Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Makónak nem épít szivattyút az állam

Makó - Fölülírta a tervet, nem építi meg a jángori szivattyútelepet az állam cége az M43-ast a régi 43-assal összekötő útnál. Az átemelő a belvíz lefolyását gyorsította, az ipari parkot védte volna. A park bízik saját elvezetőrendszerében, a Givaudan pedig záportározót épített magának.
Az út, az autópálya vizenyős területeken olyan, mint a gát, elállja a víz természetes útját. Annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki lefolyástalan területek, az útépítés előkészítésekor a belvízelvezetést is meg szokták tervezni. Így történt az M43-as és a hozzá vezető új utak esetében is. Tavaly májusban írtunk először arról, hogy az M43-ast a régi 43-assal összekötő útnál – bár az érvényes vízjogi létesítési engedély előírja – az állami tulajdonú Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem építtette meg a víz lefolyását gyorsító jángori szivattyútelepet. Emiatt nagyobb eső esetén a makói ipari parkot és a városi belterület egy részét is elöntheti a víz – figyelmeztetett a vízgazdálkodási társulat.

Ez tényleg megeshet, de ezért nem a NIF a felelős – állította az állami cég szóvivője, Loppert Dániel. A szivattyúra szerintük nincs szükség, mert az útról lefolyó víz nem akkora mennyiség, hogy az gondot okozzon az ottani csatornának. Arról sem a NIF, hanem a társulat tehet, ha a csatorna tényleges kapacitása nem akkora, amekkora papíron. A NIF úgy ítélte meg, hogy a makói ipari park vízelvezetéséről a park gazdájának kell gondoskodnia.

Ez Makón azért volt érzékeny téma, mert ez a terület mély fekvésű, és korábban előfordult, hogy egy szivattyú meghibásodása miatt a parkon átvezető utat egy darabon, időlegesen víz borította.

Az ügyben tavaly még egyeztetett a társulat, az önkormányzat az állami céggel, eredménytelenül. Októberben feltett kérdésünkre a NIF a napokban közölte, továbbra is fenntartja álláspontját: „A makói ipari park magánberuházás, ezért annak a víztelenítését/vízelvezetését is a park vállalkozásainak, vezetőinek bevonásával kell megoldani".

A makói önkormányzattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a város szerint a jángori csatorna megfelelő működésének megoldása mégis állami feladat, és jó lett volna, ha az autópályával együtt ez megnyugtatóan rendeződik. Ettől függetlenül a park önálló szivattyútelepe megfelelően működik. A Givaudan gyára is úgy kapott létesítési engedélyt, hogy önálló záportározót épített. Makó tudja, mi a dolga, az elmúlt években 50 utcában 29 kilométer hosszan újította fel a csapadékvíz-elvezető árkokat.

Olvasóink írták

 • 15. WSS 2013. január 15. 17:36
  „Ez akkor szívás?”
 • 14. makovaros 2013. január 11. 15:54
  „13 ebben igazad van, de sajnos nem csak a közmunkások által csináltakkal, hanem amit szakemberek csináltak ott is.”
 • 13. 80sFan 2013. január 10. 21:20
  „Azért pár helyen meg lehetne nézni, hogy a közmunkásokkal végeztetett árok felújítás milyen minőségűre sikeredett. Ezer sebből vérzik a dolog.”
 • 12. makovaros 2013. január 10. 18:40
  „Elég baj ez pedig kéne szivattyú

  "Makó tudja, mi a dolga, az elmúlt években 50 utcában 29 kilométer hosszan újította fel a csapadékvíz-elvezető árkokat."

  Igen ez nagyon jó program volt, de hála a kormánynak ennek is vége. Pedig nagy szükség lenne rá.”
 • 11. cindi 2013. január 10. 18:06
  „scott1
  Baromi jól értesült vagy,csak épp kevered a szezont a fazonnal.”
 • 10. scott1 2013. január 10. 17:47
  „Nem ártana, ha te is felébrednél Qllancs!
  Az új elkerülővel kapcsolatos rossz vízelvezetés miatt az úttest is beszakadt pár éve, Mágoriné akkor vizsgálatot kért, de emlékezetem szerint kimondottan rossz néven vették a "városban", hogy a témával foglalkoznak és el is lett bagatellizálva az eset... A már említett szivattyú mizériánál, ha jól emlékszem az történt, hogy a meglévő szivattyúhoz nem volt áram a közelben!!!, ami persze senkit sem zavart, ahogy egy ideig a növekvő víz sem... mindenesetre biztató, hogy egy kormányváltás elég volt az önkormányzatnak ahhoz, hogy ezután a "kellemetlen eset" után már olyan szintű szakértelemről tegyen tanúbizonyságot, hogy meghatározza azt is ki és hova építsen szivattyútelepet :)
  vip007!
  Mivel az autópálya építés idején még nem igazán mutatott érdeklődést a terület vízelvezetésével kapcsolatban a "város" (lásd a történt esetet is) nem tudom eldönteni mennyire őszinte most az "aggódásuk"...”
 • 9. vip007 2013. január 10. 16:18
  „7. scott1 2013.01.10. 13:58

  Értem. Akkor ilyenkor jön a kérdés: Most akkor kinek van igaza?”
 • 8. Qllancs 2013. január 10. 15:38
  „Szólni kell Mágiriné képviselőnek.. ébresztőőő !!!!----intézkedjen !”
 • 7. scott1 2013. január 10. 13:58
  „Erről vipbond:
  "a város szerint a jángori csatorna megfelelő működésének megoldása mégis állami feladat, és jó lett volna, ha az autópályával együtt ez megnyugtatóan rendeződik..."”
 • 6. vip007 2013. január 10. 13:31
  „5. scott1 2013.01.10. 12:35

  Amúgy te miről beszélsz?”
 • 5. scott1 2013. január 10. 12:35
  „Hát ilyen az, amikor a "szakértők" egy száraz érbe álmodnak meg egy utat... ilyen az amikor gyorsan megterveznek valamit és kijelölik az építtetőt, elkezdik építtetni egy kormánnyal miközben kegyetlenül nem érdekeli őket, hogy időre nem is lesz kész teljesen (teljes autópálya beruházás) sőt a csúszást is egyfajta hatalmas sikerként élik meg, majd amikor jön egy új kormány, akkor vadul reklamálnak, hogy ennek bizony már kész kellene lennie, majd miután elkészül követelnek még mellé toronyórát lánccal...”
 • 4. Egyolvasó 2013. január 10. 11:34
  „Köszönjük.
  Gondolom ez a döntés is a vidékfejlesztést segíti.
  A vidék pedig nem járul hozzá tovább a 4-es metró építésének további finanszírozásához.”
 • 3. vip007 2013. január 10. 10:43
  „A képviselő asszonynak lobbizni kéne a NIF-nél, nem?
  Amúgy ez a loppert csak nekem nem szimpi, vagy más is van így ezzel?”
 • 2. pog 2013. január 10. 09:12
  „1. teljesen osztom a véleményén...zsebben a pénz kész a megrendelés az okozott kárt meg oldják meg a helyiek...akár a kormány politikája...”
 • 1. dmonlájn 2013. január 10. 08:20
  „"A szivattyúra szerintük nincs szükség, mert az útról lefolyó víz nem akkora mennyiség" b@zd meg, nem arról a vízről kell gondoskodni, hanem a belvíz elvezetéséről! A kettő nem ugyanaz. Ebből is látszik, hogy milyen szakemberek ülnek a NIF-nél és hogy sz@rnak mindenkire!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón egyeztettek a helyi védelmi bizottság vezetői

Makón a Közhivatalok Házában találkozott Makó Járás vezetője és a Helyi védelmi bizottság vezetője Makó tűzoltóparancsnokával, és egyeztették a bizottság előtt álló feladatokat. Tovább olvasom