Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Makóiak a legjobb kis klarinétosok

Két diákot indított a Makói Általános Iskola Bartók tagintézménye a zeneiskolák országos klarinétversenyén, és korosztályában mindkettő dobogós lett: Szigeti Réka első, Török Dezső Boldizsár pedig harmadik helyezést ért el.
Hatodikos és pont hat esztendeje muzsikál, ebből két éve klarinétozik a makói Szigeti Réka, aki nemrégiben korosztályában megnyerte az országos zeneiskolai klarinétversenyt. A fővárosi megmérettetést, mint tanárától, Poór Ágnestől megtudtuk, regionális selejtezők előzték meg. A döntőn több mint 30 növendék vett részt. A rangos szakmai zsűri előtt mindenkinek 2 szabadon választott és 2 kötelező darabot kellett bemutatni: nem egyszerűen zenélni, hanem színpadi produkciót bemutatni. A feladatra bő egy esztendeje készültek – ilyen országos versenyt 3 évente rendeznek.

Rékáról már egészen korán kiderült, hogy istenáldotta tehetség. Furulyával kezdte, majd tanára biztatására váltott klarinétra. Muzikális családból származik: édesanyja zongorázott, édesapja pedig – igaz, csak a maga örömére – a mai napig is szaxofonozik néha. Olykor az egész család együtt muzsikál. Réka azt mondja, zenélni nagyon jó, felszabadító érzés, örömét leli benne. Még arról is mosolyogva beszél, hogy naponta két-három órát gyakorol – nem csoda, hogy a zenei karrier az álma. Addig persze még hosszú lesz az út, de ő elszánt: a verseny megnyeréséért kapott 30 ezres utalványból is hangszer-kiegészítőket és kottákat vásárol.

Három komponens

Szinte példátlan a makói zeneiskola sikere, hiszen mindkét induló diákjuk dobogós lett: az országban több száz hasonló tanintézmény működik. Az ehhez hasonló eredményekhez nemcsak elhivatott pedagógus és tehetséges diák kell, de jó családi háttér is – elemzi a siker tényezőit Nagy Árpád, a művészeti tagintézmény vezetője. A korosztályában 3. helyezést elért, 7. a osztályos Török Dezső Boldizsár az ő tanítványa – a srác kiszombori, Makóra jár át rendszeresen zenélni tanulni. A versenyen mindkét diákot Tóthné Cseh Erika kísérte zongorán.

Olvasóink írták

  • 1. sebajtóbiás 2013. február 07. 11:52
    „Gratulálok! Szép eredmények!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az igazgató nyugdíjba mehet, a történész soha

Halmágyi Pál bemutatja Makó megszállóit. Tovább olvasom