Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Makói üzemépületek szomorú sorsa

Makó - Ha egy gyár bezár, ott a termelést már nem sikerül újraindítani – ez a tanulság Makón. Nem mindegyik gyárépület áll üresen, de amelyiket használják, az sem termel már.
A bezárt makói gyárépületek közül talán az egykor nagy múltú kolbászgyár sorsáról írtunk legtöbbet. Az utolsó nevén Hentes- és Szárazárugyártó Kft. 2001 áprilisában szűnt meg végelszámolással, 86-an dolgoztak itt. A Justh Gyula utcai épületegyüttest a tulajdonos Pick Rt. meghirdette eladásra, végül a hódmezővásárhelyi Ma-Ko Kft. vásárolta meg, amelynek vezetőjétől, Molnár Alajostól megtudtuk: jelenleg építőanyag-raktárként hasznosítják az ingatlant. Szerették volna benne újraindítani a termelést, mezőgazdasági feldolgozóüzemmé alakították volna, ehhez azonban nem sikerült pályázati támogatást szerezniük.

Alig más sors jutott osztályrészül a volt Háziipari Szövetkezet – utóbb Háziipari Kft. – frekventáltabb helyen, a 43-as mentén, a Szegedi utcában lévő gyártelepének. Itt az utolsó időkben 42-en dolgoztak. A 3000 négyzetméteres, 1700 négyzetméternyi beépített területtel rendelkező gyárat egy makói mezőgazdasági cég vásárolta meg, akkori információk szerint 25 millió forintért – igaz, csak jó két évvel a 2004-es bezárása után. Itt egy ideig bútorüzlet és -raktár működött, azonban ez is bezárt. Falán még ott láthatók a bútorüzlet feliratai, kapuján azonban tábla hirdeti telefonszámmal, hogy eladó. Felhívtuk, és annyit tudtunk meg: az egykori üzemépület már egy ingatlanhasznosító cégé, a tábla pedig reményeik szerint hamarosan lekerül a kapuról, mert előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy vevővel – azt azonban, hogy milyen társasággal és milyen profilja lesz a varrónők egykori munkahelyének, nem tudtuk meg.

Üresen áll viszont egyelőre a Maroscipő Ipari Kft., azaz az egykori Cipő KTSZ Eötvös utcai épületegyüttese – igaz, itt mindössze egy éve álltak le a gépek. A gond itt is a termékeik iránti kereslet csökkenése volt; az utolsó 30 alkalmazott azért hagyta ott az üzemet, mert a végén már hol kaptak fizetést, hol nem. Hogy mikorra hasznosul az épület valamilyen formában, egyelőre kérdéses, mert a felszámolási eljárás még az elején tart, de meg fogják hirdetni – mondta el a felszámolóbiztos, Budai Zoltán.

Olvasóink írták

 • 8. Rappen 2010. március 29. 20:04
  „És ami kimaradt...
  HÓDIKÖT, Vásárhelyi utca. Szövő Ktsz másik fele, Deák Ferenc utca. És a FÉG?”
 • 7. mj52, 2010. március 29. 17:40
  „Dőner ?”
 • 6. polaris 2010. március 28. 14:59
  „Szomorú hogy milyen tönkretett,kifosztott lett ez a város!Sajnálom hogy itt kell élnem,de gondolom ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül.............”
 • 5. Amanda* 2010. március 28. 14:04
  „Persze,egyetértek veled.”
 • 4. buzástakarodj 2010. március 28. 12:45
  „Arról, hogy ezt is megszívtuk, mint minden városi beruházást, amit buzás indított el. Nem baj, ha nem érted, vagy nem akarod érteni: a tény tény marad.”
 • 3. Amanda* 2010. március 28. 03:59
  „Miféle cumiról beszélsz már ne haragudj...?!”
 • 2. buzástakarodj 2010. március 27. 17:35
  „A Dőner üzemépülete is szomorú képet fest, még úgy is, hogy a makóiak jó része nem is tudja, hogy kebab helyett helyi cumit gyártanak.
  600 millió forintos cumit a város lakóinak....”
 • 1. gedeon 2010. március 27. 10:38
  „Új témajavaslat: Szegedi üzemépületek szomorú sorsa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszó posta-felújítás

Az eredetileg tervezett határidő, 2010 helyett csak 2011-re újíthatják fel a makói postapalotát. Tovább olvasom