Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Makói románok akciója az etnobiznisz ellen

Makó - Magyar nyelvű esküje után, de még a román nyelvű esküje előtt kényszerült visszaadni mandátumát csütörtökön Ferenc László makói kisebbségi önkormányzati képviselő.
A kínos incidenst a jelenlegi román testület azért készítette elő, hogy demonstrálja: azok is mandátumhoz juthatnak, akik nem vallják magukat az etnikum tagjának.

A makói román kisebbségi önkormányzatban Vadaszán Aurél képviselő közel egy hónappal ezelőtti halálával üresedett meg egy hely, a 2006-os választások eredménye alapján összeállított listán őt lánya követte, aki kegyeleti okokból lemondott a mandátumról. A hölgyet két jelölt is követte, akik megegyező számú szavazatot kaptak, közülük a választási bizottság sorsolás útján választott – ennek eredményeképpen a Magyarországi Románok Országos Érdekvédelmi Egyesületének jelöltje, Ferenc László lett jogosult a mandátum átvételére.

Csütörtökön azonban kínos perceknek volt tanúja, aki ellátogatott Ferenc László eskütételére. A formális követelményeknek megfelelően zajló ceremónián, a mandátumot igazoló iratok átvétele után és a magyar nyelvű esküszöveg elmondását követően – a legtöbb résztvevő meglepetésére – a kisebbségi közösség egyik tagja, Bucin Michaela kérdésre jelentkezett, az ülést vezető Bekán Aurél román kisebbségi önkormányzati elnök pedig meg is adta a szót.

Ferenc Lászlót (jobbra) felkészületlenül érte a makói román kisebbségi önkormányzat akciója. Visszaadta a mandátumát igazoló papírokat Vígh Zoltánnak, a választási bizottság elnökének. Fotó: Makói VTV
Ferenc Lászlót (jobbra) felkészületlenül érte a makói román kisebbségi önkormányzat akciója. Visszaadta a mandátumát igazoló papírokat Vígh Zoltánnak, a választási bizottság elnökének. Fotó: Makói VTV

– Önnek mi a nemzetisége? Mi a vallása? Mi az anyanyelve? – tette fel sorban a kérdéseket a hölgy a frissen mandátumába lépett képviselőnek, aki döbbenten ugyan, de válaszolt: magyar, katolikus és magyar anyanyelvű. A nő erre bejelentette: akkor nem kíván tovább részt venni az ülésen, és kiment a teremből. Ezt követően a kisebbségi önkormányzat elnöke is közölte: nem kívánja tovább folytatni az ülést.

Ferenc László – akit láthatóan felkészületlenül ért az akció – rögtön vissza is adta a mandátumot igazoló papírokat Víg Zoltánnak, a makói választási bizottság elnökének, aki szintén döbbenten és értetlenül állt az események előtt.

Rotár Uros az új jelölt

A sorsolás eredményeképpen mandátumhoz nem jutott képviselő,
a listán jelenleg utolsó helyen álló Rotár Uros a képviselői hely várományosa – erősítette meg lapunknakBánfi Margit, Makó főjegyzője, aki szerint törvényesen, fennakadások nélkül kezelhető a jelenleg kialakult helyzet. A kisebbségi önkormányzat elnökétől megtudtuk: a jelölttel szemben semmiféle fenntartásuk nincs.

– Én csak jót akartam – mindössze ennyivel kommentálta döntését Ferenc László, aki ezután szintén sietve elhagyta az üléstermet. Az incidenst követően a teremben tartózkodó jogászok is megvitatták a történteket és következményeit, a választási bizottság elnöke pedig felszólította a kisebbségi önkormányzat elnökét, hogy mielőtt ő is távozik, zárja be a szabályszerűen megnyitott ülést.

– Nem volt véletlen, hogy a közösségünk tagja feltette a kérdéseket, így kívánjuk ugyanis demonstrálni a kisebbségi törvény súlyos hiányosságát, miszerint olyan személy is tagja lehet egy etnikum érdekeit képviselő önkormányzatnak, aki magát még csak nem is vallja a kisebbséghez tartozónak – magyarázta a történteket Bekán Aurél, aki rosszallását fejezte ki amiatt, hogy országszerte egyre többen élnek vissza ezzel a joghézaggal, és etnobizniszt csinálnak ebből az alkotmány adta lehetőségből. Elárulta: Makón nem vesznek fel tiszteletdíjat a kisebbségi munkáért.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Fazekas Ferenc 2008. május 14. 13:04
  „Mit magyarkottok??? A Hunyadiak románok volta...a Zrínyiek szlávok...József Attila román(de ortodox biztosan), Petőfi szerb...Pulitzer zsidó...Ki itt a magyar?! Kopánnyal kihalt a magyarság... Hála Istennek!!!”
 • 25. radikalis 2008. május 04. 01:39
  „És, attól még az ott élő magyarok nem voltak magyarok? Wesselényi erdélyi báró volt, mégis a magyar(magyarországi) reformkor egyik legfényesebb egyénisége. Államnak meg semmiképp nem nevezném, eleinte vajda által vezetett tartomány (a Szent Korona országa), később, a három részre szakított ország idejében valóban mint fejedelemség létezett. Az osztrák hatalom meg persze hogy nem akarta (a szintén "osztrák tartomány") Magyarországgal egyesíteni, nekik kényelmesebb volt az olához, magyart, szászt, székelyt egymásnak uszítani. Az eredménye látható.
  De még mindig nem értem, ennek mi köze a cikkhez?
  Pásztiágnesnek már annál inkább. Na az efféle kalandorokat iktatták ki a makai olájok, nagyon helyesen!”
 • 24. péter g. 2008. május 03. 20:35
  „Erdély csak 1867-től Trianonig tartozott Magyarországhoz! Előtte mindig önálló vagy vazallus állam volt, illetve Ausztria tartománya! (Erről ennyit). Az erdélyi magyarok pedig uniós polgárok minden joggal, nem értem miért kell nekünk támogatnunk őket?
  Az önkormányzatokhoz egy példa: emlékszetek még a majdnem polgármesterhelyettes lett dr. Pásztiágira?Szerencsére volt egy kis okirathamisítása, így csak tanácsnok lett egy neki kreált beosztásban. Na ő volt az aki minden nemzetiségi önkormányzatnál volt jelölt három ciklusban. Sajnos(!) egyikbe se került be, mígnem annyi bukás után a városi bejött neki! Gondolja valaki, hogy az ügyvéd asszonynak ennyi nemzetisége van? Egyszerűen jó üzlet bárhol képviselőnek lenni!”
 • 23. radikalis 2008. május 03. 11:24
  „Ó te egyszerű lélek, ezt ismered:
  "Ne búsulj pajtás, nem tart ez örökké, 150 év alatt sem váltunk törökké"

  ???”
 • 22. xyz055 2008. május 02. 14:16
  „Én Szegeden születtem, és nem tartom honfitársaimnak az erdélyi embereket! ők románok, román állampolgárok, románia területén születtek!
  nem lehettek ennyire gyengék, hogy nem értitek meg: eltelt 90 év!”
 • 21. radikalis 2008. május 02. 13:36
  „Aham csak kb 2 millióan. De mindek vitatkozom én veled, föl se fogod kik a cikk szereplői, neked mindegy, csak románozhasd erdélyi magyar honfitársaimat. És ezáltal engem is, szegedi magyart, ugye.”
 • 20. Szabó Imre 2008. május 02. 11:12
  „Attól, hogy valaki állampolgárságát tekintve román, még lehet magyar (és fordítva). Szerintem ez elég egyszerű igazság.”
 • 19. hülye radikális 2008. május 01. 13:27
  „Mikor is történt az, hogy a nagymagyarországot szétszedték??? kb 90 éve! tehát 90 éve Erdély már románia területén van. tehát akik ott élnek, és születtek/nek, mind románok!!!! az a néhány tucat ember meg, akik még magyarnak születtek, már nem sokan vannak...”
 • 18. radikalis 2008. április 30. 20:31
  „Azok románoznak itt, akiknek szellemi képességeik arra is kevesek hogy fölfogják: Erdélyben is élnek magyarok, és a mai Magyarországon is élnek románok. Ők meg többnyire az utódpárt bendősovinisztái. Nem kell tőlük félni, várható életkoruk alacsony, aktivitásuk a meló utáni kőbányai kibontására és a távirányító nyomogatására korlátozódik:)”
 • 17. makói30 2008. április 30. 07:38
  „nekem az is bőven sok, ahányan vagytok.”
 • 16. Fazekas Ferenc 2008. április 30. 00:43
  „Kókusz! Tehetsz egy szivességet a magyarországi románoknak... nem vagyunk sokan de a nyelved azért elkopna, Öreg!”
 • 15. KÓKUSZ 2008. április 26. 22:01
  „neked is biztos román kurvád van”
 • 14. bográcsgulyás 2008. április 26. 21:22
  „Hi! Az EU-ban vagyunk és nincsenek már határok hála az égnek. Hajrá Magyarország, Hajrá ROMÁNOK!!!!”
 • 13. Hi! 2008. április 26. 21:17
  „nem kell ide szőrös talpú, húzzanak a gennybe a határ túlóldalára!”
 • 12. radikalis 2008. április 26. 18:32
  „Juliska maga láthatóan nem tud különbdséget tenni erdélyi(partiumi, bánáti stb) magyar, romániai román és magyarországi román között. Az ilyen embereknek MIÉRT VAN SZAVAZÓJOGUK?
  A kisebbségi önkormányzat meg a lehető legtisztességesebben viselkedett. Én se szeretném ha a nemzeti érdekképviseletembe kalandorok piszkítanának.
  [off: Néha az Országgyűlésben is föltehetnének ilyen kérdéseket egymásnak a hölgyek-urak :D]”
 • 11. Juliska 2008. április 26. 17:32
  „Jaj menjetek már ezzel az Erdélyezéssel. Meg kellene nézni a térképet: az is románia. Az ott élők román állampolgárok. Ez soksok éve így van. Ideje lenne már ezt is megérteni és beletörődni, és nem a régi nagyMagyarországot visszasírni.
  Én személy szerint azt mondom, hogy aki külföldön él, az húzza meg magát, és ne pattogjon, örüljön, hogy itt lehet. Nem hogy még érdekképviselet... menjenek haza, ahonnan jöttek, ha nem tetszik a rendszer.”
 • 10. Garfield 2008. április 26. 15:54
  „madártej: ugyan vedd már a fáradságot, hogy elolvasod a cikket. Segítek:

  [i]Önnek mi a [b]nemzetisége[/b]? Mi a vallása? Mi az anyanyelve? - tette fel sorban a kérdéseket a hölgy a frissen mandátumába lépett képviselőnek, aki döbbenten ugyan, de válaszolt: [b]magyar[/b], katolikus és magyar anyanyelvű.[/i]

  Persze, mindenki annak vallja magát, aminek akarja, de engedtessék már meg, hogy feltegyék a kérdést, hogy egy magyar nemzetiségű állampolgár mi az öreg halált keres a román kisébbségi önkormányzatban, jó?

  U.i.: Mellesleg érdekes, amit mondasz, mert ebben az országban nem kevesen vannak azok, akik annyira qrvára okosnak hiszik magukat, hogy azonnal megmondják valakiről a nemzeti hova nem tartozását: konkrétan hajlamosak valakinek a magyarságát kétségbe vonni minden probléma nélkül... Szóval hogy is van nálunk ez a "más akarja megmondani a frankót" dolog?”
 • 9. KÓKUSZ 2008. április 26. 15:33
  „CSAK ANNYIT MÉG,HOGY NEMRÉG VOLT EGY ISMERŐSÖMNEK ROMÁNIÁBAN HIVATALOS ÜGYE ÉS PERSZE A KONZULON NEM ÉRTENI MAGYART FOGADTÁK !TÁVOZOTT ÉS 5 PERCCEL KÉSŐBB BEMENT MEGINT ÉS MEGLEPŐ MÓDON MAGYARUL BESZÉLT TELEFONON!!NA ENNYIT A ROMÁNOKRÓL!!!!”
 • 8. madártej 2008. április 26. 15:32
  „Nálunk is, mint több demokratikus államban szabad etnikumválasztás van. Azaz, mindenki annak vallja magát etnikailag, aminek ő akarja. És nem annak, aminek más akarja róla megmondva a frankót. :)”
 • 7. Garfield 2008. április 26. 15:31
  „Juliska: érdekes, amikor ugyanezt mondják Erdélyben, akkor aztán qrva nagy a a hiszti...

  KÓKUSZ: ezt nem igazán értem: te haza akarod küldeni őket, de amikor Romániában a helyi KÓKUSZ ugyanezt mondja az ottani magyarokra, azért meg fel vagy háborodva. Akkor most hogy is van ez? Olyasmit kérsz számon a másikon, amit magad sem tartasz be?”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtízszerezte az olvasói létszámot Kövegy könyvtára

Kövegy - Megtízszerezte olvasótáborát a könyvtár a megye legkisebb falujában, Kövegyen: egy éve csak négy, most negyven olvasója van. Tovább olvasom