Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Makón táncolt először az amerikai lány

Makó - A makói Szignumot választotta külföldi gyakorlati helyéül egy pedagógusnak tanuló amerikai egyetemista, Lauren McCusker. Három hétig tanított az egyházi iskolában – az itteni iskolabálon táncolt életében először.
Nem ritka, hogy a makói Szent István Egyházi Iskolába külföldi szerzetesnővérek jönnek oktatni, a fenntartó Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek Rendje révén. De ezúttal egy pedagógusnak készülő világi egyetemista töltött 3 hetet az intézményben oktatással, tapasztalatszerzéssel. A baltimore-i születésű, 21 esztendős Lauren McCusker az első volt a Notre Dame of Maryland University hallgatói közül, aki külföldi tanulmányútra pályázott, s ennek rendszerét az ő kedvéért dolgozták ki az egyetemen. Önkéntesként oktatott már angolt Venezuelában és Kínában is – most arra kapott lehetőséget, hogy Magyarországra, majd Ausztriába utazzon. Eredetileg egy debreceni iskola fogadta volna, ott azonban csak nézhette volna az órákat. Azért választotta a makói intézményt, mert itt lehetőséget kapott a tanításra is.

Lauren édesanyjától és nagymamájától kapta a példát ahhoz, hogy a pedagógusi pályát válassza. Már középiskolás évei alatt tanított, hátrányos helyzetű gyerekeket korrepetált. Ha fél év múlva diplomázik, olyan tanítónő lesz, aki az óvodából az iskolába kerülő legkisebbekkel foglalkozik. Mint mondja, Amerikában nem az a szokás, hogy ugyanaz a tanító viszi végig az osztályt egész alsó tagozatban, a tanárok minden évben változnak. Ez az egyik különbség, amire felfigyelt Magyarországon.
Lauren McCusker angolt tanított a Szignum apróságainak. A szerző felvétele
Lauren McCusker angolt tanított a Szignum apróságainak.
A szerző felvétele

Egy másik például az, hogy az óceán túlpartján a középiskola előtt nincs idegennyelv-oktatás. Lauren egyébként egyáltalán nem beszél magyarul, de mivel a Szignum éppen most vált két tannyelvű iskolává, jól jött, hogy a legkisebbeknek megtanított néhány alapvető dolgot angolul.

Az amerikai egyetemista jó szívvel fog visszaemlékezni az itt töltött időre. Mindenki szeretettel fogadta, úgy tapasztalta, a gyerekek nagyon elevenek, de szeretnek tanulni, s egy különleges élménnyel is gazdagodott nálunk: az itteni iskolabálon táncolt életében először. Azt mondja, egyszer visszatér Makóra.

Olvasóink írták

 • 3. rikka 2011. december 01. 17:42
  „paprika56
  Pontosak az információi, anno tényleg született amerikai tanárok tanítottak a gimiben, de ők csak rövid ideig voltak itt, 1 vagy 2 évet. Manapság pedig - több mint 16 éve folyamatosan - született angol tanár tanítja a diákokat, akinek valóban nagyon szép, érthető a kiejtése:)”
 • 2. papika56 2011. december 01. 13:29
  „Nagyo jó lenne, ha idegen nyelvet--kint élő--született anyanyelvű tanítaná mindenütt.
  Bár az amerikai --angolt -itthon meg sem értik--még a született angolt se mindig. Olyan tájszólással beszélik--amit nem értenek meg. Más a beszélt élőben-hétköznapokban --és más az irodalmi nyelv.
  Régen is volt ilyen pl: a gimiben --a gyerekeimet --született amarikai vendég tanár tanította ---anno.
  Hozzanak ide : született--német, francia stb. tanárokat.
  21 éves lány--bejárta a fél világot --és NEM táncolt még soha ???? hihetetlen !”
 • 1. fili-busz 2011. december 01. 13:07
  „Így legyen!
  Örülünk, hogy jól érezte itt magát.
  Vigye jó hírünket a világba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ambrózfalván A 102 éves Mitykó Pálné a legidősebb

A község legidősebb polgárát, a 102 esztendős Mitykó Pálnét a napokban köszöntötte föl a helyi… Tovább olvasom