Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Makón már nincs önálló kiállítóhely

Makó - Több helyen is bemutathatják alkotásaikat a városban élő művészek Makón, önálló galéria azonban jelenleg nincs – pedig az egy évvel ezelőtt elhunyt Szántó János festőművész bemutatótermét olykor külföldiek is felkeresték.
Üresen áll az egy esztendeje elhunyt makói festőművész, Szántó János újvárosi galériája: a képeket az örökösök elvitték, a helyiséget, amely egyben műteremként is szolgált egy évtizeden át, az önkormányzat bérbe adni készül – tudtuk meg a városházán. A kiállítóhely különleges volt a maga nemében. Az alkotó a lapunknak adott utolsó interjúban azt mesélte: a kiállítóhely afféle turisztikai nevezetességgé is vált, nemegyszer külföldi érdeklődőknek is megmutathatta alkotásait. Ő volt az egyetlen festő a városban, akinek saját műterme, egyben kiállítóhelye volt.

Az egy éve elhunyt Szántó János festőművész galériáját külföldiek is felkeresték. Archív fotó: Karnok Csaba
Az egy éve elhunyt Szántó János festőművész galériáját külföldiek is felkeresték. Archív fotó: Karnok Csaba


Makón jelenleg nincs önálló kiállítóterem. A rendszerváltás előtt volt, a kultúrház tartotta fenn a Megyeház utcában, de megszűnt – azóta olyan helyeken mutathatják be alkotásaikat a helybeli festők, fotósok, képzőművészek, mint a múzeum, a városi könyvtár, a Városház galéria vagy a Hagymaház. Utóbbi igazgatója, Bálint Márta azt mondja, megváltozott a világ, mások a szokások: ma már kevesen mennek el önmagában egy kiállítás kedvéért bárhova. Ott látják az alkotásokat többen, ahol amúgy is vannak rendezvények.

A városban próbálkoztak magángaléria létesítésével is az elmúlt években. Hosszabb távon mindkét kísérlet kudarcba fulladt, mintegy igazolva, az ilyesmi egy ekkora városban tényleg csak kivételes esetben lehet sikeres. Az önkormányzatnak azért van terve kiállítóhelyre: a József Attila Könyvtár felújítását eredetileg úgy tervezték meg, hogy annak emeleti részén képtár is legyen. Kérdés, hogy sikerül-e ehhez pályázati támogatást szerezni.

Olvasóink írták

  • 1. pog 2012. március 28. 10:32
    „De kórház sem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi választás Magyarcsanádon: maradt a korábbi polgármester

Guba Istvánt, a község korábbi polgármesterét választották tegnap az időközi önkormányzati választáson a magyarcsanádiak a falu első emberévé. Tovább olvasom