Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Makón is terem narancs

Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk. A makói narancs ezzel szemben valódi: még a boltinál is édesebb, zamatos, lédús.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk – ezt mondja A tanú című film emlékezetes jelenetében Pelikán József gátőr a magyar narancsról, amely persze valójában citrom. A makói narancs ezzel szemben valódi: még a boltinál is édesebb, zamatos, lédús. Nem csoda, hiszen – mint fotónk is tanúsítja – fán terem, ahonnan épp a büszke tulajdonos, Elek Sándor 8 hónapos unokája, Elek Dániel igyekszik szüretelni belőle.

Elekék Verebes utcai télikertjében 15 éve van narancsfa, egy korfui nyaralás emlékeként – amúgy más egzotikus növények, többek között magnólia, leander és orchidea társaságában. Az akkoriban még kis fa először csupán néhány gyümölccsel lepte meg a ház lakóit, idén viszont már 60-70 termést hozott. Mint megtudtuk, a narancsfa évente kétszer terem: egyszer karácsonytól az év elejéig, aztán a második virágzást követően ősszel. Különleges gondozást nem igényel, locsolni sem kell gyakran, hiszen hazájában is száraz, meleg a klíma, az átteleléshez viszont egész télen szüksége van 3-4 fokos melegre.A makói narancsot Elekék természetesen elfogyasztják, illetve barátaiknak, szomszédaiknak ajándékozzák, ahogy más mondjuk a házi pálinkát kínálja jó szívvel. Egyébként aki a filmbeli magyar narancsot szeretné megkóstolni, ugyancsak talál belőle a télikertben frissen érettet: citromfa is van, amely azonban – érdekességként, egy oltóágnak köszönhetően – narancsokat szintén terem.

Olvasóink írták

  • 1. Qllancs 2013. március 23. 17:02
    „De jóóó !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bartók-emléktúra Nagyszentmiklósra

A Makói Természetbarát Sportegyesület Eötvös Loránd Természetjáró Szakosztálya kerékpáros emléktúrát szervez Nagyszentmiklósra. Tovább olvasom