Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Makónál már apad a Maros

A Maros idei első, nem túl magas árhulláma a hét végén tetőzött. A szakemberek a romániai vízgyűjtő területen lévő hómennyiség, illetve a hosszabb távú időjárás-előrejelzések alapján ebben az évben nem számítanak komoly árvízre, de azért készültségben vannak, és pénz is lesz az esetleges védekezésre.

A Maroson nem számítanak komoly árvízre az idén. Fotó: Gyenes Kálmán


Tegnap már apadt a Maros Makónál – a hét végén tetőzött, ám a víz magassága még a 300 centimétert sem érte el, így nem volt szükség árvízvédelmi fokozat kihirdetésére, megelőző intézkedésekre – tudta meg lapunk az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság hódmezővásárhelyi szakaszmérnökségén Németh György árvízvédelmi előadótól. A Maros árvízvédelmének helyettes vezetője elmondta: az idei első árhullámot egy nagyobb esőzés okozta a folyó vízgyűjtő területén.
Bár a szakember előrebocsátotta, hogy bármi megtörténhet, azért ebben az évben nem számít komolyabb árvízre a Maroson. Egyrészt azért nem, mert az elmúlt tíz esztendő legkevesebb hómennyisége várja az olvadást a vízgyűjtő területen, másrészt azért, mert a hosszú távú meteorológiai előrejelzések alapján nagyobb, hosszan tartó esőzésekre sem lehet számítani. Jelentősebb kiöntést esetleg az okozhat, ha az olvadás váratlan csapadékkal párosul – vélekedett.
Az árvízvédelemmel foglalkozó szakemberek ettől függetlenül természetesen figyelemmel kísérik az eseményeket a folyókon. Amint az szokás, február és április között senki sem megy közülük szabadságra, így ha kell, szükség szerint perceken belül tudnak cselekedni. Németh György abban is biztos, hogy szükség esetén pénz is lesz az árvízvédelemre. Bár erre az árvízvédelemnek külön alapja nincs, a kormány a korábbi esztendőkben is mindig biztosította a védekezéshez szükséges forrásokat – mondta.

Nem árad, de nem is apad a Tisza
Áradást is, hideget is jövendölt az előrejelzés, most azonban úgy tűnik: egyikük sem valósul meg a közeljövőben.
Úgy tűnik, egyelőre elhárult a szegedi közlekedés elől az a veszély, hogy le kell zárni a rakpartot, köszönhetően annak, hogy a Maros árhulláma nagyon gyorsan levonult, és „magával húzta” a Tisza vizét is. A folyó 541 centivel tetőzött Szegednél, tegnap délután már csak 538 centi volt, s a következő napokban várhatóan alig változik, csak minimális vízszintcsökkenés és emelkedés követi egymást – közölte az Atikövizig.
A meteorológiai előrejelzés által szintén beígért hideghullám sem lesz igazán hideg: néhány fokos hőmérsékletcsökkenés ugyan tényleg várható, de az is csak azt eredményezi, hogy az évszaknak megfelelő szintre esik vissza a hőmérséklet, pár napig. Tehát hajnalra mínusz egy-két fok, nappal plusz néhány fok lehet a következő napokban. Csapadék, ha lesz, a Dél-Alföldön elsősorban eső várható; legföljebb havas eső – és ha hó is, az sem marad meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátránypapír fedi a Bérpalota kupoláját

Most már biztosan nem fognak beázni azok a lakások, amelyek a makói Bérpalota emeleti részén, a… Tovább olvasom