Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Makóra hagyja vagyonát az emblémakirály

Makó - Makóra hagyja vagyonát a város mai címerének tervezője, Szekeres István. A Budapesten élő grafikusművész Makón született, itt érettségizett, nevéhez mintegy 360 embléma, logó fűződik.
– Igen, így döntöttem. Tárgyaltunk a polgármester asszonnyal, és felvettem a kapcsolatot egy ügyvéddel, elkészíttetjük a végrendeletet, a makói önkormányzat lesz az örökösöm – erősítette meg lapunknak az információt a Budapesten élő Szekeres István grafikusművész. Forgó Géza, a makói múzeum igazgatója azt mondta, értesült Szekeres István döntéséről, örömmel fogják bemutatni az alkotó munkáit.

„Az emblémák királya", ahogy az egyik képzőművészeti folyóirat említette nemrég, 1927-ben született Makón. A József Attila – akkor még Csanád vezér – Gimnáziumban érettségizett, elvégezte a Magyar Iparművészeti Főiskolát, majd a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott. 1953 óta szabadfoglalkozású alkotó, a budapesti Százados Úti Művésztelepen él, amely Európa legrégebb óta működő ilyen közössége. Mintegy 360 emblémát, logót tervezett, így 1970-ben az Amforáét, amelyet egy néhány évvel későbbi országos felmérés szerint a magyarok 85 százaléka ismert. Ő készítette többek között a József Attila jubileumi emléktáblát Párizsban, a budapesti Hotel Stadion (ma Danubius Hotel Aréna) plasztikus emblémáját. Emellett könyvtervezéssel foglalkozott, és Budapest-Fehérgyarmat, Solt és Abádszalók címere is az ő munkája.

Szekeres István budapesti otthonában. Máig kötődik szülővárosához. Fotó: Bors/Bánkúti Sándor
Szekeres István budapesti otthonában. Máig kötődik szülővárosához.
Fotó: Bors/Bánkúti Sándor

Makó 1989-ben döntötte el, hogy lecserélteti a szocializmuskori városcímert újra. Szekeres Istvánt kérték fel, aki kutatással kezdte a munkát, bújta a levéltárat, háromszáz évre visszamenőleg átnézte a Makóval kapcsolatos hivatalos iratok pecsétjeit, és az egykor használt motívumok felhasználásával dolgozott. Ez a címer 1990. február 9. óta használatos. A Makói triptichon című kép, amely a városháza nagytermében látható, szintén Szekeres István munkája. Ez a címer mellett a makói hagymát és Csanád vármegye címerét ábrázolja. A kép havonta egyszer legalább a városi tévében is látszik, a testületi ülések közvetítésekor, mert fő helyen, a polgármester mögötti falon függ. A város 2002-ben tüntette ki díszpolgári címmel Szekeres Istvánt, grafikusi életművét Köztársasági Arany Érdemkereszttel ismerte el az állam, és övé a Józsefvárosi Becsületkereszt is.

Szekeres István lapunknak azt mondta, neki ingatlana nincs. Munkái: mintegy 120, 50-szer 65-ös méretű kép, és ugyanennyi A4-es, ezek színes grafikák és tusrajzok. Szívéhez nagyon közel áll komolyzenei gyűjteménye – amely mintegy 600 „régi feketelemezből" áll – és lemezjátszói. Munka közben és esténként mindig zenét hallgat. Feleségét tavaly veszítette el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn kapják meg a tűzifát

Nyolc mázsa tüzelőt kapnak a pitvarosi rászorulók. A fát hétfőn vihetik haza. Tovább olvasom