Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Makón is van sebességmérő tábla

Makó - A tábla Apátfalván már bevált – mostantól Makón, ugyancsak a 43-as főútvonal mentén is bizonyíthat.
Már Makón, az Aradi utcában is működik egy sebességet mérő és kijelző tábla – a Generali biztosítótársaság közlekedésbiztonsági alapítványa és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság jóvoltából kapta meg az önkormányzat, amely az üzemeltetés költségeit állja.

Makó térségében Apátfalván állítottak fel először olyan digitális kijelzővel ellátott út menti táblát, amely méri és kiírja az elhaladó járművek sebességét, ráadásul sebességtúllépés esetén kiírja azt is: lassíts! A tábla a faluban már bevált – mostantól Makón, ugyancsak a 43-as főútvonal mentén is bizonyíthat. A táblát az önkormányzat pályázat útján kapta a Generali biztosítótársaság közlekedésbiztonsági alapítványától, amely az Országos Baleset-megelőzési Bizottság közreműködésével eddig szerte az országban több mint negyvenet helyezett ki – tudtuk meg a biztosító területi értékesítési igazgatójától, Lele Józseftől. A kétmilliós értéket képviselő berendezés fenntartásáról, üzemeltetéséről a város gondoskodik.

A táblához érve máris lassítanak az autósok. A szerző felvétele
A táblához érve máris lassítanak az autósok. A szerző felvétele

A tábla az Aradi utca középső szakaszára került, nem messze attól a helytől, ahol pár éve kamion rohant egy házba. A körzet önkormányzati képviselője, Baranyi Sándor lapunknak elmondta: azért ide, mert ez a 43-as főútvonal egy különösen veszélyes szakasza: a Tesco előtti és az Erdei Ferenc téri körforgalom közt végig egyenes, az autóvezetőket, különösen a kamionsofőröket gyorsításra csábítja. A berendezés egyébként nem csak a forgalom lassításával enyhít majd az áldatlan állapotokon – rögtön az átadás után látni lehetett, hogy sokan lépnek a fékre a közelbe érve –, de mivel memóriája a sebességtúllépések számát és mértékét is képes rögzíteni, a szakembereknek is segítségére lehet a további tervezésben. Ami pedig a jövőt illeti: a város más forrásból még idén szeretne további három mérőkészüléket szerezni. Ezek közül egy a most átadott tábla párja lesz az út túloldalán, a másik kettő pedig a 43-as főútvonal két, városba befutó végéhez kerül majd – tette hozzá a képviselő.

A forgalom nőtt, a balesetszám csökkent

Bár külön a sebességmérő táblák hasznosságát vizsgálni lehetetlen, tény: miközben tavaly óta megsokszorozódott a forgalom a 43-as főútvonalon, a balesetek száma az első időszakban még valamelyest csökkent is, és ez minden bizonnyal a különböző forgalomlassító technikai megoldásoknak is köszönhető – mondta a tábla avatásakor lapunknak a Makói Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője, Neparáczki László. Az őrnagy maga is egyetértett az új tábla helyének kijelölésével, és biztos benne, hogy jó szolgálatot tesz majd az Aradi utcán.

Olvasóink írták

 • 17. KISKOVER 2008. május 28. 19:39
  „Szerintem kidobot pénz mert, sajna senki nem veszi komolyan fölég kamionosok”
 • 16. 50 2008. május 28. 13:20
  „Jogos a pont, valóban mutatja már az 50 alattit is. Először nem mutatta, meg a hőmérsékletet sem.”
 • 15. egyszerű vállalkozó 2008. május 27. 06:32
  „Kedves 50.
  Nagy tévedés.Mutatja a sebességet folyamatosan.Ha átléped a megengedettet akkor villog a lassíts felirat is.”
 • 14. 50 2008. május 26. 19:28
  „50 alatt nem mutatja.”
 • 13. picimako 2008. május 26. 11:29
  „Én kimegyek néha a családdal a tescoba, de eddig akárhányszor arra jártunk kocsival, a tábla nem mutatott egy árva sebességértéket se.
  Arra pedig, hogy kamionosok vagy autósok állnak meg többször zebránál: nekem kamionos max egyszer állt meg, autós az többször.”
 • 12. gratula matula 2008. május 25. 11:13
  „Grat, hogy észrevetted Imi!
  A képaláíráshoz: már lassítanak is, de addigra már jöttek vagy 2 km-t a városban...”
 • 11. vuk1 2008. május 25. 04:56
  „Ez igen. Gyertek ki Klárára majd látok egy-két furcsa esetet,ha eltöltök egy fél orát az ut mellet.15-20 perc mig átjutsz a másik oldalra.Kamion előz kamiont.Átlag sebbeség 80-90/h.Közeg az égvilágon sehol.Ez a 0 tolerancia!!!”
 • 10. Tedi 2008. május 24. 22:49
  „HŰHA: egyetértek, tapasztalatból..én a szegedi utcai körforgalmon megyek át a legtöbbször, sajnos egyik barom sem szokta megúszni káromkodásom nélkül, de való igaz, hogy a kamionok többször átengednek, mint a személyautók, főleg a nem magyar rendszámú autók nézik előszeretettel levegőnek a gyalogost.
  LENCSE: Igazad van, a hídról lejövő forgalmat kellene lassítani, éppen ezért is közveszélyes a hatos kocsmánál az áthaladás, oda kellen körforgalom mielőtt szétzúzzák a lámpákat... de ész az köztudottan nicns sok a mi fehér házunkban....

  "LASSÍTS! "- no problem! adtok egy szótárat is a "nem-beszélni-magyarszki" sofőröknek?????”
 • 9. HŰHA 2008. május 24. 17:44
  „Nekem az a tapasztalatom,hogy a kamionos sokkal hamarabb megáll a körforgalomban levő zebráknál,hogy elengedje a gyalogost,mint egy személyautó!!!!”
 • 8. Lencse 2008. május 24. 16:00
  „Rendben, módosítok: barom külföldi kamionosok :D”
 • 7. Barom Kamionos 2008. május 24. 13:42
  „Barom kamionosok:) Csak azt nem tudom, hogy lehet ,,száguldozni" egy 40 tonnás kamionnal! Ja és 90-nél többel úgyse megy még autópályán se mivel leszabályozza! A városban meg megint nem ,,száguldozik" pont az ilyen ,,barom autósok" miatt! Meg lehet nézni, hogy mennyivel több személyautóst büntetnek meg, mint kamionost! Míg a személyautós meglóg jó pár büntetés elől, addig a teherautó sofőröket visszamenőleg le tudják ellenőrizni és meg tudják büntetni! Lehet szidni a kamionosokat de ha már kicsit közelebb megy a személyautóshoz akkor az bepánikol és rohan a rendörségre h jaj istenem leszorítottak az útról! Csak az a nagy baj h semmibe veszik a kamionosokat és úgy vannak vele h a szeméyautósnak mindent lehet. Nem tudom mi lenne ha a kamionosok is úgy viszonyulnának a személyautósokhoz mint azok viszonyulnak a teherautósofőrökhöz. Sajnos ez a magyar közlekedés! Nem gátolni kellene a másikat a munkájába hanem segíteni!
  És hangsúlyozom nem a román és nem a bulgár kamionosokról írtam, hanem a magyarokról!”
 • 6. ren188 2008. május 24. 13:11
  „az apátfalvi és a makói tábla között az a különbség,h a makói azt méri,ami a műszerfalamon van...legalábbis tnap annyit mutatott :)”
 • 5. JAson Donovan 2008. május 24. 12:41
  „Most kapcsoltak kedevs ujságírok, hogy Makón is van ilyen???? Kb 2 hónapja van... :)”
 • 4. egyszerű vállalkozó 2008. május 24. 12:21
  „Lehet, hogy nem lassítja a kamionokat, de a kilóméterórát legalább lehet vele hitelesíteni.Én azt mondom ez jobb mint az előző volt.Egyébként műszakilag szerintem megoldható lenne, hogy fotót is csináljon.Akkor pedig már csak a szerveken múlik a büntetés.”
 • 3. Lencse 2008. május 24. 08:59
  „Szerintem a Szegedi u. elején, a lejtőn sokkal inkább száguldoznak...
  Mellesleg a "lassíts" szót éppen azok nem értik, akiknek szól: a barom kamionosoknak.”
 • 2. 008 2008. május 24. 08:16
  „Én nem látom értelmét, mert ugyan úgy száguldoznak.”
 • 1. 4 2008. május 24. 07:42
  „Sokra nem mennek vele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több zöld és parkoló Makón

Makó - Több lesz a zöld és a parkoló az új fürdő környékén, Makó szívében, az autóforgalom viszont… Tovább olvasom