Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Makói tisztelgés - személyes emlékekkel

Makó – A nemzeti ünnep előestéjén a hagyományos gyertyagyújtással, ökumenikus istentisztelettel és lovas felvonulással kezdődött az 1956-os forradalom hősei előtti tisztelgés Makón. Az október 23-i központi ünnepség szónoka az egykori '56-os makói gimnazista, Fazekas Lajos operatőr, filmrendező volt.
Zászlófelvonással és a Deák Sándor karnagy vezette fúvószenekar térzenéjével indult az október 23-a korán reggel Makón. A program a forradalomhoz köthető emléktáblák megkoszorúzásával folytatódott: az egyik Fazekas Lajosé, aki a forradalom napjaiban Makó rendőrkapitánya volt neki köszönhető, hogy a városban nem történt atrocitás azokban a napokban –, a másik Istitóris Ildikóé; ő volt az a gimnazista, aki a Nemzeti dalt a diáktüntetésen elszavalta, és a forradalom idején tanúsított bátor kiállásáért egész életében meghurcolták.

Makói tisztelgés - személyes emlékekkel. Fotó: Szabó Imre (galéria)

A központi megemlékezést a Csanád vezér téren tartották. Buzás Péter polgármester köszöntőjében azt mondta, nekünk, magyaroknak a legfontosabb, és ennek bizonyságát, hírét szerte a világba az '56-os forradalom tíz napja vitte el. Az ünnepség szónoka az '56-os makói rendőrkapitány fia, Fazekas Lajos operatőr, filmrendező volt, aki gimnazistaként, a forradalmi diákmegmozdulás egyik szervezőjeként élte meg az eseményeket. Az 56 évvel ezelőtti napokat hangjában meghatottsággal, személyes emlékeket is felvonultató beszédben idézte meg. Felelevenítette, hogyan élte meg a város, a család, a gimnázium a forradalom kitörését, miként rendeztek október 26-án diáktüntetést, amihez az egész város csatlakozott és azt is, ahogyan Gajdos Dezső vezetésével a nép ledöntötte a gimnázium előtti téren a szovjet emlékművet. Úgy fogalmazott: most gondok és bajok közepette, de szabad országban élünk. Makó mindig toleráns város volt – mondta –, és ha valahol, akkor itt össze tudnak fogni egymást elfogadva az emberek.

Az ünnepség a Juhász Gyula Református Gimnázium diákjainak műsorával, illetve a pártok, civilszervezetek koszorúzásával ért véget az '56-os kopjafánál.

Olvasóink írták

  • 1. Köfös 2012. október 25. 20:43
    „" Makó mindig toleráns város volt - mondta -, és ha valahol, akkor itt össze tudnak fogni egymást elfogadva az emberek." Akkor városunk egyetlen képviselő asszonya miért nem volt a megemlékezésen?? Vagy csak én késtem le....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészséges felnőtt szeretnék lenni

Az „Egészséges felnőtt szeretnék lenni" című rajzpályázaton Kelemen Zita öregbítette a Makói Általános Iskola Bartók tagintézményének hírnevét: munkájával elnyerte a zsűri és a közönség tetszését is. Tovább olvasom