Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Makovecz elfelejtett Hobbit-lakja

Makovecz Imre szentendrei Duna Étterméről ma alighanem a „hobbit-lak" jut először eszünkbe. Felépülte idején, 1976-ban azonban a modernista klisék elleni lázadást és a tervező tánc- és mozgástanulmányainak izgalmas tanulságait képviselte.
A Duna Étterem is megvan, szinte a felismerhetetlenségig átépítve – ez az oka annak, hogy még a szentendreiek közül is kevesen tudják: a HÉV-végállomástól egy kőhajításnyira, a Postásstrandon áll egy Makovecz Imre tervezte épület.

A szentendrei épület persze nem foglal el meghatározó helyet a hatalmas Makovecz-életműben. De érdemes tudni, hogy tervezése előtt néhány évvel az építész épp éttermei miatt kapta (egyetlen) Ybl-díját. 1959-es diplomázása után ugyanis Makovecz három évig a BUVÁTI-ban dolgozott, majd 1962-től majd egy évtizedig a SZÖVTERV irodájában. A hivatalosan Szövetkezeti Tervező, Kivitelező és Üzemszervezési Vállalat névre hallgató, természetesen állami intézmény elsődleges feladatának az országszerte működő földművesszövetkezetek igényeinek kiszolgálását szabták meg 1954-es alapításakor. Makovecz elsődleges szakterületévé ezen belül a szövetkezeti működtetésű vendéglátóhelyek tervezése vált. Így születtek első jelentős és igazán sajátos munkái: a patinás anyagokat, követ, nádat, cserepet használó, a környezethez illeszkedő,mégis érdekes megformálású éttermek. A velencei Cápa vendéglő (1964), a balatonfüredi Halászkert vendéglő és a szekszárdi Sió Csárda (1964-65), a balatonszepezdi SZÖVOSZ-üdülőtelep (1966-67), az 1967-es Mezőgazdasági Kiállítás Gulyás csárdája (elbontva), illetve a Tatabánya melletti, sajnos mára elpusztult Csákányosi csárda felkeltették a szakma figyelmét is, hiszen a kolléga, Mendele Ferenc szavaival „új színt, értéket" jelentettek „a sokszor eléggé folyóirat-ízű építészetünkben."

Makovecz Imre szentendrei Duna Étterme újkorában.
Makovecz Imre szentendrei Duna Étterme újkorában.

Az új étterem helyszínét a népszerű, nyitott Postásstrandon találták meg, nem messze a Budáról egyenesen idevezető, akkoriban elkészült műút és a Dunakorzó kereszteződésétől. Bár a terület aljában szabadon folyik a Duna, Makovecz ennek háttal, az útra komponálta a szigorúan szimmetrikus, 1976-ra elkészült épületet. A főhomlokzatot hatalmas, kerekded, deszkával borított felület uralta, amelynek levágott, félkör alakú szeletén nyílt a bejárat. Oldalról kitűnt, hogy a kupola valójában csak félkupola, amelyhez hátul a terepviszonyokat követő, lépcsőzetes fedéssel csatlakozott a kiszolgáló szárny.

Helyi forrásaink szerint azonban hiába szánták hiánypótlónak, a Duna Étteremnek nem sikerült tartósan a szentendrei polgárok törzshelyei közé küzdenie magát. Tán ezért 1986 táján sajátos manőverrel igyekeztek új életet lehelni a műintézménybe: a házban forgatták a T.I.R. olasz-magyar tévéfilmsorozat kilencedik, Vészhelyzet című epizódját.

Az épület ma, a bejárat elé épített toldalékkal.
Az épület ma, a bejárat elé épített toldalékkal.

A házat alighanem a teljes pusztulástól mentette meg, amikor a kilencvenes évek elején új kezekbe került és átépítették, kaszinónak. A bővítést ugyancsak neves építész, Turányi Gábor tervezte. Ennek köszönhető, hogy bár az eredetiből csak a félkupola maradt felismerhető, a bejárat elé került, teleszkópszerű toldalék és a hátsó részt kétoldalról árnyékoló lamellarendszer illeszkedik a ház korábbi formavilágához. Az izgalmas vonalú üveg-acél előtető Polgár Attila, a fotóművészként is ismert ötvös-fémműves munkája. Mondanunk sem kell, a kaszinó-funkcióhoz a belső teret is teljesen átépítették, klasszikus vegasi hangulatot teremtve – a padlószőnyeg már-már az évtizeddel későbbi Nemzeti Színházét idézi.

Húsz évvel később a helyzethez már Turányiéknak is annyi köze lehet csupán, mint Makovecznek. A madártávlatból kitolt objektívű fényképezőgépre emlékeztető épület az út felől nézve nincs rossz állapotban, nem hivalkodóak a hirdetések sem, leszámítva a zsetont idéző, vörös-fekete festést a bejárat körül.

Aki búslakodna az épület sorsán, ne tegye, inkább nézze meg Szentendre másik Makovecz-házát, negyedórányi sétára ettől. A Szolgáltatóház a Péter Pál és a frissiben lekövezett Dumtsa Jenő utcák sarkán áll, és szintén 1973-1976 között épült fel, Mezei Gábor részvételével. Az átépítést ez sem kerülte el, de szerencsésebbnek bizonyult, így megközelítőleg ma is eredeti képét mutatja. 

Olvasóink írták

  • 1. Francois 2012. március 11. 11:00
    „A stílus nem sokat változott a 70 - es évek óta!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó anno: a csendőrségi palota

Makó anno sorozatunkban régi fotókat teszünk közkinccsé. Ha önnek is van régi fotója a városról,… Tovább olvasom