Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Makón nevelik a jövő lovasait

Makó - A makói Silver Lovas Sport Egyesület már évek óta a város leendő lovasait képezi. Lovas táborokat tartanak, miközben megszerettetik a lovakat a legkisebbekkel.
Több mint tíz éve vesz részt a város lovas oktatásában a Silver Lovas Sportegyesület Makón. A hangsúlyt az utánpótlásnevelésre helyező egyesület már számtalan lovast képzett, akik évek óta sikeres versenyzői a magyar lovassportnak. Nemrég első helyezéssel tértek haza fogathajtás kategóriában Csongrád Bokrosról, de díjugratásban is jeleskednek a makóiak. Már a négy, öt éves kisgyerekek is bátran lóra ülnek, és jeles eredményekkel versenyeznek.

– Tapasztalataink szerint főként a lányok érdeklődnek a lovaglás iránt, talán a kislánykori pónis játékok miatt – magyarázza az egyesület elnöke, Czibolya Judit. – Aki bátor, akár már háromévesen is kipróbálhatja a lovaglást, és megismerheti annak szépségeit – tette hozzá az oktató.

Makón nevelik a jövő lovasait. Fotó: Németh Marietta (galéria)

Az évek alatt sokaknak szemléletváltást adott a lovaglás: néhányan rendszeresen sportolnak itt, mások a megélhetésüket biztosító gazdaságot hoztak létre az itt látottakból merítve. A Silver LSE nemcsak a sportolást és az utánpótlás-nevelést helyezi előtérbe, hanem tereplovaglással, lótenyésztéssel, sőt sérült gyerekek terápiás lovasoktatásával is foglalkozik. Népszerűek a lovas táborok is. A napokban tartják éppen az ötödik tábort a nyáron, ahova kicsik és nagyok egyaránt eljárnak. A kezdők még csak ismerkednek a lovakkal, mindent megtanítanak nekik, ami a lóápolást, etetést illeti, míg a rutinosabbak a versenyekre edzenek. Lengyel Fédra már gyakorlott lovasnak számít az egyesületnél. Noha még csak nyolc éves, de már országos versenyre is bejutott. A lovagláson túl ő ápolja és eteti Frizbi nevű lovát.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Az edző szerint célszerű minél hamarabb a lovaglás szeretetére nevelni a gyerekeket, hisz a lovak csak adnak. Aki lovagol, határozottabb, elszántabb, magabiztosabb ember, mentálisan és fizikálisan is többre lesz képes. – Ló nélkül lehet élni, de nem érdemes – vallja Czibolya Judit.

Az egyesületnek 12 lova van, a legidősebb a 17 éves névadó ló, Silver. Jelenleg új telephely kialakításán dolgoznak, ugyanis a lótartásra is van igény. Ám ahhoz, hogy a lovak kényelmesen elférjenek, nagyobb helyre lenne szükség, amit pályázati forrásokból teremtenének elő.

Olvasóink írták

  • 3. Profika 2013. augusztus 01. 17:17
    „<moderálva>”
  • 2. ma2012 2013. augusztus 01. 14:05
    „<moderálva>”
  • 1. grafika88 2013. július 31. 09:33
    „Nagyon jónak tartom, sok gyereknek kéne oda járni. a ló a legokosabb, legyszerethetőbb állat ..a kutya után. Jó ötlet az iskolai tantervbe is belevenni. Csak sok szülő nem tudja kifizetni a több ezer ft / órai foglalkozást !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy út két arca: ami földes, az is marad

1 milliárd forintba kerülne az új szabványok miatt, így remény sincs rá, hogy megépüljön a Makó–Királyhegyes összekötő út 4,6 kilométeres, földes szakasza. Tovább olvasom