Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Makót választotta a thai diák

Makó - Thaiföldi cserediák tanul a makói József Attila Gimnáziumban. Jirasuth Vongvorakarn annyira otthon érzi már magát az iskolában, hogy a szalagavató bálon fel is lépett, gitározott. A csereprogram keretében makói gimnazista is tanul külföldön: Surányi Regina Finnországban vendégeskedik.
Legutóbb egy honfitársa, a Makón vendégeskedő fotós, Taweechok Rhutiruk kiállításának megnyitóján bűvölte el gitárjátékával a közönséget, de játszott a József Attila Gimnázium szalagavató báján is a középiskola thaiföldi cserediákja, a 17 éves Jirasuth Vongvorakarn. A szerény és vidám bangkoki fiatalember szeptember óta tanul az intézményben. Azt mondja, tulajdonképpen véletlen, hogy éppen ide került: egy hosszú listáról lehetett országot választani, és az édesanyja Magyarország nevére bökött. Jártak már korábban itt a családdal, de szerte a világon még nagyon sok más helyen is. A választást nem bánta meg: szereti Makót, és sok barátra tett szert az elmúlt hónapokban. Azt mondja, mifelénk nyitottak, kedvesek az emberek.

Jirasuth a gimnázium folyosóján. Fotó: Segesvári Csaba
Jirasuth a gimnázium folyosóján.
Fotó: Segesvári Csaba

Az egzotikus országból érkezett diák úgy fogalmazott, nincs honvágya, sőt tulajdonképpen élvezi az önállóságot, a felnőttes életet. Szabadidejét, ha van, a legszívesebben új barátaival tölti, no meg természetesen muzsikál, nem titkolt álma a zenei karrier. És hogy mit csinál egy cserediák az iskolában? Ugyanazt, mint az osztálytársai, bár az órákon eleinte egy diáktársa fordított neki angolra, másként nem értette volna a tananyagot. Később ez abbamaradt, hiszen az egyik cél éppen az, hogy a cserediák a nyelvet is megtanulja valamelyest. Hogy ez mennyire sikerül majd, nyárra kiderül – most mindenesetre még alig néhány szót tudtunk váltani vele magyarul. A kedvence egyébként a testnevelés és az angol, de nagyon örül neki, hogy itt – nem úgy, mint otthon – táncot és médiaismeretet is tanulhat.

Regina Finnországban

A József Attila Gimnáziumban tavaly óta fordulnak meg cserediákok: az elmúlt tanévben egy szintén thaiföldi lány és egy guatemalai fiú vendégeskedett itt – tudtuk meg az igazgatótól, Rója Istvántól. A diákok cseréjét az ötven országban működő Nemzetközi Csereprogram Alapítvány (angol rövidítéssel AFS) szervezi. Ennek keretében természetesen makói gimnazista is utazhatott külföldre: Surányi Regina Finnországban tanul. Élményeiről blogot is ír, mely a http://www.jag.mako.hu/regina/ oldalon, az intézmény honlapján olvasható.

Olvasóink írták

 • 7. H.Sára 2009. május 20. 21:56
  „Jajj Szalagavató vagy Gombaavató nem tök mind1 könyörgöm pfff XD”
 • 6. BIBI 2009. április 08. 09:09
  „Igen, senki nem tudja megjegyezni, hogy nálunk GOMBAVATÓ van. Pedig nem sok helyen van ilyen, úgyhogy nem lehet olyan nehéz...:) Pláne egy volt JAG-osnak...:D”
 • 5. MC_05 2009. március 26. 14:15
  „1. 1000 méterről látszik, hogy fiú, kedves "magyarok"....
  2. Valóban nem szalagavató, hanem GOMBAVATÓ van a Gimiben.

  Ja és jobban tudom, mert osztálytársam.”
 • 4. Benő 2009. március 26. 08:02
  „Ha jól emlékszem, a cikk szerzője is JAG-os volt, így aztán tényleg ciki ez a "szalagavató". :)”
 • 3. jodó 2009. március 25. 20:07
  „Fiú! A gyermekem szerint is nagyon aranyos,közvetlen srác.”
 • 2. magyarok 2009. március 25. 18:23
  „Sok sikert a thai lánynak...”
 • 1. Tommyst 2009. március 25. 16:43
  „A JAGban nem szalagavató van, könyörgöm...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testvérei karjában halt meg

Makó - Hiába próbált mindkét öccse segíteni a makói Stenszky Atillának, amikor a fiatalember szombaton, kosármeccs közben rosszul lett és meghalt. Tovább olvasom