Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Makón megéri drágán adni a benzint

Makó - Szegeden és Hódmezővásárhelyen 390,9 forint, Makón viszont 398,9 forintba került hétfőn a 95-ös benzin ugyanannál a társaságnál. A makói autósok összeesküvés-elméletet gyártottak, a cég magyarázata szerint a ˝helyi piaci viszonyoktól˝ is függ az üzemanyag ára.
Néha akár 15 forinttal is többe kerülhet a benzin Makón, mint Szegeden – jelezték a közelmúltban olvasóink. Az észrevétel nyomán hétfőn délelőtt az egyik társaság, az OMV kútjainál néztük meg az árakat. A makói Csanád vezér téri benzinkútnál a 95-ös benzin 398,9 forintba, a dízel 409,9 forintba került. Szegeden, a társaság Makkosházi körúti kútjánál 390,9, illetve 407,9 forint állt a totemoszlopon. Hódmezővásárhelyen, a Kutasi út melletti kútnál 390,9 forintot, illetve 402,9 forintot kértek. Ha különböző társaságok kútjait vetjük össze, a különbség tényleg lehet nagyobb is.

Évek óta így van

Ez az állapot nem most alakult ki. 2007-ben arról írtunk, hogy Csongrád megyében Makón lehet a legdrágábban tankolni, és az akkor legolcsóbbként számon tartott székkutasi kúthoz viszonyítva 15 forint volt az árkülönbség. Megemlékeztünk róla, hogy miután a Tesco Áruház megnyitotta a saját kútját, letörte az árakat, de aztán ez a hatás eltűnt. Miért alakul így?

A mérges makói autósok többféle magyarázattal szolgálnak. Az egyik szerint az árat nem a makói, hanem az átutazó autósok pénztárcájához szabják. Szegedtől Makó felé haladva azért nő az ár, mert egyre közelebb a határ. Aki elhagyja az országot, az utolsó, még magyarországi településen szeret tankolni, ennek a minőséggel kapcsolatos tapasztalat mellett lélektani magyarázata is van. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy 2007-ben még csak a régi 43-ason haladt a tranzitforgalom, ma viszont az M43-as révén nem is kell bemenniük Makóra a Románia felé haladóknak.

Makón csak az áll meg tankolni, akinek muszáj, ugyanis Szegeden (jobbra) például 8 forinttal olcsóbb a 95-ös literje. Fotók: Frank Yvette
Makón csak az áll meg tankolni, akinek muszáj, ugyanis Szegeden (jobbra) például 8 forinttal olcsóbb a 95-ös literje.
Fotó: Frank Yvette

Minél több a versenytárs

A második leggyakrabban hallott magyarázat egy összeesküvés-elmélet: a különböző társaságok kútjainak makói működtetői összebeszélnek, és drágábban adják a benzint, mint máshol, direkt azért, hogy kiszúrjanak a makóiakkal... Józanabb vélemények szerint az árképzésbe a forgalom és a vevői visszajelzések mellett hosszabb távú szempontok is beleszólnak. Nem Makón drága a benzin, hanem Szegeden olcsó: minél több egy településen a versenytárs, annál nagyobb a rivalizálás. Szegeden a Shell két különböző kútjánál is eltérőek az árak.

Az is szempont lehet Makón, hogy a Csanád vezér téri kút boldogulásának – és így részben árképzésének is – határt szab, hogy közelebb van a házakhoz, mint a többi töltőállomás. Ha bővíteni szeretné kínálatát gázzal, meglehet, ehhez már nem kapna engedélyt. Nem magyarázat, inkább következmény, hogy a makói hivatásos sofőröket kérdezve többtől is azt a választ kapjuk, nem érdekli őket a benzinár, mert már évekkel ezelőtt besokalltak, gázzal járnak. Az LPG 246,9 forintba kerül a szőregi úti kúton. Egy másik elmélet szerint a különböző társaságok egymást nem csak figyelik, de követik is: ha a Shell árat emel Makón, az OMV igazodik ehhez.

Hivatalos magyarázat

Ennél több konkrétumot az OMV hivatalos válasza sem tartalmaz: „Köszönjük a megkeresést, és egyúttal a következőkről tájékoztatjuk: az OMV üzemanyagárainak alakulását számos tényező befolyásolja, és ezek között vannak olyanok, amelyek nagy valószínűséggel a versenytársaink árképzésében is megjelennek" – írta kérdésünkre Nagy Zsolt marketingigazgató. „Többek között ilyen tényezők a nyersolaj és a finomított termékek, mint például a benzin és a gázolaj világpiaci árának változása, vagy a szállítási költségek változása. A kiskereskedelmi árak ezeken túl függhetnek a helyi piaci viszonyoktól és az adott töltőállomás hálózati elhelyezkedésétől is. Ezek a tényezők eredményezhetik azt, hogy a különböző elhelyezkedésű töltőállomásokon különböző kiskereskedelmi árak jelennek meg egy időpontban. Reméljük, hogy választ kapott a kérdésére" – tette hozzá a marketingigazgató. Annyiban bizonyára, hogy kiderült: bármi is történjék, Makón mindig megéri drágábban adni a benzint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete József a megye polgármester-rekordere

- Olyan volt, mint bekötött szemmel elindulni az erdőben – emlékezik polgármesteri pályájának kezdetére a klárafalvi Fekete József. Tovább olvasom