Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Makón képzik a jövő fürdőigazgatóit

Makó - A gödöllői Szent István Egyetem gyakorlati képzőhelyévé vált a makói fürdő – itt oktatják a jövő fürdőigazgatóit. Az első, 30 fős hallgatói csoport pénteken látogatott a városba.
Az utóbbi 10 évben Magyarországon 380 fürdő épült, 90 százalékuk azonban veszteséges. A makói fürdőt is üzemeltető SPA Hungary Holding Zrt. vezérigazgatója, Kovacsics Imre szerint mindenekelőtt azért, mert hazánkban eddig nem volt egyetemi szintű fürdővezetői képzés. A cég ezért összefogott a gödöllői Szent István Egyetem gépészmérnöki karával, ennek köszönhetően pedig idén januárban elkezdődött az első ilyen kurzus. A hallgatók elméleti és gyakorlati tanulmányokat is folytatnak. Utóbbiak között elsőként keresték fel a makói fürdőt, amely így – mint egyedülálló szakmai projekt – egyetemi képzési hellyé is vált.

A 30 fős csoport tegnap érkezett a városba, a hallgatók egy része magát a beruházást tanulmányozza, a többiek pedig a fürdő üzemeltetésével ismerkednek meg. A Szent István Egyetem gépészmérnöki karának docense, Bártfai István az eseményt kísérő sajtótájékoztatón elmondta: a képzés másoddiplomás, az első évfolyamra 37-en jelentkeztek, de akkora az érdeklődés, hogy már most nagyjából megvan a létszám a jövőre induló következőhöz. A hallgatóknak másfél éven át többek között műszaki, közgazdasági, jogi, a wellnesshez kötődő egészségügyi ismereteket oktatnak.

A gyakorlati képzésben Makó azért az első hely, amit felkeresnek, mert mintája lesz a 21. század egészségturisztikai központjainak. A fürdővezető szakirányú továbbképzési szak első hallgatói 2012 nyarán végeznek.

Buzás is előadást tartott

A gyakorlati képzés keretében a Makóra látogatott egyetemi hallgatóknak előadást tartott a város polgármestere, Buzás Péter is – lapunknak azt mondta, városmarketingnek is figyelemre méltó, hogy itt is tanulnak a 21. század fürdőigazgatói. Érdekesség, hogy a kurzuson részt vesz a makói fürdő vezetője, Rácz Mónika és Kovacsics Imre – utóbbi hallgatóként és előadóként is.

Olvasóink írták

 • 12. Mamini 2011. április 18. 13:52
  „Kovacsics Imre már NEM üzemelteti sem a gyulai-, sem a gyomaendrődi-, sem a tatai fürdőt. ( Megvonták a megelőlegezett bizalmat. Talán még eljárások is adódnak ellene. ) Sok más fürdőhöz sincs köze!! Miután a rossz példából is lehet tanulni, nyugodtan taníthat, hiszen a tananyaghoz adott elég anyagot! Remélem makóiak értitek miről beszélek, de aki nem hiszi járjon már végre utána!!”
 • 11. 2kedő 2011. április 17. 16:54
  „Úgy látom sokan vannak,akik még írni egy picit, de olvasni már nem tudnak!”
 • 10. pardon 2011. április 17. 11:20
  „egy ekkora városnak nincs 50 méteres medencéje!!?”
 • 9. Egyolvasó 2011. április 17. 07:17
  „Gyula városa kovács úrnak megköszönte a szakértelmét és menesztette, azóta elkezdődött a gyulai várfürdőbe látogatók pozitív irányba történő elmozdulása.
  Nem tisztem védeni a régi fürdővezetést, de az ő idejében voltak rendezvények a makói fürdőben, mióta új a vezetés, volt valami megmozdulás a fürdő életében????
  Ezt a fürdőt olyan rendezvényekkel lehetett volna fejleszteni, amik a város hasznára is lehettek volna, de a makói képviselők is inkább a saját zsebeik megtömésével voltak elfoglalva, mint sem hogy a városban élők véleményét kikérjék, (elfogadják).”
 • 8. Utazo 2011. április 16. 22:50
  „Mire kepzik oket ezek a professzionalis marketing szakemberek? :-)))))
  Szakertokent pedig felkerik a szoke oregecske not, aki korabban vezette a furdot? :-)))))))
  Vagy epp az lesz az elrettento pelda, hogy senkire bizzanak meg egy lavor vizet se, mint az illeto asszonysagra!
  Es igen, lesz ilyen " Furdoigazgatoi Diploma", es csak Makon adjak majd at unnepelyes keretek kozott, es jar melle egy sarga muanyag lavor is emlekbe, plakett helyett! Ha az elozo semmire sem lesz jo, lehet, hogy az utobbit meg hasznalni tudjak majd valamire! :-))))))))”
 • 7. Pipacs50 2011. április 16. 21:02
  „A rádióban valamelyik reggel volt a fürdőkről riport, hogy egyiket másikat önként bezárták a városok, mert nem tudták üzemeltetni. Szóba került a mosonmagyaróvári is, ahol azt mondták, magántulajdonban van, kft üzemelteti, de nem tud fejleszteni, mert veszteséges. Szüksége lenne a város támogatására is!!! Nem ez a fürdő Kovacsics úr kiindulópontja? Én nem emlékszem pontosan, de mintha ez rémlene!”
 • 6. embör 2011. április 16. 20:35
  „Tényleg nem zavar senkit,hogy Kovacsics úr amúgy masszőr ? És nem mindenhol sikeres, mi predesztinálja őt arra,hogy oktassa ...”
 • 5. scott1 2011. április 16. 19:34
  „2kedő!
  És visznek majd a löbaui mulatságra videóanyagot és fényképeket az Erdei szobor avatásáról is, vagy ott nem lesznek rá olyan büszkék? Van bőr az arcon...”
 • 4. dokmed 2011. április 16. 16:35
  „Gondolom jó pénzért..
  Van ilyen, hogy "fürdőigazgató" szakképzettség vagy diploma? :DDDDD”
 • 3. 2kedő 2011. április 16. 13:55
  „Valami hasonló történt Makón is!É s az is baj, hogy hivatalosan utaznak ki a német testvérvárosba a Városházáról, de még senki sem tudja,hogy az új fürdő lesz e szakmailag képviselve, vagy csak a slepp utazik egy kis mulatságra-közpénzen,ahogy szokás itt Makón!”
 • 2. 2kedő 2011. április 16. 13:49
  „1-NEK!
  Rátapintottál a lényegre! De nem válaszolod meg,hogy miért lettek veszteségesek!
  Ugye megépültek a fürdők, kik legyenek a vezetőik? Akkor azt mondták, hogy legyen a Jóskapista, mert ő a "vízügyes", vagy a "valakinek-a valakije"! Jóskapistáknak pedig fogalmuk sem volt, és még ma sincsen egy igazi gyógy-és termálfürdő komplex működéséről----->működtetéséről!!!!Nem érdekelte a Jóskapistákat, sem azokat akik őt megbízták mi mennyibe került, s ha kellett pénz akkor adtak a közpénzből!Nem volt számonkérés! Most változott a világ, s rájöttek, hogy vállalkozói, tulajdonosi szemlélettel kell(ene), hozzáértően vezetni a fürdőket,hogy gazdaságosabbá , sőt nyereségessé tegyék!”
 • 1. zoltanszabo 2011. április 16. 12:09
  „Itt a lényeg ! épült : 380 , ebből 90 % -a veszteséges !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csanádpalota építhet olcsóbb víztisztítót

Csanádpalota - Tavaly november óta várták Csanádpalotán, mit válaszol a Vidékfejlesztési… Tovább olvasom