Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Makovecz Imre nevét vette fel egy iskola

Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája; a tanévnyitóval egybekötött hivatalos névadó ünnepséget pénteken tartották a magyar-román határ mellett fekvő kisvárosban.
Az eseményen Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az építész által tervezett iskola aulájában megjelent több száz tanuló, pedagógus és szülő előtt az évszázad egyik legnagyobb magyarjának nevezte a csaknem egy éve elhunyt Makovecz Imrét, aki Csengerben is sok épületet álmodott és tervezett meg.

Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája.
Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája.

"Ez az épületegyüttes magán hordja Makovecz Imrének azt a szellemi nagyságát, amely példaértékű, amely utat mutat és utat mutatott a magyaroknak a múltban és a jelenben" – fogalmazott beszédében Hoffmann Rózsa.

A pedagógusokhoz szólva a szakpolitikus elmondta, fontos változást sikerült előkészíteni, így minden esély megvan arra, hogy a jövő szeptemberben életbe lépő új életpályamodelltől jelentősen megváltozik az iskolák és a tanító emberek megbecsülése, fizetése és munkaszervezése.

Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, elő kell készülni ebben az évben, ez fogja ugyanis meghatározni a tanári szobákban a háttérmunkákat – tette hozzá Hoffmann Rózsa.

A szalagátvágási ceremónia után leleplezték Makovecz Imrének az iskola előtt felállított bronz mellszobrát, valamint az építész portréját.

A mintegy ötezer lakosú település városközpontját Makovecz Imre és csoportja tervezte az 1990-es években. Az organikus építészeti stílusú általános iskola, sportcsarnok, görög katolikus és adventista templom mellett a szolgáltató- és egészségház, a járóbeteg-szakrendelő, valamint a polgármesteri hivatal is az építész és tervezőcsoportja kézjegyét viseli.

Az iskolaavatással párhuzamosan tartják a csengeri oktatás fennállásának 450. évfordulójára rendezett ünnepségsorozatot, amelynek keretében péntek délután építészkonferenciát, tanár-diák találkozót, valamint gálaműsort rendeznek.

Olvasóink írták

  • 3. pog 2012. szeptember 03. 09:43
    „Városok közötti verseny...???”
  • 2. Egyolvasó 2012. szeptember 03. 06:54
    „Hogy ez Makón nem jutott senkinek eszébe.:))”
  • 1. grafika88 2012. szeptember 02. 11:39
    „5000 lakosú településen --hány iskolás korú gyerek van ??hogy megérte új iskolát építeni ??? Mikor mindenütt csökkan a gyerek létszám--iskolákat ZÁRNAK BE, tanárokat küldenek utcára ???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent István téri nap virslivel

A Szent István téren, Makó egykori történelmi központjában tartottak szombaton városrész-napot. Tovább olvasom