Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Makón is lesz köztemető

Makó - Hamarosan Makón is lesz köztemető, ugyanis az önkormányzat június elsejével – 15 évre – bérbe veszi a görög katolikus sírkert egyik parcelláját. A 390 négyzetméteres területért évi 100 ezer forint bérleti díjat fizet. A városban minden ilyen kegyeleti helyet egyház tart fönn, ám a törvény szerint köztemetőt fenntartani önkormányzati kötelezettség.
A legutóbbi testületi ülésen a makói képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy a város bérbe veszi a görög katolikus sírkert egy részét. Erre azért van szükség, mert a törvény előírása szerint az önkormányzatok kötelezően ellátandó feladata a köztemető fenntartása. Makón mind az öt temető egyházi fenntartású, ebből a két reformátusban, illetve a görög és római katolikusban még temetnek, a zsidóban viszont már nem.

Az előírások azt nem kötik ki, hogy egy teljesen új temetőt kell létesíteni. Elegendő az, ha a már meglévők valamelyikének tulajdonosával megállapodást köt a város, s így alakít ki köztemetőt. Ez legfőképpen azért előnyös, mert nem kell külön forrást biztosítani egy új építésre, nem kell területet vásárolni, sőt még a tárgyi és az infrastrukturális feltételek is biztosítottak a meglévő és működő temetőkben. Ezért az önkormányzat tárgyalásokat folytatott az egyházközösségekkel, s végül a görög katolikusokkal sikerült megállapodni. Így a sírkert IV. parcellájában jelölik ki a köztemetőt.

A szerződés szerint a város 15 évnyi határozott időre veszi bérbe a mintegy 390 négyzetméter nagyságú területet, amelyért éves szinten 100 forintnyi bérleti díjat fizet.

Makó Ferenc, a gondnok kisegítője megmutatta a 390 négyzetméteres bérleményt. Már takarít. Fotó: Dobó Dolli
Makó Ferenc, a gondnok kisegítője megmutatta a 390 négyzetméteres bérleményt. Már takarít.
Fotó: Dobó Dolli

A bérbe vett parcella fenntartója továbbra is a görög katolikus egyházközösség marad. A város utakat épít a jobb megközelíthetőség érdekében, parkosít, hulladéktároló edényeket helyez ki. A köztemető június elsejétől működik.

A köztemetőbe való temetés igényét a polgármesteri hivatalban lehet majd bejelenteni. A temetés módja lehet világi és egyház is, a szertartás rendjét a hozzátartozók határozzák meg.

Megváltási díj: tízezertől

A köztemetőben a következőképpen alakulnak a sírmegváltás díjai: urna 10 ezer, egyes sírhely 20 ezer, dupla pedig 30 ezer forint, mindegyik 25 évre értendő. A köztemető november 1-jétől február 29-éig naponta 7 és 16, március 1-jétől október 31-éig pedig 6 és 20 óra között tart nyitva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladta a makói kórház a széfeket

Makó - Eladta a széfeket a makói kórház. Az intézménynek visszajött az a közel 1 millió forintja,… Tovább olvasom