Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Makói romák a bűnözés ellen

Makó - Országos példát szeretnének adni a makói térség roma kisebbségi önkormányzatai azzal, hogy megállapodást kötöttek a városi rendőrkapitánysággal: együttműködnek a bűnmegelőzés, a közbiztonság javítása érdekében.
– Nem vállalunk szolidaritást bűnözőkkel, aki vét a törvény ellen, büntessék meg, és azt sem szeretnénk, ha a rendőrség feladatait félkatonai szervezetek vennék át – ezzel indokolta lapunk kérdésére Károlyi Sándor, az apátfalvi roma kisebbségi önkormányzat elnöke, miért kezdeményezte, hogy a cigány testületek kössenek megállapodást a makói rendőrkapitánysággal. Ez tegnap délelőtt a makói városházán meg is történt. Az együttműködési szerződést öt település (Apátfalva, Csanádpalota, Magyarcsanád, Makó és Maroslele) kisebbségi vezetője írta alá, a rendőrség részéről pedig Palicz András városi kapitány látta el kézjegyével. Reményeik szerint ezzel egyszersmind országos példát is állítottak.

Mint elhangzott, az együttműködés célja az, hogy javuljon a közbiztonság, a rendőrök és a cigányság viszonya pedig konfliktusoktól és előítéletektől mentes legyen. Ennek érdekében a kapitányság segíti a rendőri pálya iránt érdeklődő cigány fiatalok továbbtanulását, az állomány tagjai részt vesznek konfliktuskezelő tréningeken, és nyílt napokat, fogadóórákat, bűnmegelőzési fórumokat tartanak. A kisebbségi önkormányzatok pedig bűnmegelőzési programokat és táborokat szerveznek, részt vesznek a helyi konfliktusok kezelésében. Utóbbiak nyilatkozatukban azt is hangsúlyozták: nem tartanak kapcsolatot sem cigány, sem más bűnözőkkel, és minden tekintetben a törvényesség oldalán állnak.

Az már az aláírást követő megbeszélésen kiderült, hogy van miről beszélni. A magyarcsanádi roma vezető, Botás János például polgárőrség szervezéséhez kért segítséget, a csanádpalotai Kincses Ferenc pedig ahhoz, hogy ösztöndíjhoz jusson egy szerény körülmények között élő cigány fiatal, aki szeretne rendőr lenni. Palicz András megígérte, hogy utánajár, mit tehet ezekben az ügyekben. A rendőrkapitány egyébként hangsúlyozta lapunknak: a Makói kistérségben a rendőrök és a cigányság viszonya eddig is mentes volt a nagyobb konfliktusoktól, a bűncselekmények száma pedig csökkenőben van.

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. Satnya 2011. március 28. 18:01
  „Röhögnöm kell......”
 • 72. Csonka László 2011. március 26. 09:16
  „Battonya: Élve boncolták fel a disznót a tolvajok

  Valószínűleg még élt az a disznó, melynek félig levágták a sonkáját hétfőre virradóra, egy battonyai külterületi állattelepen. Gazdája szerint a jószág kínok között pusztulhatott el. A tettesek egy másik malacnak a fejét törték be. Darabolásra már nem volt idejük. Valószínűleg megzavarta őket valaki. Nem ez volt a tanyán az első élve darabolás.

  -- Nézze meg, mit műveltek szerencsétlen disznóimmal! Milyen lelkük van az ilyen embereknek? -- mutatta a pusztítás nyomait a neve elhallgatását kérő, 68 éves battonyai gazdálkodó. A drótkerítéssel körbevett, lelakatolt, kivilágított disznóólban 30 állatot tartott a férfi. Vasárnapról hétfőre virradóra valakik két jószágával kegyetlen módon végeztek.

  -- Betörték a malac fejét. Érezni a csontdarabokat -- mutatta a fiatalember, aki az állatok gondozásában segít a gazdának. Azt a malacot nem trancsírozták fel.

  -- A másik disznót a szeme körül érte az ütés, ettől elkábulhatott, de valószínűleg még élt, amikor a sonkáját félig levágták. Remélem, hamarabb elvérzett, mint magához tért. Akkor kevesebbet szenvedett. Így találtunk rájuk hétfőn reggel, a kerítésen kívülre dobva. Talán megzavarhatta őket valaki, vagy valamelyik jószág nagyon visított, és jobbnak látták, ha kereket oldanak -- találgatták a férfiak. Egy közelfialós anyakocát is megsebesítettek, de annak nagyobb baja nem lett.

  Nem ez volt az első ilyen eset a telepen. Ősszel hasonló módszerrel végeztek ismeretlenek egy disznóval. Akkor mind a két hátsó sonkát levágták. Azon az állaton sem volt szúrás nyoma, vagyis elvileg élhetett még a csonkoláskor. Az elmúlt hónapokban öt süldőt vittek el a telepről, azokat egészben.

  A cikk a hirdetés után folytatódik

  A gazdát nagyon megrendítette az állatai szenvedése. Más károk is érték az elmúlt években. Háromszor szedték le a disznóóla tetejét. A gyümölcsöse is ,,elkopott".

  -- A tolvajok letörték az ágakat, úgy szedték le a termést. Sok fát gyümölcsöstül vágtak ki, úgy vitték el -- mondta keserűen. A férfi most kamerát szereltet az ól köré. Azt tervezi, ha kifut az állomány, felhagy a disznótartással.

  -- A tanya tulajdonosa szeptemberben, illetve a napokban történt eset után tett feljelentést. Már az őszi bűncselekménynél is felmerült, hogy éjjel senki sem őrzi a tanyát, ahol a férfi időnként alkalmi munkásokat is foglalkoztat -- mondta Vargáné Szombati Andrea a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

  -- Ennek a felderítés szempontjából kiemelt jelentősége van. Általánosságban elmondható, hogy egy adott területen rövid időre is megforduló dolgozó fel tudja térképezni, hogyan óvja a tulajdonos a vagyontárgyait. Fontos volna, hogy a külterületen gazdálkodók lehetőleg lakott tanyáknál tartsanak állatokat.

  A szóvivő hangsúlyozta, ha ez nem megoldható, akkor szereltessenek be vagyonvédelmi rendszert, vagy alkalmazzanak éjjeli őrt. Legyen jó állapotú a kerítés, és nem árt, ha két-három nagytestű kutya is segíti az őr munkáját.

  A megyében rendszeres a külterületek ellenőrzése

  A rendőrök polgárőrökkel, mezőőrökkel közös szolgálatban megyeszerte rendszeresen járják a külterületeket. Ez azonban nem egyenlő az állandó jelenléttel.

  -- Ha ez utóbbiról a tulajdonosok, gazdák gondoskodnak, akkor a járőröket értesíteni tudják, ha egy adott területen idegeneket látnak, gyanús mozgást észlelnek -- hívta fel a figyelmet Vargáné Szombati Andrea. Ilyen esetekben figyelőszolgálat szervezésével megelőzhetők a bűncselekmények, tetten érhetők az elkövetők.”
 • 71. jata-25 2011. március 25. 11:23
  „Tisztelt Károlyi úr!
  Köszönöm válaszát ,elgondolkodtam.
  Valóban jó ha az ön által említett program létrejön,mert ha esetleg cigány bűnözőt érnek tetten akkor legalább tükröződik hogy önök is tisztelik a törvényt és tetteikkel ez bizonyítják is.
  Ha már belekezdett ebbe az egészbe akkor remélem lesz is hatása, visszatartó ereje és eredménye is ennek az egésznek.
  Annyit még elmondanék hogy nekem nem az Önkormányzattal és nem a Cigánysággal van bajom,hanem a törvényt nem tisztelő emberekkel mindegy hogy cigány vagy magyar.”
 • 70. KárolyiS 2011. március 25. 08:39
  „Kedves jata-25.Minden állampolgárnak illik segíteni a rendőrség munkáját,igy a cigányoknak is.Megjegyzem neked is.Nem elhalgatni.Ha már megtörtént a büncselekményt és eljárás alá vonják a tettest felelniük kell a tettükért.Az igazságszolgáltatás nem a cigányönkományzat feladata.Olyan hozzáállással amit te képviselsz úgy nem lehet kíszürni és nem tudok azonosulni.A bünmegelözéssel és aprolékos munkával eredményeket lehet elérni.Példakét említhetem,hogy téli időszakban divat volt a maros árterében a fa lopás.Erdőtakarítással galyfák összeszedésével kiküszöbölhetö ez történt a téli hónapokban és nem kellett lopni.Számtalan páldát tudok felhozni a bünmegelözésre,amelyet a cigányönkormánzatok munkájuk során elvégeztek.Bün elkövetés volt van és lesz is.A kérdés hogyan és miként csökkenthető! A megoldás az összefogásban rejlik.Ilyen összefogás a polgárörség és a cigányok programjai is.Ne legyél pesszimista! A hasonlatod nagyon maradi.Ha pedig a problémáid vannak a hivatallal akkor ne a cigányokon verd el a port.”
 • 69. jata-25 2011. március 25. 07:32
  „Tisztelt KárolyiS!
  Én személy szerint nem ellenzek semmit aminek van értelme.De ezt maga sem gondolja komolyan?!
  Tudja én itt élek Apátfalván és látom mi különbséget tesznek magyar és cigány között.Én könyörög hetek bármilyen segítségért nem kapok,persze a cigányok addig cirkuszolnak amíg el nem érik amit akarnak.Itt Apátfalván én személyesen láttam (ezen a héten két alkalommal)hogy a cigányok loptak egy háztól közmunka ideje alatt.Ők is észre vettek engem és odajöttek és megfenyegettek hogy ha eljár a szám akkor és is és a családom is megdöglik(szó szerint idéztem).Megmondom őszintén nem mertem eddig elmondani senkinek ezt a dolgot csak itthon beszéltem róla.Nem keresem a bajt mert nem hiányzik hogy valamelyik családtagomat vagy engem "baleset" érjen.Hozzáteszem sajnos ölték meg cigányok(Magyarcsanádon) közei hozzátartozómat és az elkövetőknek nem volt bűnözői előéletük.
  Önök hogyan fogják az ilyeneket kiszűrni(mármint akiknek nem rendőrségi ügyük mert még nem buktak le) ? Kérdezem én ,ilyenekre (is) bízzuk a közbiztonságot?!
  Tisztelt Károlyi úr én úgy gondolom hogy kutyából nem lesz szalonna...”
 • 68. KárolyiS 2011. március 24. 15:50
  „54.Tisztelt Horiont!
  Javasolom neked,hogy olvasd el a 18. kommentet,amely igy hangzik "a bünözök egyezkednek a rendörökkel" Kérdezem helyénvaló mások becsületét megsérteni?”
 • 67. KárolyiS 2011. március 24. 15:31
  „Kedves Babérka!
  Köszönöm a véleményedet! Öszintén szolva nem szoktam megbotránkozni a szélsőséges véleményeken.Az egyszerü előítéleteket lehet kezelni,könnyen meglehet gyözni az egyszerű embereket.Ami veszélyes az intelektuális előítélet,amelyek értelmiségi körökből fogalmazodik meg,Vona a Jobbik elnöke is testvérnek tekinti a rendes becsületes cigánny és nem cigány embereket.Hogy vannak vadhajtások? idővel ez is megoldodík.”
 • 66. KárolyiS 2011. március 24. 15:20
  „Kedves Falkaó!
  Szoktam a cigányokat a munkára fogni,egyébként megjegyzem húsz évig müszakvezető voltam egy cégnél és nagyon sok cigány és nem cigány dolgozott szorgalmassan a müszakomban.A cigányoknak nem idegen a munka,ha tudsz olyan muhahelyet ahol felvétel van akkor írd meg mert én sajnos nem tudok.Sajna nem csak a cigányoknak nincs munkájuk de a nem cigányoknak sem.Most ezt a kort éljük.Reménykedjünk,hogy jobb lesz.”
 • 65. babérka 2011. március 24. 10:37
  „Tisztelni kellene azokat a roma embereket akik segíteni próbálnak honfitársaiknak kiutat találni a mélyszegénységből , ilyen Károlyi Úr is. Segíteni kellene a munkáját nem leszólni! Én nem vagyok roma származású, de számtalan roma emberrel dolgoztam együtt,soha semmi konfliktus nem volt közöttünk.”
 • 64. Falcao 2011. március 24. 09:50
  „Akkor irány a kert.Vigyél magaddal pár fajtádbelit hadd szokják a munkát.”
 • 63. KárolyiS 2011. március 24. 06:28
  „Lamatik!
  Egész életemben dolgoztam,nyugdíjas vagyok.becsuletessen éltem és neveltem fel két gyermekemet.Jelenleg kertészkedek.Nem türöm,hogy bünözőnek nevezzenek.
  Falkaó az együttmüködési megállapodás több oldalas.A megállapodás végrehajtására cselekvési program készül,határídő,felelösök megnevezésével.Mi ért gond,ha cigányok is részese akarnak lenni a közrendnek?Gondolod,hogy a bünözöket nem ítélem el és nem vetem meg? A szélsőséges hozzászólásokra nem reagálok.
  A másik, nagyon kevés időm van a számítógép melett ülni,mert itt a tavasz és a kertben a helyem.”
 • 62. Apátfalvi** 2011. március 23. 23:42
  „*Károlyi”
 • 61. Apátfalvi** 2011. március 23. 23:41
  „41.

  Elég primitív megnyilvánulás, már ne is haragudj.

  "Állítólag van fehér holló.
  Én még soha nem láttam.
  Persze, attól még lehet, ha én nem is hiszem."

  Rendben, tehát álláspontod szerint egy, azaz EGY normálisan élő és dolgozó cigány sincsen? És itt most nem a cigánybűnözésről van szó, meg a Kolompár Orbánék ügyeiről, hanem egy etnikai alapú kijelentésről. És még te jössz ide a sokszor Dm-re nagy mellénnyel okoskodni...?

  (még mielőtt valaki...: nem vagyok Kérolyi, sem cigány, hazafi magyar vagyok, aki mindenfajta bűnözést elítél, emellett pedig az idiotizmust sem szívleli)”
 • 60. Horizont 2011. március 23. 20:54
  „Azért fogalmaztam így, mert két lábbal a földön járó ember vagyok. Mesék korából már kinőttem. Döbbenettel nézem ami megy. Nem szabad engedni elfajulni a dolgokat! Életbe léptetni. Lehet, de úgy, hogy a társadalom egészére vonatkozzon.”
 • 59. Francois 2011. március 23. 20:53
  „Horizont 2011.03.23. 20:45
  Hallod, te hiszel a mesékben:) Miről beszélsz jó ember , ezt törvény módosításokkal szigorúbb börtönbüntetéssel, segélyek azonnali megvonásávallehet kordában tartani, három csapás törvényt azonnal életbe léptetni 3 bünténynél tényleges életfogytiglan :D”
 • 58. Horizont 2011. március 23. 20:50
  „Tisztelt Francois! Inkább nem válaszolok és megyek, már jó ideje nézegettem a cikket, nem is igazán volt kedvem hozzászólni. Nem voltam és nem is leszek személyválogató, de az éles véleményem megvan az egészről. A szándék jó, de a kivitelezés kudarcot fog vallani (valószínűleg). Sajnos. Nem most és nem így kellett volna hozzá fogni. Korábban, sokkal korábban és önkéntes alapon (részükről), nem akkor, mikor már Betyársereg járja az országot. Nem azonosulok velük (Betyársereggel), nem is fogok, de a probléma (mert van) súlyosabb és idejekorán kellett volna kezelni. Sajnálom az ártatlanul üldözött roma embereket, azt a részt, mely becsülettel teszi dolgát (mert van!) ugyanakkor hiteles akkor lenne az egész, ha közülük politikailag ,,friss erő" kezdeményezte volna ezt. Hitelesebb, elfogadhatóbb, hihetőbb lenne.”
 • 57. Horizont 2011. március 23. 20:45
  „Le kell csendesíteni a szélsőséges megnyilvánulásokat, becsülendő a szándék, főként, ha tiszta. Együttműködés alapjait már réges rég le kellett volna rakni, nem akkor, mikor ég a ház és válságos időszakot él az ország. Az ORSZÁG EGÉSZE, nem csupán a roma lakosság. Mindig az egészre kell gondolni. Egészséges társadalom, egészséges felfogás és ez csakis kizárólag úgy lehetséges, ha nem egy szeletet nézünk, hanem mindent! Minden tényezőt.”
 • 56. Francois 2011. március 23. 20:43
  „Horizont 2011.03.23. 20:39
  Kit és miért is jelentenek fel? Mi is a jog alap:)”
 • 55. Horizont 2011. március 23. 20:39
  „Ebből az egészből minden jószándék ellenére egy rakás feljelentés következik majd hónapok alatt, újabb munkát adva a bíróságnak. Becsületsértési perektől kezdve határ a csillagos ég. Kár. Lehetett volna már régen normál együttműködést kialakítani, higgadtan, valóságban együttműködve. Ez egy újabb kísérlet csupán.”
 • 54. Horizont 2011. március 23. 20:14
  „Tisztelt KarolyiS. Nem sok kedvem volt belépni és hozzászólni. Kísértetiesen emlékeztet sokakat az ön fellépése a feljelentgetési szándékot illetően valakire. Virágnyelven fogalmaztam. Önöknél mindig ez a megoldás? Nem tetszik valami kritika, vélemény és egyből a btk? Mondom ezt úgy, mint nem gyűlölködő ember, aki békében él bármilyen nemzetiségű emberrel. De mégis bosszantó, ha az ember látja, kritikára már feljelentési ajánlat a reakció. Egyedi ez vagy így működnek Önök? Ez a nagy együttműködés?”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késik a vetés, a műtrágyázás, a permetezés

Makó térségében a fokhagyma vetése, Székkutas vidékén az őszi búza műtrágyázása csúszik a magas talajvízszint miatt. Tovább olvasom