Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Makói szüreti mulatság – tőkék nélkül

Makó - Bár Makó környéke nem a borairól híres, a hét végén mégis két napos szüreti vigasságot rendezett Makón a Szent Gellért borozó és étterem.
Bár Makó környéke nem a borairól híres, a hét végén mégis két napos szüreti vigasságot rendezett Makón a Szent Gellért borozó és étterem. A tulajdonosok egyike, ifjabb Mihály Zoltán elmondta: Makón a török hódoltság előtt volt szőlőtermesztés, a 15–16. században tértek át csak az itteniek a vöröshagymára, miután egy filoxérajárvány kipusztította az ültetvények nagy részét. Tehát egyfajta hagyománytiszteletből tartottak most szüreti vigasságot – no meg azért, mert amúgy is szívügyüknek tarják a gasztronómiai kultúra ápolását. A makóiak viszont nem biztos, hogy egykönnyen eljutnak olyan borvidékekre, mint a somlói, a villányi vagy a tokaji. Igaz, ezúttal mindössze néhány pincészet hozta el termelői borait, de ez még csak az első ilyen rendezvény volt.

Mint megtudtuk, a borház jövő februárban Bálint-napot tart: miután jövőre Balassi-év lesz, a neves reneszánsz költőre emlékeznek majd. Olyan ételeket szolgálnak például fel, ami abban az időben ismert volt, és krumpli, paradicsom, paprika, kukorica nélkül készült. Ezzel egyszersmind a Valentin-nap új keletű szokása elé is szeretnének görbe tükröt tartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kerékpárutat kérnek a Fég felé

Makó - Fel kellene újítani Makón a 43-as főútvonallal párhuzamosan futó Aradi utcai kerékpárútnak… Tovább olvasom