Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Makón virágzik a sivatag királya, az oszlopos kaktusz

Makó - Egyetlen oszlopos kaktuszon tíz hatalmas, pompás virág nyílt ki a napokban a makói Trényi Gyula otthonában. Az autószerelő a kaktuszok szerelmese – többször írtunk már róla és pompás növényeiről.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

A most elsőként kivirágzó tüskés kedvencről azt mesélte, őshazájában, a sivatagban 2-3 méteresre is megnő, viszont sokkal kevesebb virágot hoz – itt azért ennyit, mert kiegyensúlyozottabb a klíma. Érdekes, hogy az oszlopos kaktuszok 10 év után kezdenek el virágozni, addig csak nőnek, fejlődnek. A sivatag királyának is szokták nevezni.

Trényi Gyulának összesen jó félszáz kaktusza van. Több mint egy évtizede kapta az elsőt ajándékba, és azóta ő maga is ajándékozott már jó néhányat a szaporulatból. A növények minden évben friss, homokos-kavicsos földet kapnak a cserépbe, vizet viszont csak hetente egyszer, keveset, tápoldatot meg még ritkábban.

Trényi Gyula az idén elsőként virágba borult kaktusszal. Fotó: Szabó Imre
Trényi Gyula az idén elsőként virágba borult kaktusszal. Fotó: Szabó Imre

A telet a fűtött műhelyben vagy a lakásban vészelik át, tavasztól őszig pedig az udvar legnapsütöttebb szegletében tartózkodnak. Ha melegszik az idő, már pattannak is ki az első szirmok. A miniarborétum hamarosan valóságos virágerdővé változik: az oszlopos kaktuszokon további 37 bimbó van, a rózsaszín szirmokat bontó gömbkaktuszokon pedig 70.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galambné ráfázott a háza bérbeadására

Két éve adta ki házát egy rokonszenvesnek tűnő, 3 tagú családnak a ferencszállási Galambné Bíró Mária. Tovább olvasom