Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Makón nem kell várólistára iratkozni a bölcsihez

Makón az egyháziakon kívül az Egyesített Népjóléti Intézmény bölcsődéi valamint a Nusi Családi Napközi áll a kisgyermekes családok rendelkezésére.
Az állami bölcsikből Makón három létezik, amelyekben összesen 106 férőhelyet tudnak biztosítani. Nagy előny, hogy nem kell várólistára iratkozni, azonnal tudják fogadni a gyerekeket. A szülők lakóhelytől függetlenül bármelyikbe beírathatják gyermeküket, ahol reggel fél hattól este fél hatig gondozzák a kisgyerekeket. A beiratkozásnál különösebb feltételt nem szabnak a gondozónők, csupán lakcím- és TAJ- kártyára, munkáltatói és orvosi igazolásra van szükség. Az intézménybe húszhetes kortól írathatják be a gyerekeket, egészen három éves korig, de speciális esetekben ez négyéves korig bővülhet. Erre akkor van lehetőség, ha a kisgyermek még nem elég folyamatosan beszél vagy nem teljesen szobatiszta, de ehhez orvosi beleegyezés szükséges.

A bölcsiben egy csoportban tizennégy gyermekkel két gondozónő foglalkozik. Illusztráció: Schmidt Andrea
A bölcsiben egy csoportban tizennégy gyermekkel két gondozónő foglalkozik.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Állami vagy magán?

Magán bölcsödére is van lehetőség Makón a Nusi Családi Napköziben. Itt összesen hét férőhelyet tudnak biztosítani, ahol két szakképzett gondozó jelenleg öt kisgyermekkel és két tanulóval foglalkozik. A Családi Napközibe ugyanis a húszhetestől a tizennégy évesig várják a gyerekeket. A nagyobbaknak tanulást elősegítő foglalkozásokat biztosítanak, a kisebbekkel a bölcsődéhez hasonlóan játékkal múlatják az időt. A napközi a Dél-alföldi Harmatcsepp Közhasznú Egyesülethez tartozik, ahol az étkezést és foglalkozási díjakat kell kifizetniük a szülőknek. – Nálunk lehetőség van arra is, hogy csak bizonyos napokon, nem minden nap hozzák a szülők a gyerekeket – fogalmaz Kelemen Mária, szolgáltatásnyújtó.  

Az ENI bölcsődéi családbarátok: figyelembe veszik a gyermek családi szokásait. – Együttműködünk a szülőkkel, olyan módon szoktatjuk gyermekeiket közösségbe, ahogy ők szeretnék, de a szobatisztaságnál is ezt az eljárását folytatjuk – mondta Szűcs Antalné, intézményvezető. – Fontos, hogy a beszoktatási időszakban a szülők is jelen lehetnek a bölcsödében, így könnyítve a beilleszkedést – tette hozzá a vezető. A makói bölcsődékben sokat fordítanak a szülő és az intézmény közötti kommunikációra is, hiszen a gyermekeknek üzenő füzetük van, melybe fejlődésükről írnak feljegyzéseket. Szűcsné kiemelte: a bölcsőde a családi nevelés egyfajta kiegészítése, itt folytatódik a nevelés, és mindenkinek a saját ritmusában tanítják meg az alapvető készségeket. A bölcsiben egy csoportban tizennégy gyermekkel két gondozónő foglalkozik, de a legkisebbekről külön szobában gondoskodnak. A gondozónőknek az a tapasztalatuk, hogy akik bölcsődéből mennek óvodába, azok jóval könnyebben veszik az ottani akadályokat, nagyobb tudással rendelkeznek.

Az intézményben nemcsak a családi szokásokra, hanem az ételallergiára is figyelmet fordítanak a gondozónők, ilyen esetekben külön, speciális ételeket főznek. A bölcsődében napi négyszeri étkezés a biztosított a reggelitől a délutáni uzsonnáig. Ez 437 forintba kerül naponta, ehhez társul a napi 100 forintnyi gondozási díj – ezt január elsejétől vezették be. A szülőknek ezen kívül nem kell mást megvásárolniuk, csupán egy váltócipőt és váltóruhát ajánlatos beszerezni gyermekeiknek.

Az ENI bölcsödéi rugalmasak: a szülők munkaidejéhez igazodva reggel fél hattól este fél hatig gondozzák a kicsiket, valamint további megoldásokat keresnek a családok igényeinek kielégítéshez.

Olvasóink írták

 • 4. Qllancs 2012. szeptember 16. 14:41
  „A Nusi magán bölcsi --meg a jólmenő vállalkozóknak van fenntartva ??”
 • 3. migros 2012. szeptember 16. 11:54
  „csak jó lenne ha a kicsivel mindig ugyanaz a megszokott gondozónő lenne, mert tapasztalatom, hogy állandóan változik. Az meg nem igaz, hogy a kicsiket külön gondozzák. egyszobában vannak a 2 évessel. Öket pedig csendre intik. Erről ennyit.”
 • 2. grafika88 2012. szeptember 14. 15:41
  „Csak sajnos kevés a fiatal, nincs munka, hova szüljön szegény nő?
  Van ahol nem gond ez, mert már 12 éves kortól szülnek , 20 évesen már min. 3-4 kölök van és nem járnak bölcsibe.”
 • 1. Egyolvasó 2012. szeptember 14. 13:12
  „Biztos???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siker a minikönyv

Nagy sikert aratott Karsai Ildikó grafikusművész makói minikönyve: az első kiadás ezer példánya már gazdára talált, hamarosan újra kiadják. Tovább olvasom