőgazdasági terményeket is földolgozó óriáscég épít gyárat a Dél-Alföld legjobb termőföldjeinek közelében. A helybeliek fantáziáját megmozgatta a lehetőség. Illusztráció: Karnok Csaba

– Felhívtam a figyelmüket arra, hogy Makón gyártanak hagymaszárítmányt, Békés megyében pedig sok helyen foglalkoznak fűszerekkel, ehhez komoly gépparkkal, termesztési kultúrával rendelkeznek, érdemes ott is körülnézniük.

A makói képviselő találkozót szervez a Givaudan és a makói, környékbeli gazdák számára, hogy kiderüljön, ők hogyan tudnak beszállítóvá válni. – Ez az üzem közvetlenül 300 család megélhetését fogja biztosítani. Ha sikerül elérni, hogy helyben vásároljon nyersanyagot, az még komolyabb gazdaságélénkítő hatással jár – érvel a képviselő. – Természetesen ebben a helyzetben a Givaudan diktál: megszabja a feltételeket és a követelményeket. Meglehet, olyan szárítmány most nem készül Makón, amire neki szüksége lenne. De épp azért érdemes már most tájékozódni, mert aki komolyan gondolja, hogy beszállítóvá akar válni, az most fölmérheti, milyen berendezésre, beruházásra van szüksége ahhoz, hogy megfeleljen a Givaudan elvárásainak, és a következő másfél-két évben föl is készülhet.

Mezőgazdasági terményeket is földolgozó óriáscég épít gyárat a Dél-Alföld legjobb termőföldjeinek közelében. A helybeliek fantáziáját megmozgatta a lehetőség. Illusztráció: Karnok Csaba

Olvasóink írták

 • 14. Csillagszemű 2011. április 03. 20:18
  „Úgy vélem, hogy ebből közvetlen hasznot csak a kereskedők húznak (Andrea és J@ncsik család). Javaslom a gazdáknak, hogy hozzanak létre közösen egy értékesítő szövetkezetet és kerüljék meg a felvásárlókat. Egységben az erő, a lehetőség adott, lépni kell.”
 • 13. dmonlájn 2011. március 28. 11:39
  „Kedves Andrea, legalább a svájciaknak ne átcsomagolt kínai fokit adjon!”
 • 12. dédi8 2011. március 25. 21:00
  „zoltanszabo 2011.03.25. 10:43
  Nem kell építeni Vhelyre cukorgyárat--elég ha beindítják a régieket amit bezártak. Régen 9 volt Magyarországon--most 1 működik.

  Nem tudják, ugyanis ledózerolták, felrobbantották, ledöntötték őket. Például a mezőhegyesi udvarán ástak egy nagy gödröt és belehordták a gépeket, majd lebetonozták.
  Mi ez, ha nem hazaárulás. Különben meg ilyen esetben ki nem szarja le az EU-s normákat, mert a lengyelek, például igen.”
 • 11. gardiola 2011. március 25. 14:26
  „Makó és Kistelek csúcsot dönt

  A megyében a munkanélküliség február végén 13,6 százalékos volt, 0,2 százalékkal alacsonyabb, mint januárban, és 0,5 százalékkal kisebb, mint egy éve. Továbbra is Szegeden a legalacsonyabb a munkanélküliség: 10,6 százalékos. Makó és Kistelek csúcsot dönt 19,7, illetve 19,1 százalékos rátájával.”
 • 10. zoltanszabo 2011. március 25. 10:43
  „T. 8.
  Nem kell építeni Vhelyre cukorgyárat--elég ha beindítják a régieket amit bezártak. Régen 9 volt Magyarországon--most 1 működik.”
 • 9. Hód 2011. március 25. 06:41
  „8. szabozoli22
  Szorgalmazhatja a cukorgyárat, de ha nincs hazai kvóta a termelésre, akkor hiába...”
 • 8. szabozoli22 2011. március 24. 22:20
  „6. Vásárhelyen is lesz beruházás, ettől még nagyobb. Cukorgyár építését szorgalmazza a polgármester...”
 • 7. triatlonos 2011. március 24. 20:25
  „Egy ilyen céget okos emberek irányitanak, és tudják, hogy az üzem létesitéséhez a várossal kell tárgyalni, mig a működtetés, és a multi előnyök megszerzéséhez a kormánnyal kell egyezkedni. Tehát a képviselő asszony most nagyot alakithat. Viszont azok a témák, amelyeket a parlamenti felszólalásában emlitett - 1. zöldség fekete kereskedelem 2. szabályozatlan zöldség import 3. számlagyár - az előző időszak sara, amit nagyon nehezen tudnak magukról lemosni, annak ellenére, hogy tudják, hogy a jó sár nyolc napig ragad, aztán pörög.”
 • 6. Hód 2011. március 24. 20:05
  „Azért nagy dolog ez, hogy Makón ilyen volumenű beruházás lesz, bárcsak Vásárhelyen is történne valami ehhez hasonló :-((”
 • 5. hajosinas 2011. március 24. 20:05
  „Nemtudom a Képviselő Asszonynak mennyi munkája van ebben a beruházás megszerzésében,de ha azt amit tesz most megfontolva, a helyi önkormányzattal egyeztetve, vált válhoz vetve teszi, akkor nagyon örülök neki.Ha ez nem így van, akkor csak produkálja megint magát a nyilvánosság felé.Bízom benne, hogy nem az utóbbiról van szó, mert akkor a makói gazdák is profitálhatnak a jövőben ebböl.”
 • 4. triatlonos 2011. március 24. 17:30
  „Andrea a nemesen egyszerű gondolkodásával megfogta a lényeget. Nem kell ezt bonyolitani, mert az idei év elmegy a belvizre. Jövőre a vizelvezető csatornákat lehet mélyiteni, és azzal öntözni is lehet, ha olyan növényt kell termelni, ami igényli a vizet. A termelők csak azt sajnálják, hogy hosszú évekig fizették a vizgazdálkodási hozzájárulást a semmiért. 2013 már itt van, és ezeken a jó termőképességű földeken bármit lehet termelni, és remélhetőleg a jövedelmezőség is jobb lesz, mert a "fejlettebb demokráciákban" az a szokás, hogy másfél évre előre megállapodnak az árban, és mindenki előre számolhat. Persze nyugtával a napot, de azért a pesszimista hangokat kéretik mellőzni, köszi.”
 • 3. gardiola 2011. március 24. 09:51
  „Még meg se épült a cég és már osztják szorozzák ki hova merre meddig!
  Lehet hogy kínai hagymát fognak alkalmazni!
  2013 egy kicsit messze van addig meg élni kellene valamiből!
  300 főt foglalkoztat a cég elvileg ez nem azt jelenti hogy 300 családnak fog munkát adni!
  Én azt mondom nyugtával a napot!!!
  Van egy nagyon jó közmondás is és ez pont ide illik:
  Addig ne gyűrd fel a nadrág szárát míg a tóparthoz nem érsz mert a nád össze vágja a lábad szárát!!!”
 • 2. Tamás22 2011. március 24. 08:56
  „nem kell olyat rakni ami már akkor rohadt amikor elrakják!!! Ennyi:-)”
 • 1. bo 2011. március 24. 08:12
  „Vesznek hát hagymát! Csak nem olyat, aminek a közepe már akkor rohadt, amikor elrakják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil pályázatból újul meg a kultúrház Pitvaroson

A makói kistérségben egyedülálló módon nem az önkormányzat, hanem egy civilszervezet, a Provita… Tovább olvasom