Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Makói témában írt történelmi regényt Rozsnyai János

A táltos keresztje címmel írt történelmi regényt az egykori tanár, Rozsnyai János. A mű különlegességét nemcsak az adja, hogy az 1200-as évekbeli makói környezetben játszódik, hanem az is, hogy az író a tájnyelv eszközével élt. Alig egy hónapja adták ki, sikerét azonban jól tükrözi, hogy gyorsan fogy a boltok polcairól.
Nemrégiben adták ki első nagyregényét a Makón élő volt történelemtanárnak, Rozsnyai Jánosnak. Szakterületétől nem szakadt el, ugyanis a 13. századi kereszténység és a táltoshit kapcsolatát vitte színre a keresztes hadjáratokon keresztül. Több mint négyszáz oldalban olvashatunk a két főhős kalandjairól a vérontó Ketelről és uráról, Makóról. A híres közmondás, az „Olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől." eredetére is választ kaphat az, aki elolvassa a könyvet. A regény történelmileg hiteles, sok fordulat és nyelvi leleményesség jellemzi. Eredetisége éppen utóbbiban rejlik, ugyanis a magyar nyelv régies íze jelenik meg benne.

Makói témában írt történelmi regényt Rozsnyai János.
Makói témában írt történelmi regényt Rozsnyai János.

– A regény megírásával az volt a célom, hogy felkeltsem az érdeklődést az ősmagyar kor kutatásaival kapcsolatban, hisz sok még a tisztázatlanság a történelem e korszakát tekintve – véli Rozsnyai János. A történet nyitva marad, így az sem kizárt, hogy könyvének folytatása lesz. Az író-tanár azonban elárulta, mostanság az újkőkorszak érdekli, következő könyvében valószínűleg azt a korszakot jeleníti majd meg.

János egyébként hétszer olvasta el könyvét, és őszintén bevallotta, a végén már nem rejtett túl sok izgalmat magában, nem úgy, mint a könyv kéziratát elsőként olvasóknak. Erre a feladatra két jó barátját, Forgó Géza, történészt és Gilicze János, levéltárost kérte fel. Ők támogatták az írói munkát, utat mutattak, és kijavították az apróbb hibákat. Az egykori maroslelei tanárt volt tanítványai is megkeresték, akik segítségüket ajánlották fel. Jánosnak ezek a gesztusok voltak a legboldogabb momentumok a három évig tartó kutatómunka és írás közben.

A kalandos regényből nem hiányzik a szerelem, a sors és a csoda sem. Izgalmas, pörgő cselekményű, talán ezért sem véletlenül „vádolják" azzal az írót, hogy könyve letehetetlen. Ezt misem bizonyítja jobban, minthogy a regény a néhány héttel ezelőtti bemutatón szépen fogyott. Azóta az olvasni vágyók állandóan ezt keresik, így a könyvesboltok folyamatosan rendelik. János a 84. Ünnepi Könyvhét alkalmából Budapesten járt, ahol a Vörösmarty téren bemutatta és dedikálta új kötetét. Érdekes, hogy a történelmi regényt jobbára a nők keresik. János sikerét az eddig eladott példányszámok mellett az is jól tükrözi, hogy a kritikusok pozitívan értékelték munkáját. Mi több az író regénye kapcsán bekerült a TRT-be, azaz a Történelmiregény-írók Társaságába.

A történelemtanár kedvenc korszaka a középkor. Korábban családfáját is sikeresen felkutatta, az 1740-es évekig. A jelenleg nyugdíjas napjait töltő író korábban már írt regényt, de nem ekkora terjedelműt, ezért első nagyregényírónak számít. Kedveli a szépirodalmat, sőt olykor verseket is ír, de azt csupán a fióknak. A városban jól ismert tanár korábban foglalkozott helytörténettel is: tankönyvet írt a maroslelei gyerekeknek falujukról.

Olvasóink írták

 • 3. ingalil 2013. július 13. 16:13
  „Gratulálok Jancsi a munkádhoz!”
 • 2. jozi1 2013. július 12. 10:38
  „Örülök hogy a helyi sajtó is felfigyelt a regényedre jános!!!!!
  Csak így tovább!!!!!!
  GRATULA ITT IS!!!!!”
 • 1. Francois 2013. július 12. 08:28
  „Gratulálok János barátom! :) Érdekes könyv, mint az előző!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesli a pitvarosi vezetők büntetését az ügyész

Makói Járásbíróság által kiszabott pénzbüntetés súlyosbítása érdekében jelentett be fellebbezést az ügyészség Pitvaros vezetőinek ügyében. Tovább olvasom