Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Makón a városházára költözhet a tévé

Makó - A tulajdonos önkormányzattól idén is 25 milliót kap, de összességében kevesebb pénzből gazdálkodik 2013-ban a városi televízió Makón. Ennek ellenére nem lesz elbocsátás.
Az önkormányzati tulajdonú makói tévé idén is 25 millió forintot kap a várostól, ugyanannyit, mint az elmúlt években, helyzete azonban nehezebb lesz, mint tavaly – tudtuk meg Rácz Csaba ügyvezetőtől. A televízió hivatalosan 23 esztendeje működik. Jelenleg a városban és környékén, 16 településen 52 ezer ember láthatja műsorait földi sugárzással vagy kábelen keresztül. Napi 24 órában sugároznak, ennek nagy részét azonban a közérdekű információkat és hirdetéseket közlő képújság tölti ki. Naponta 2 órányi saját készítésű műsort adnak; minden munkanapon adásba kerül a Híradó, ezen kívül különböző tematikus magazinokkal és élő közvetítésekkel jelentkeznek – testületi ülések alkalmával például élőben kapcsolják a városházát.

Az anyagi helyzet romlása mindenekelőtt annak tudható be, hogy miután megszűnt a kistérségi önkormányzatok társulása, már nem számíthatnak a szervezettől tavaly kapott 1 millió forintra, amit a térségi hírek, események publikálásáért kaptak. Az érintett települések polgármestereivel ez ügyben megpróbálnak majd külön-külön tárgyalni, ám ismerve az önkormányzatok anyagi helyzetét, ehhez sok reményt nem fűznek. Rácz Csaba azt mondja, ettől függetlenül, bár nagy kiadást jelent, továbbra is tudósítani fognak a falvakból, hiszen az ottani nézők is fontosak. Leépítés nem lesz – 7 ember dolgozik a városi tévének –, a műsorok számát, minőségét sem szándékoznak csökkenteni, bevételeiket viszont igyekeznek növelni. Eddig is ügyesen pályáztak, ezen a téren további sikerekre számítanak, ezen kívül külső kommunikációs szerződések kötésével igyekeznek pluszpénzt szerezni.

* * *

Készülnek a költözésre

Korábban megírtuk: a stúdiónak is otthont adó régi városházáról már több intézmény elköltözött – az önkormányzat szeretné mihamarabb kiüríteni az épületet, hogy befektetőknek kínálhassa fel, gyógyszálló legyen. Előbb-utóbb a tévének is át kell települnie valahová. A lehetséges új helyek között felmerült a Juhász Gyula téri közösségi ház, illetve a városháza is. Információink szerint ez utóbbi változat a valószínűbb, végső döntés azonban még nincs. Ami viszont hamarosan várható: miután a Hálózat Tévé megszűnése miatt amúgy is változtatni kell a sugárzási renden, az este 7-től 9-ig tartó saját műsorblokkot háromszor, este 9-től 11-ig, majd másnap reggel 6-tól 8-ig és déltől délután 2-ig fogják ismételni – feltéve persze, hogy a médiahatóság jóváhagyja a kérelmet.

Olvasóink írták

 • 16. zöldpont 2013. március 01. 21:46
  „5-600 ezer ft/hó. Nevetséges.

  Reklámbevétel. Bizonyára tolonganak a vállalkozók, mert mindenkinek az a vágya, hogy abba ölje a pénzét, amiből nem lesz forgalma. Alacsony nézettség mellett erősen kétlem, hogy vonzó lenne akár a reklámfilm, akár a képújság.
  Nézőszám. Kevesen nézik, mert vagy ismétlés van vagy színvonalon aluli a műsor. De mégis miről lehet a városban és a környékén színvonalas műsort csinálni, minden napra valami újat mutatva?

  Az egész egy róka fogta csuka.”
 • 15. auguste 2013. március 01. 08:00
  „Kell a városnak az a kis híradó. Tudomásom van arról hogy külföldi nagyvárosok sem képesek egy tisztességes müsort összehozni, az ötperces híradójukat félóránként ismétlik, a többi meg reklám...”
 • 14. makoilakos86 2013. február 28. 21:33
  „papika: honnan tudod,hogy Rácz úr 5-6000 ezret keres havonta? :)”
 • 13. Egyolvasó 2013. február 27. 09:08
  „Örüljetek, hogy ennyi pénzért kárt nem csinálnak.:)”
 • 12. Cillit_bang 2013. február 26. 19:28
  „"nagy kereskedelmi adók már nézhetetlenek így is."
  Ez az!!!!! De legalább önfenntartók, nem a közpénzt nyelik be! Itt Makón túl jól élnek "ebből" a húszmillából páran, mennyi munkáért?????”
 • 11. papika56 2013. február 26. 14:15
  „Az egész TV egy tök felesleges , pénzkidobás! Csak Búzás fényezésére kell.
  A bemondó fiú..tényleg gáz ! egy alvajáró , lajhárra emlékeztet. Na meg az a pár munkatárs, jóó fizuért, Rácz ig, úr is több mint 5--600 000.-ft / hó kap és évente 1 millió jutalmat.
  A műsor : ismétlés, Híradó --3 percben, többi reklám.”
 • 10. makovaros 2013. február 26. 14:08
  „9. Hát a Kommunizmusban volt is mindenkinek munkája nem úgy mint most... Meg nem azt büntették aki dolgozott.
  Persze még azt is dobálják teli reklámmal a nagy kereskedelmi adók már nézhetetlenek így is.

  8. teljesen egyetértek.”
 • 9. Cillit_bang 2013. február 26. 12:44
  „Itt az a legnagyobb baj, hogy meg sem próbálják gazdaságosan üzemeltetni, mint akár más önkormányzati céget sem!!Majd teszünk bele közpénzt!!! Ez elfogadhatatlan a mai világban! Fel kellene fogni, hogy kommunizmust egyedül Makón próbálnak létrehozni, s ezért tart itt a város ahol tart!
  Vissza a tv-hez! Reklámbevételek?? Tudósításokhoz szponzorok??? Ja kérem emnni kéne utána és az már munka!!! Könnyebb a közpénz!!! IGAZ???”
 • 8. makoilakos86 2013. február 25. 21:23
  „Szerintem többen vannak azok akik nézik a Makó tv-t. Aki nem tetszik az ne nézze de azért nem kellene a többiek "szórakozását" elvenni. Szerintem külön öröm,hogy híreket hallunk kicsiny városunkból. Például van egy verseny akkor ennek köszönhetően több év múlva visszalehet nézni, esetleg majd az apa a gyerekéne tudja mutatni,hogy "nézd fiam ez én voltam"...stb (persze lehet saját kezű "örökséget" is készíteni de az most mellékes)

  A bemondót fikázzuk. Szerintem nincs vele semmi baj, az országos kereskedelmi csatornáknál található 1-2 műsorvezetőt még is így köntörbe veri :)

  Mondjuk megszokott már sajnos, hogy minden fikázni kell mert ez a menő egyesek körében.
  Ha nem lenne Makó TV akkor meg jönnének a különféle lejárató hozzászólások.
  pl. milyen szégyen,hogy egy helyi tv-t sem tudunk üzemeltetni...stb :D”
 • 7. Cillit_bang 2013. február 25. 20:55
  „Milyen hírek?? Hányan nézik? Készült már felmérés?? Mert akkor kiderülne, hogy felesleges az egész!!!”
 • 6. makovaros 2013. február 25. 20:23
  „Hát azért szerintem a Hírek miatt szükséges, meg a színházi és Testületi ülések közvetítéséhez. Nyíilván lehetne több műsor a képújság helyett, de ha nincs pénz akkor nincs. Éves/hónapos szinten millókat kell fizetni kapásból az államnak már hogy csak a frekvenciát megkapják.”
 • 5. Cillit_bang 2013. február 25. 19:10
  „Szerintem is pár ember vidám megélhetése! Az országban nagyrészt-90%- megszűntek az ilyen típusú televízió. Makón is teljesen felesleges! Adják ezt a pénzt mondjuk az egyik óvodának!
  Az archív felvételekre maximum valamelyik bíróság lesz kíváncsi!”
 • 4. Francois 2013. február 25. 14:38
  „Okos gondolat! Így helyből tudják a fehérházból az okos gondolatokat sugározni! Tehát akkor felesleges a tv- sok pénzt spórolna ezzel makó!”
 • 3. grafika88 2013. február 25. 13:50
  „A MTV --egy nagy : O.
  A bemondó fiú ..pl. meglehetne operálni ahogy beszél, olvassa fel a híreket ! Kinek..a kije szegény ????
  A műsor : O. akárhányszor odakapcsolok : v. reklám, v. ismétlés !
  a 25 millió..inkább bérre ,meg jutalomra megy el. Siralmas egy TV.”
 • 2. makovaros 2013. február 25. 10:52
  „Hát kár hogy nincs most már Hálózat tv. Amúgy szerintem a Juhász Gyula téri épület logikusabb lenne legalább az a épület se lenne pusztulásnak itélve.”
 • 1. pog 2013. február 25. 09:15
  „nem valami nagy szám a helyi Pétör tv...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedagógusok díszdiplomája Makón

Azok a nyugdíjas pedagógusok, akik 50, 60, 65, 70 vagy 75 éve szerezték diplomájukat dísz arany-, gyémánt-, vas-, rubindiplomára vagy Nemzedékek nevelője kitüntetésre jogosultak. Tovább olvasom