Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Makóról hódít a szorobán

A 450 éves távol-keleti számolóeszközt népszerűsítő makói Első Szorobán Alapítvány pályázati forrásai az utóbbi években elapadtak, vezetője, Vajda József azonban rendíthetetlenül folytatja a munkát. A Maros-parti város iskoláiban nem használják a mechanikus számológépet, az ország oktatási intézményeinek harmadában azonban ismerik.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Az abakuszfélék családjába tartozó, távol-keleti eredetű golyós számolóeszköz, a szorobán elterjesztését egy makói pedagógus, Vajda József és felesége több mint 20 esztendeje igyekszik népszerűsíteni szerte az országban. Több ezren tanulták meg tőlük, hogy segítségével az akár még írni-olvasni sem tudó gyerekek is játszva tanulhatnak meg villámgyorsan számolni. Tankönyveikért, tanszereikért, oktatóprogramjaikért, továbbképzéseikért és számítógépes távoktató metódusukért számtalan rangos szakmai kitüntetést, díjat kaptak – többek között Az évszázad taneszköze díjat is. Egyetemi szakdolgozati témául ugyancsak szolgált.

Vajda József a szorobánnal. Továbbra sem lett próféta a saját hazájában. A szerző felvétele
Vajda József a szorobánnal. Továbbra sem lett próféta a saját hazájában. A szerző felvétele

Ugyanakkor Vajda József továbbra sem lett próféta a saját hazájában: miközben az iskolák harmada alkalmazza valamilyen formában a négyszázötven éves, egyszerű számológépet, Makón egyetlen oktatási intézményben sem honosodott meg. Ez az általa vezetett Első Szorobán Alapítvány szempontjából sem előnyös. Pályázati forrásaik nagyrészt elapadtak, a személyi jövedelemadóból származó egy százalékokra is kevéssé számíthatnak: a makóiak azért nem jelölik meg kedvezményezettként, mert a városban sehol sem használják az eszközt, másutt meg azért nem, mert az alapítvány nem helybeli.

Ettől függetlenül nem adja fel. Amikor felhívtuk, épp a Pécs melletti Bikalra indult bemutató órát tartani, és folyamatosan szervez tanfolyamokat – a világhálón is, amelyet távoktatásként január 20-áig most ingyen lehet elvégezni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többet fest Sánta, mióta újra politikus

Mióta visszatért a politikába, többet is fest Sánta Sándor, aki az elmúlt három évben készült képeiből állított össze egy tárlatra valót. Tovább olvasom