Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Makón az idei év is a fokhagymáé lehet

Makó - Ötven-hatvan forintot is megadnak idén a zöldvágott fokhagyma egy-egy száláért, ami igen jó ár. A Makó környéki szakemberek, gazdálkodók a jó időnek köszönhetően kedvező termésátlagokra számítanak, a túltermeléstől ugyanakkor nem félnek – bár nőtt a termésterület, a külpiacon végre felfedezték a magyar hagyma értékét, ezért bizonyára lesz piacuk a gazdálkodóknak.
A Makón és térségében továbbra is nagy területen termesztett fokhagymával idén is megismétlődhet, ami tavaly történt, legalábbis az érintett szakemberek, felvásárlók és a termelők várakozása szerint – nevezetesen, hogy jó ára lesz, ezért megéri vele foglalkozni. Mint emlékezetes, tavaly arról számolhattunk be, hogy tizenöt éve nem volt olyan jó ára a fokhagymának, mint akkor. A kereskedők közül volt, aki nem tudott minden külföldi vevőnek szállítani, csak azoknak jutott az áruból, akikkel hosszú távú üzleti kapcsolatuk volt.

Az óriási piaci érdeklődést egyrészt az magyarázta, hogy az időjárás viszontagságai miatt szűkös, ugyanakkor elfogadható minőségű volt a hazai termés, másrészt az, hogy külföldön is hasonlóan alakultak a körülmények. Kérdés volt ugyanakkor, hogy a jó esztendő megismétlődhet-e idén, hiszen a megugrott kereslet miatt megduplázódott, 1300-1400 hektárra nőtt a termőterület Makón és környékén.

Ami biztos: az időjárás eddig a bőséges termésnek kedvezett. Barnóczki Attila, a Hagymakutató Állomás vezetője elmondta, hogy a most piacra kerülő őszi fokhagyma az enyhe télnek köszönhetően nem ritkult ki, nem volt felfagyás, a tavaszit pedig sikerült korán elültetni, a növények ráadásul sok tavaszi esőt kaptak, ami kedvez a növekedésnek – a termés minőségét és mennyiségét illetően tehát egyelőre jók a kilátások. Az egyik ismert makói termelő, Fekete János éppen tegnap kezdte el szedni az őszi fokhagymát szálasan. Bár tudja, hogy az ára rövidesen csökkenni fog, és nagyobb mennyiséget így nem is lehet eladni belőle, most 50-60 forintot kap egy-egy szál után. Bízik benne, hogy a később betakarítandó termés is jó lesz. Attól ugyanakkor nem fél, hogy a megnövekedett termesztési kedv miatt túltermelés alakul ki. Azt mondja, már tavaly is azt tapasztalta, hogy a jobb minőségű magyar fokhagyma iránt végre komolyan megnőtt az érdeklődés – arra számít, hogy ez idén is így lesz.

Olvasóink írták

  • 2. triatlonos 2008. május 07. 20:45
    „Fekete Jani az egyik legjobb -hanem a legjobb -fokhagyma termelő. Sikerének titka, hogy minden reggel a kis "játék motor"-jával végig motorozik a határban, és szemléli a termést. Ugye a gazda szeme hizlalja a "jószágot"?”
  • 1. jajaja 2008. május 07. 08:00
    „A fokhagymáé és ezzel a kééépviselő asszonyé...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervezhetik a Fátyol-szobrot

Makó - Eredményes volt Bozsogi Attila szervezőmunkája – bár a makói képviselő-testületben többen is kételyeiket fejezték ki egy, a város által támogatott Fátyol Mihály-szoborral szemben, Makó végül kiírta a tervpályázatot. Tovább olvasom